29 oktober 2019

Geroosterde pastinaak met peer en hazelnoten



Ja, en ook nog met beurre noisette; die gebruinde boter die zo lekker naar noten smaakt, maar dat paste niet allemaal in de titel. Ik maakte deze salade bij een kaasfondue en dat was smullen, hoor.

Op dit moment ligt er een nieuwe peer in de supermarkt onder de naam Sweet Sensation. Het is een Doyenne de Comice-variant; het soort dat ik altijd koop. Aan de Conference begin ik niet eens meer. Die is precies vijf minuten lang rijp. Vóór die tijd is ie keihard en erna vooral bruin. Nee, dan de Doyenne de Comice: zoet, sappig en redelijk lang houdbaar.  Oh ja, de Plus supermarkt heeft de Sweet Sensation deze week in de aanbieding: 2 verpakkingen, dus 8 peren, voor 3,49. Ik zeg het maar even...

Geroosterde pastinaak met peer en hazelnoten
bijgerecht voor 4 personen

500 gr pastinaken
3 peren
olijfolie
zout
40 gr roomboter
3 el hazelnoten, grof gehakt
  
Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht (of 210 graden conventioneel).

Schil de pastinaken en snijd ze in de lengte door. Misschien zelfs in kwarten voor erg dikke exemplaren.
Van de peren kan je de schil eraan laten. Snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis.
Leg de peren en pastinaak op een bakplaat, wentel ze om in een scheutje olie, en rooster ze dan ongeveer 25 minuten in de oven of tot de pastinaak gaar is.

Smelt de boter in een klein pannetje. Doe er wat zout bij en ook de hazelnoten. Laat de boter rustig bruin worden. Wanneer het bruist moet je even goed opletten: te bruin betekent verbrand, een geurige notengeur is precies goed. Maar het is lastig om te zien door het schuim heen. Als je denkt dat het goed is giet je alles over in een schaaltje. Als de groente goed is leg je deze op een schaal en bedruip het met de boter. Direct serveren.



27 oktober 2019

Vegetarische bonenchili met chocolade en koffie




Ja hoor, er staan zat recepten voor vega chili op het internet, maar deze is precies zoals ik het wil en er zit chocolade en koffie in. Het is een samenraapsel van heel veel verschillende recepten, waar ik alle goede dingen uit gebruikt heb. Het is overigens alleen leuk om te maken als je specerijenvoorraad goed op voorraad is, want anders moet je er wel erg veel voor kopen.

Notabene… die chocolade en koffie proef je niet, hoor. Tenminste, het is het idee dat alles iets toevoegt aan de totale smaak: niet alleen die chocolade en koffie, maar ook kaneel, komijn, gerookte paprikapoeder, oregano, etc… Van alles een beetje, maar samen smaakt het geweldig.

Vegetarische/veganistische chili met chocolade en koffie
Voor 4 personen
1 tl = 5 ml (ik gebruik maatschepjes!)

2 el olijfolie
1 flinke ui, gesnipperd
1,5 tl komijnzaad of desnoods gemalen komijn
1 verse, rode chili of een ruime tl sambal oelek of iets anders heets
1 tl gemalen zoete paprikapoeder
1 ruime tl oregano
½ tl kaneel
1 ruime tl gerookte paprikapoeder
½ tl venkelzaad
1 a 2 tenen knoflook, gesnipperd
1 rode paprika, gesnipperd (zo groot als de ui is gesnipperd)
200 gr wortel, gesnipperd (zo groot als de ui is gesnipperd)
2 stengels bleekselderij, gesnipperd (zo groot als de ui is gesnipperd)
1 el bruine basterdsuiker
1 blik tomaatstukjes (400 gr)
140 gr geconcentreerde tomatenpuree (zo’n dubbel miniblikje)
125 ml water
1 tl zout
100 ml rode wijn
50 ml (sterke) koffie
2 blikken bonen (a 400 gr) naar keuze (ik had borlotti, maar bv rode kidneybonen of zwarte bonen kan ook)
40 gr pure chocolade

