Eerst even die dressing, want die zou je zo over het
hoofd zien, maar hij is best apart, omdat je er een tomaat voor moet raspen. Dat is dan ook meteen het grootste onderdeel van deze dressing; tomatenpulp op smaak gebracht met azijn en olie. Dat is vooral wat zuur en ideaal
in combinatie met het vettere deeg en de noten. Je kunt de dressing rijkelijk over
je slablaadjes scheppen en dat is
natuurlijk extra lekker.
Het spinaziegebak/flap/strudel/etc is beslist chic genoeg voor een etentje en ik
zie dit zelfs wel met de kerst voorbijkomen, want je kunt het als groot gebak
op tafel zetten. Eventueel versierd met bladerdeeg, of bladerdeegsterren op de
zijkant, of als grote ronde taart? Maar je kunt ze ook goed als individuele flapjes
maken.
Tenslotte nog een tip voor mee-etende, maar onwelwillende
kinderen die huiveren van nootjes op hun eten: maak een aparte flap voor hen en
vervang de noten simpelweg met meer kaas. Iedereen blij… Ik heb nu al een paar keer deze twee versies gemaakt voor etentjes en ben er erg tevreden mee. De 2 taarten van elk 9 plakjes bladerdeeg zijn genoeg voor 6 tot 8 volwassenen, afhankelijk van de rest van het menu. Het recept hieronder is voor 1 taart, dus je maakt er dan gewoon twee van.
Spinazieflap met noten
Recept voor 3 a 4 personen als onderdeel van een menu,
met sla ernaast (zie recept onder)
750 gr spinazie uit de diepvries, ontdooid
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 grote teen knoflook, gesnipperd
beetje olie om te bakken
1 ei (M of L)
een lik sambal oelek
zout en peper
9 vierkantjes bladerdeeg (uit de diepvries)
100 gr roomkaas
125 gr gemengde noten (bv amandelen, hazel-, pecan- en
cashewnoten)
75 gr geraspte (oude) kaas (vers geraspt smelt mooier dan kant-en-klaar geraspt!)
Fruit de ui zacht in wat olie in een koekenpan. Voeg de
knoflook toe in de laatste minuut.
Laat de ontdooide spinazie goed uitlekken en knijp hem
ook goed uit. Doe in een kom en voeg de ui, sambal en het ei eraan toe. Breng op
smaak met zout en peper.
Leg het bladerdeeg in een vierkant van 3 x 3 op een
bakplaat en op bakpapier. Of verzin zelf een vorm, want je kunt natuurlijk alle
kanten op: rond, lange worst, of breed en versierd. Als je voor meerdere mensen
kookt en de bakplaat dreigt vol te komen liggen, moet je er wel goed op letten
dat al het gebak vrij ligt. Alles wat je tegen elkaar aan legt, zal niet goed
garen. Als je er twee maakt, zal je dus twee bakplaten moeten gebruiken.
Druk het deeg een beetje tegen elkaar aan en vast.
Leg de vulling in een lange strook op het deeg, zodanig
dat je twee zijkanten naar binnen kunt vouwen, zodat ze elkaar aanraken in het midden. Druk
de korte kanten dicht.
Bestrijk de bovenkant met de roomkaas.
Meng de noten met de geraspte kaas en verdeel dat over de
roomkaas.
Bak dit 30 minuten lang in een voorverwarmde oven van 200
graden (of 180 graden hetelucht). Bij twee bakplaten moet je sowieso uitwijken naar de heteluchtstand.
***
Een simpele sla met een geweldig dressing die erg goed
past bij de taart is het volgende:
Sla met tomatendressing
Voor 4 personen
1 krop gewone kropsla of 1 a 2 zakken veldsla (of een andere sla…)
Tomatendressing:
zo’n 225 gr verse (rijpe!) tomaten
1 sjalot, heel fijn gesnipperd
1 klein teentje knoflook, heel fijn gesnipperd
1,5 el rode of witte wijnazijn
3 el olijfolie
snuf zout naar smaak
1/8 tl cayennepeper of een beetje sambal oelek
Snijd de tomaten doormidden en rasp ze op een grove rasp.
Je houdt de schil over; gooi die weg. Doe de tomatenpulp in een kom en voeg de
rest van de ingrediënten toe. Je kunt hem even bewaren, maar eet het op de dag zelf. Serveren op kamertemperatuur.