tag:blogger.com,1999:blog-67290516996774026022024-03-05T05:44:45.008+01:00Eerst KokenFoodblog met lekkere en makkelijke recepten voor de hele familie. Meestal vegetarisch. Eten met kinderen, peuters en kleuters. Zelfs voor moeilijke eters. Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.comBlogger941125tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-63404274681647556002021-05-02T16:26:00.001+02:002023-10-02T12:08:50.193+02:00Opperdepop!Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay En
toen was het opeens op. Ik had al langer het idee dat ik in herhaling viel.
Weer een curry, weer een pastagerecht, maar steeds net even met een subtiel
verschil. Dus ik kwam afgelopen week tot de keiharde en ontluisterende
conclusie dat ik nu, na bijna 11 jaar, echt alles heb gekookt wat er
te koken valt. Zeker als je in de niche 'vega Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com11tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-15864342161791530982021-04-30T15:01:00.000+02:002021-04-30T15:01:02.734+02:00Slawraps met kimchirijst en zoetzure korianderchutneyHet eten van (harde) taco’s is u wel bekend; dat is
altijd een puinhoop. Zachte wraps kunnen trouwens ook verraderlijk lastig zijn. En
dat geeft allemaal niets; we zijn onder elkaar, we hoeven ons niet te generen
voor al dat druipende eten. Ik eet zelf de laatste tijd graag sla-pakketjes;
zoiets als een wrap, maar dan in een slablad gerold. Nou, dat doe je ook beter
binnenshuis: als je een zacht Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-91300772235326376832021-04-26T16:55:00.000+02:002021-04-26T16:55:07.051+02:00Marokkaanse, vegetarische wrapsEn dan even een heel simpel recept tussendoor, dat zo simpel
is dat ik er zelfs geen echt recept van maak. Ik had een pot ‘abrikoos en
koriandersaus’ van Al’fez ontvangen en ik had deze ingezet voor Marokkaanse
wraps. Zeer eenvoudig, zeer snel en ik moet zeggen, voor een pot kant-en-klare
saus, erg lekker. De saus is zoet, iets pittig en kruidig; het is een tomatensaus met gedroogde abrikozen en Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-61693588390017194192021-04-19T15:23:00.000+02:002021-04-19T15:23:33.070+02:00Noedels met aubergine, paprika en zwarte bonensausIn een poging om de kinderen weer eens iets anders te laten eten dan de eeuwige broccoli, bloemkool of sperziebonen (toch wel de top 3 favoriete groente bij ze) maakte ik noedels met zwarte bonensaus, waarvan ik hoopte dat de saus donker genoeg zou zijn om die reepjes aubergine te verhullen. Nou, het resultaat was redelijk; slechts 1 kind zat alle aubergine eruit te vissen. Maar het was wel een Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-88660036774132133382021-04-09T19:29:00.003+02:002021-04-09T19:29:34.032+02:00Salade van rucola en gegrilde broccoliWe zijn hier erg dol op de klassieke aardappelgratin. Met gruyère of een andere stevige bergkaas. Het probleem was alleen altijd dat ik die gratin vooral voor me zie met de klassieke begeleiders: iets simpels voor de groente en dan met iets van duur vlees ernaast. Maar ja, dat eten we hier niet meer. En een vegetarische hamburger oogt toch heel apart naast mijn luxe gratin.Maar de oplossingEerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-28341256034875282622021-04-01T16:13:00.000+02:002021-04-01T16:13:16.331+02:00Sandwich met geroosterde paprika en hazelnootmayoEen licht hapje voor de paasdagen nodig? Misschien iets
voor de brunch? Dit is natuurlijk zo gemaakt en bovendien kan je de mayo al van
tevoren maken. Serveer het alleen niet ijskoud, zeker die paprika niet.Sandwich met geroosterde paprika en hazelnootmayoVoor 4 boterhammen (of 2 sandwiches)voor 150 ml hazelnootsaus:1 teen knoflook60 gr hazelnoten, geroosterd (even in een droge koekenpan
Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-61389617850307326132021-03-22T14:47:00.003+01:002021-03-22T14:47:30.826+01:00Zeeuwse bolussenDe jongste dochter zeurde al dagenlang om Zeeuwse
bolussen. Ze was ze zelfs al in miniatuurvorm aan het namaken van fimo-klei,
dus de boodschap was duidelijk. Ik zie zelf altijd een beetje op tegen dit
soort projecten en vermoed dan dat ze lastiger zijn dat ze eruit zien. Maar…
het viel mee. Ik kan zelfs zeggen dat ze behoorlijk simpel waren. Niet in de
laatste plaats doordat de dochter zelf het Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-5863592466812816032021-03-14T17:40:00.002+01:002021-03-14T17:40:33.330+01:00Vegetarische lahmacun (Turkse pizza) uit de koekenpanIk ga niet liegen: je bent wel even bezig met deze pizza’s, maar de tijd zit vooral in het bakken ervan. Het is dus eerder iets voor het weekend dan voor doordeweeks. Maar de kinderen zijn er hier erg blij mee!Als je ze kunt kopen, dan zijn witte uien erg geschikt. Ze zijn scherper (en natter) dan de gewone gele uien. Verder is dit recept eigenlijk erg standaard. De verschillende recepten die er Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-86385432533074795042021-03-05T15:14:00.002+01:002021-05-15T15:37:22.091+02:00Thaise rode curry met zoete aardappel en sperziebonenIk probeer tegenwoordig toch wel om hoofdzakelijk over vegetarische recepten te bloggen, met een uitzondering hier en daar, maar ik kan in een Thaise curry als deze niet om die ene eetlepel vissaus heen. Dat geeft zo’n specifieke smaak, dat is eigenlijk niet te vervangen met iets anders zonder afbreuk te doen aan de originele smaak. Wie het wil doet er een zoute sojasaus, zoals Kikkoman in, maar Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-23449770735397554172021-02-25T17:20:00.002+01:002021-02-25T19:00:49.666+01:00Aardappelschotel met kabeljauw en rauwe hamIk ben eigenlijk vreselijk druk met mijn stamboom. Ik zit dagelijks tot over mijn oren in verhalen over de VOC, de vreselijkste armoede in de Jordaan, poppenmakers in de 18e eeuw en krijgsgevangenen in de Franse tijd. En daar ook nog bij bloggen… tja, het schiet allemaal niet zo op. Maar gelukkig moet er toch elke dag gegeten worden, en we eten er hier heus niet slechter op met al die hobby’s Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-35988580851856500642021-02-17T14:16:00.001+01:002021-02-17T14:16:36.669+01:00Pasta met linzen, kappertjes en oreganoMjam! Dat was een lekkere pasta. Het leek wel wat op pasta puttanesca, hoewel deze sneller was (ik heb een nogal trage versie in het repertoire zitten) en met meer vulling. Doe jezelf wel een lol en gebruik lekkere olijven. Dat zijn niet van die goedkope, pikzwarte dingen, die volgens mij bijgekleurd worden, maar bijvoorbeeld de wat duurdere Kalamata- of Taggia-olijven.Pasta met linzen, Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-78889674120703588092021-02-09T19:05:00.002+01:002022-02-03T17:25:59.330+01:00Bloemkool-ovenschotel met prei-kaassaus en tomaatjes‘Het is eigenlijk gewoon aardappel-groente-vlees(vervanger),’ zei de buuf relativerend, die na een wijntje ook maar bleef eten. ‘Maar dan anders.’En daar valt inderdaad niets tegenin te brengen – ja, het zijn groenten met aardappel - behalve dat het toch even een stuk minder saai is dan gewoon gekookte groente. Maar het gaat hier dus om een ovenschotel van bloemkool, tomaat en aardappelblokjes, Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-32267338547912801992021-02-02T16:52:00.002+01:002021-02-02T16:54:00.798+01:00Brood of wraps met een pompoenspread en vegetarisch ketjapgehaktFoto’s in winterse tijden blijven een uitdaging, zeker
als je niet de moeite wilt nemen om er een daglichtlamp bij te pakken…Ach, de cavia’s lusten geen pompoen! Dat is jammer, want dan
moet ik het zelf opeten. En ik blijf nog wel eens zitten met een halve pompoen.
