4 augustus 2019

Chinese noedels uit Xi’an (met tahin!)Feitelijk gewoon noedels met groente en een woksaus, maar in die saus zit opvallend genoeg tahin (sesampasta). En dat is niet het eerste waar ik aan denk bij de Chinese keuken. Maar het is gemakkelijk te verklaren. Xi’an was tijdens de Tangdynastie (dat waren de jaren 618-907) de hoofdstad van China. Het was in die tijd de eerste stad ter wereld die meer dan 1 miljoen inwoners had en die waren bij lange na niet allemaal Chinees. Xi’an lag langs de zijderoute en stond zo in verbinding met Europa en vele Centraal-Aziatische gebieden. Er woonden destijds duizenden buitenlandse kooplieden in de stad en die namen natuurlijk hun gewoontes mee. Tegenwoordig kennen we de stad vooral van het beroemde terracottaleger.

Wanneer er een eetlepel Chinese zwarte rijstazijn nodig is wil ik nog wel eens voorstellen om deze te vervangen met gewone (balsamico)azijn. Maar het is hier zo’n belangrijk ingrediënt dat je er niet onderuit komt. Je koopt het bij de toko:


Noedels uit Xi’an
veganistisch recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

Voor de saus meng je de volgende ingrediënten door elkaar:

2 opgehoopte el tahinpasta (sesampasta – Ik gebruikte die van Al’fez, die vrij uitgesproken van smaak is)
2 el sojasaus (zoals Kikkoman)
4 kleine tenen knoflook, gesnipperd
2 el bruine suiker
6 el (ongezoete) Chinese, zwarte rijstazijn (zie boven)
1 el chiliolie (desnoods te vervangen met iets anders heets)


Voor de specerijen meng je het volgende door elkaar en verhit dit in een droge koekenpan tot het geurig is. Roer het dan door de saus:

een snuf chilivlokken
1 el 5 spices (of gelijke delen (alles gemalen) Szechuanpeper, venkelzaad, kaneel, steranijs en kruidnagel)
1 tl gemalen komijn
2 tl sesamzaadjes

Verder nodig:
350 gr noedels (mie)
ongeveer 750 gr broccoli, in kleine (gehalveerde) roosjes en de stronk kan best geschild worden en dan in kleine blokjes gesneden! Trouwens, andere groente kan natuurlijk ook. Het origineel ging zelfs uit van vlees.
wat olie om te bakken

Goed, staat de saus met daarin de specerijen klaar? Begin dan met de broccoli; kook die even in water bijna gaar (paar minuten – maak het niet te zacht!) Verhit een wok of hapjespan, giet de broccoli af en bak het op hoog vuur even op in wat olie in de wok of hapjespan.

Ondertussen de noedels gaar koken en dan toevoegen aan de broccoli. Aan het einde voeg je ook de saus toe, schep door en serveer. Laat het niet meer bakken, want anders verbrandt de suiker in de saus.3 opmerkingen:

Stella zei

Hoi, de Chinese keuken heeft een eigen sesampasta, gemaakt van rauwe sesamzaadjes. Dit in tegenstelling tot de tahin die je tegenwoordig overal kan kopen, gemaakt van geroosterde sesamzaadjes. De Chinese variant is vrij bitter en moeilijk verkrijgbaar. Ik weet grote toko ( Rotterdam, Kruiskade) die het heeft, verder heb ik het nooit ergens kunnen vinden.
Groet
Nicolet

Eerst Koken zei

Hoi, bedankt voor je reactie!
Ik heb ook begrepen dat de Chinese sesampasta qua smaak erg verschillend is van tahin en in dit recept wordt echt tahin bedoeld.
Xi'an schijnt nogal een 'melting pot' van culturen te zijn en ik vond het een verrassend ingredient.

Stella zei

Ok, dan snap ik waarom je tahin gebruikt. Het lijkt me trouwens een lekker gerecht en ik ga het zeer zeker binnenkort maken, heb ook nog wat paksoi liggen, kan ik het groenteniveau wat opkrikken! Dank voor je reactie en recept!