Voor erbij:
Verse koriander (ik had wat sla en tomaatjes, want die lagen er toevallig nog – was ook lekker)
Griekse yoghurt of zure room
Tortilla’s of gewone, gezouten tortillachips

Pak er een braadpan bij. Verhit daarin wat olie en fruit de ui, samen met de specerijen (van de ingrediëntenlijst is dat alles t/m venkelzaad). Wanneer de ui zacht is voeg je de rest ook toe, BEHALVE de bonen en de chocolade. Laat dit 30 minuten met deksel op de pan sudderen op het laagste vuur. Laat dan de chocolade erin smelten en voeg de uitgelekte en afgespoelde bonen toe. Warm dit door, proef en voeg toe wat nog nodig is. Moet het heter? Meer specerijen? Vooral de gerookte paprikapoeder doet nog wel eens wonderen.
Laat dit nog eens 5 minuten doorwarmen. Serveren met de yoghurt en tortillachips en eventueel wat groens.



20 oktober 2019

Stoofpeertjes met roquefortsaus en salade



Een leuk voorgerechtje voor een etentje in de herfst of winter! Niet 100% vegetarisch, omdat er geen vegetarische roquefort bestaat (deze kazen worden met dierlijk stremsel gemaakt), maar desnoods vervang je de roquefort met een pittige vegetarische kaas. Een Parmezaan-achtige kaas of oude Goudse kan je geraspt in de saus verwerken en dan in grote schilfers (aardappelschilmesje!) bij het gerecht.

Eerst even een woord over die peren: je hebt 6 kleine stoofpeertjes nodig, maar schroom niet om een grote pan te gebruiken en deze vol te zetten met peertjes (alles moet op de bodem kunnen staan, zodat ze min of meer onder de wijn staan), want ze zijn ook als toetje de volgende dag(en) lekker. Wie maakt er nou maar zes stuks tenslotte…
Je kunt het steeltje eraan en het klokhuis erin laten, want dat ziet er mooier uit. Maar het klokhuis eruit en de peer verder zelfs halveren is wat vriendelijker voor je gasten aan tafel.

Stoofpeertjes met roquefortsaus en salade
recept voor 6 personen

nodig voor de peertjes:
6 stoofpeertjes (zie commentaar boven)
300 ml soepele rode wijn
300 ml water
75 gr suiker
1 vanillestokje of wat vanille-extract of desnoods vanillesuiker
1 kaneelstokje
2 kruidnagels

Zoals boven al gezegd: je kunt prima meer peertjes maken en dan kom je ook wel uit met de wijn en het water, maar zorg dat de peertjes in een enkele laag in de pan passen. Als je een vanillestokje gebruikt, snijd je deze in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe merg en het stokje in de pan. Voeg de andere ingrediënten ook toe. Breng het aan de kook en laat het dan met een deksel op de pan op het laagste vuur gaar worden. Dat kan even duren… 45 minuten ben je vast wel kwijt, maar controleer het af en toe. Een scherp mes moet je er makkelijk in kunnen steken als ze gaar zijn. Je kunt ze heel goed een paar dagen in de vloeistof bewaren, maar wel in de koelkast. Serveer ze op kamertemperatuur!

Dressing:
meng het volgende door elkaar:
1 el rode wijnazijn
60 ml walnootolie
2 a 3 el van de siroop van de peren
zout naar smaak

Roquefortsaus:
150 ml crème fraiche (voor Belgische lezers: dat is dus zure room met een hoog vetpercentage)
200 gr Roquefort

Verder nodig:
een stapeltje gemengde sla voor 6 bordjes
een paar walnoten per bord

Voor de roquefortsaus verwarm je de crème fraiche in een pannetje en verkruimel DE HELFT VAN DE KAAS erin. Laat deze goed smelten en meng goed door elkaar.

Maak zes borden op: verdeel er wat sla en walnoten over. Zet er een peertje bij of, als je een flink menu hebt, zelfs maar een half peertje. Verdeel de rest van de roquefort erover. Serveer de warme saus ernaast: je kunt een kannetje of pannetje laten rondgaan of giet het in kleine shotglaasjes die je op het bord erbij zet.