Dat komt, ik ben een Hollander, dus ik neem de allergrootste joekel mee uit de
winkel en dat eet je nooit in één keer op… Nu vind ik Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-16775174762486376132021-01-24T13:16:00.003+01:002021-01-24T13:16:14.073+01:00Claudia's pompoenjamDit recept kreeg ik van mijn Portugese collega Claudia, die het op haar beurt weer van haar moeder heeft. Het is heerlijk in de yoghurt als toetje, maar kan ook worden gegeten bij kaas. Nu zijn de meningen over pompoen hier verdeeld, maar dit lust iedereen wel, hoor. Claudia's pompoenjam500 gr pompoen in blokjes400 gr suikersap van 1 sinaasappel en de schil van een halve sinaasappel (Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-66527991919926644162021-01-16T11:37:00.000+01:002021-01-16T11:37:07.815+01:00Armeense groene linzensoep Even twee reacties van onze tafelgenoten, niet toevallig de tweeling, bij het zien / eten van deze soep:‘Dat ga ik echt niet eten. Kijk hoe het eruit ziet!’‘Dit is de lekkerste soep ooit!’Nee, ze zijn niet eeneiig, voor wie het zich afvraagt… Maar ik kan u dus ook niet zeggen dat de meningen unaniem waren. Zelf vond ik de soep best okee, maar misschien niet blogwaardig. Tot ik de volgende Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-74096641940809621252021-01-07T14:52:00.001+01:002021-01-07T14:52:50.758+01:00Erwtensoep met kaasblokjes en vegetarische rookworstToen ik laatst blogde over Van Eigen Bodem kwam ik op hun website
een recept voor erwtensoep tegen. Niet zo opzienbarend, afgezien van de
zilveruitjes en de blokjes kaas die er als topping bijkwamen. Dat leek me een
prima plan en ik heb het idee losgelaten op mijn eigen recept. Nou, ik kan
oprecht zeggen: de lekkerste vega erwtensoep die ik ken! De kaas smelt in je
bord in de hete soep Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-50924008139763178882020-12-30T21:11:00.000+01:002020-12-30T21:11:12.273+01:00Cocktail: Dark 'n StormyEven een cocktail tussendoor voor de feestdagen. We hebben hem hard nodig dit jaar.Royal Club heeft sinds kort naast de ginger ale ook een gingerbeer in het assortiment. Deze frisdrank lijkt wel wat op ginger ale, maar het gaat dan wel om zijn grotere broer die motor rijdt en 's nachts te laat thuis komt. Ik ben al meerdere keren in een hoestbui terecht gekomen nadat ik iets te diep boven mijn Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-24316838245164618332020-12-29T12:27:00.002+01:002020-12-29T12:27:51.429+01:00De blanc manger van HoltkampIk merkte dat
ik erg gevoelig was voor de marketing van Elke Melk, die melk verkoopt van 1
koe per fles. Dat ik dus wist dat de melk uit die ene fles van een koe kwam die
Bleske 34 heette en dat haar melk ‘zoetig’ is, ja, dat appelleerde nogal aan de
wens van ‘kleiner leven’, de-globalisering en de groente uit eigen achtertuin
halen. We maakten er spontaan een melkproeverij van: we hadden Bleske Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-73280652861683225872020-12-22T13:27:00.000+01:002020-12-22T13:27:02.355+01:00Kruimeltaartje met rode bessen en pinda’sDie pinda’s! Die maakten hier beslist het verschil.
Ik twijfelde er eerst over, maar het was een onverwachts goede combinatie met
de zurige bessen. Wat de bessen betreft; je hebt er amper omkijken naar. Je doet er verder niets mee, maar ze ‘smelten’ dankzij
de maïzena, tot een jamlaagje in de taart. Een erg simpel taartje, dat zo
gemaakt is, maar met een groot effect.Kruimeltaartje met aalbessen Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-80783567432473504042020-12-20T13:36:00.002+01:002020-12-20T13:36:30.773+01:00Gebakken spruitjes met chilisaus en pinda'sDe mooiste spruitjes die ik de laatste tijd zag werden deze week aangeboden bij de voordeur, want ik kreeg een kilo opgestuurd van de telersvereniging Van Eigen Bodem. En ik zou ook trots zijn op die spruitjes, want ze waren uitstekend! Ik besloot er iets simpels van te maken in al het decembergedoe. Want de kinderen zijn natuurlijk thuis en ze willen elke dag iets koken, wat gek genoeg nooit Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-61988628900116208252020-12-16T15:38:00.001+01:002020-12-16T15:40:32.658+01:00Broccolisalade met rokerige amandelenAllemaal leuk en aardig, dat vegetarisch eten, maar die
uitgebakken spekjes, he…? Het schijnt dat veel mensen juist dát missen in hun
vegetarische dieet. Jammer genoeg zijn spekjes ook nog eens amper te vervangen
en toch zo lekker. Zo moet ik met enige smart bepaalde gerechten missen.
Bijvoorbeeld die goede, oude, super-ouderwetse broccolisalade, die zo populair
is in Amerika, en hier best ook Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-32663517788919685432020-12-08T17:19:00.002+01:002020-12-08T17:26:08.529+01:00Hartige frangipanetaart met sperziebonen en kerstomaatjesIk heb deze taart ook al in de zomer gemaakt en dan met 250 gr tomaatjes. Dan is het een ideaal zomers gerecht. Maar ik zie dit ook wel in de winter op tafel verschijnen, want je kunt echt alles gebruiken: hier dus met haricots verts (dunne, fijne sperziebonen) en weer met een paar tomaatjes. Maar die tomaten zou je net zo goed kunnen vervangen met lekkere zwarte of groene olijven. Of misschien Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-40866567174942284432020-12-03T08:51:00.001+01:002020-12-03T08:51:27.165+01:00Hongaarse appeltaart (almás pite)Er komen hier dagelijks twee Hongaarse jongens over de vloer; buurjongens en vriendjes van de kinderen, en dat is heel nuttig. Onze meiden kunnen nu onder andere tot tien tellen in het Hongaars en je weet maar nooit wanneer dat nog eens van pas komt. Natuurlijk vindt er culinair ook rijkelijk kruisbestuiving plaats en ik heb meerdere Hongaarse taarten op de to do-lijst staan, maar we beginnen Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-33416275755702917962020-11-26T16:47:00.005+01:002020-11-26T16:47:57.400+01:00Spaghetti met balsamico-tomatensausAgrodolce is een Italiaanse zoetzure saus, meestal gemaakt met azijn en suiker. Zo ook in deze simpele pasta. Het levert een milde, maar typische smaak op, die zelfs de kinderen konden waarderen. Ik heb het principe ooit eerder toegepast in een heerlijke witlofgratin, maar daar gruwelden de kinderen nog weken van. Hoewel dat ook aan iets anders kan hebben gelegen. Als het de witlof niet was,Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-6729051699677402602.post-42245883043109361452020-11-18T11:48:00.000+01:002020-11-18T11:48:03.850+01:00Jjajangmyeon (Koreaanse noedels met zwarte bonensaus) met kimchi-pannenkoekOverdrijven is ook een vak. Onze zoon, die voorheen op dit blog door het leven ging als Kleine Chef, maar inmiddels bijna twaalf is, kauwde laatst bij het eten van de jjanjang op een blokje pastinaak, terwijl hij dacht dat het aardappel was. Nou, Meneer en ik dachten eerst dat hij stikte en nu toch eens werd afgestraft omdat hij altijd zo snel eet. Meneer stond al klaar om de Heimlichmanoeuvre Eerst Kokenhttp://www.blogger.com/profile/04796702455580973144noreply@blogger.com3