13 oktober 2019

Spinazie in bladerdeeg met noten en een geweldige sla met tomatendressing



Eerst even die dressing, want die zou je zo over het hoofd zien, maar hij is best apart, omdat je er een tomaat voor moet raspen. Dat is dan ook meteen het grootste onderdeel van deze dressing; tomatenpulp op smaak gebracht met azijn en olie. Dat is vooral wat zuur en ideaal in combinatie met het vettere deeg en de noten. Je kunt de dressing rijkelijk over je slablaadjes scheppen en dat is natuurlijk extra lekker.

Het spinaziegebak/flap/strudel/etc is beslist chic genoeg voor een etentje en ik zie dit zelfs wel met de kerst voorbijkomen, want je kunt het als groot gebak op tafel zetten. Eventueel versierd met bladerdeeg, of bladerdeegsterren op de zijkant, of als grote ronde taart? Maar je kunt ze ook goed als individuele flapjes maken.

Tenslotte nog een tip voor mee-etende, maar onwelwillende kinderen die huiveren van nootjes op hun eten: maak een aparte flap voor hen en vervang de noten simpelweg met meer kaas. Iedereen blij… Ik heb nu al een paar keer deze twee versies gemaakt voor etentjes en ben er erg tevreden mee. De 2 taarten van elk 9 plakjes bladerdeeg zijn genoeg voor 6 tot 8 volwassenen, afhankelijk van de rest van het menu. Het recept hieronder is voor 1 taart, dus je maakt er dan gewoon twee van.


Spinazieflap met noten
Recept voor 3 a 4 personen als onderdeel van een menu, met sla ernaast (zie recept onder)

750 gr spinazie uit de diepvries, ontdooid
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 grote teen knoflook, gesnipperd
beetje olie om te bakken
1 ei (M of L)
een lik sambal oelek
zout en peper
9 vierkantjes bladerdeeg (uit de diepvries)
100 gr roomkaas
125 gr gemengde noten (bv amandelen, hazel-, pecan- en cashewnoten)
75 gr geraspte (oude) kaas (vers geraspt smelt mooier dan kant-en-klaar geraspt!)

Fruit de ui zacht in wat olie in een koekenpan. Voeg de knoflook toe in de laatste minuut.
Laat de ontdooide spinazie goed uitlekken en knijp hem ook goed uit. Doe in een kom en voeg de ui, sambal en het ei eraan toe. Breng op smaak met zout en peper.

Leg het bladerdeeg in een vierkant van 3 x 3 op een bakplaat en op bakpapier. Of verzin zelf een vorm, want je kunt natuurlijk alle kanten op: rond, lange worst, of breed en versierd. Als je voor meerdere mensen kookt en de bakplaat dreigt vol te komen liggen, moet je er wel goed op letten dat al het gebak vrij ligt. Alles wat je tegen elkaar aan legt, zal niet goed garen. Als je er twee maakt, zal je dus twee bakplaten moeten gebruiken. 
Druk het deeg een beetje tegen elkaar aan en vast.

Leg de vulling in een lange strook op het deeg, zodanig dat je twee zijkanten naar binnen kunt vouwen, zodat ze elkaar aanraken in het midden. Druk de korte kanten dicht.
Bestrijk de bovenkant met de roomkaas.
Meng de noten met de geraspte kaas en verdeel dat over de roomkaas.

Bak dit 30 minuten lang in een voorverwarmde oven van 200 graden (of 180 graden hetelucht). Bij twee bakplaten moet je sowieso uitwijken naar de heteluchtstand. 

 *** 

Een simpele sla met een geweldig dressing die erg goed past bij de taart is het volgende:

Sla met tomatendressing
Voor 4 personen

1 krop gewone kropsla of 1 a 2 zakken veldsla (of een andere sla…)

Tomatendressing:

zo’n 225 gr verse (rijpe!) tomaten
1 sjalot, heel fijn gesnipperd
1 klein teentje knoflook, heel fijn gesnipperd
1,5 el rode of witte wijnazijn
3 el olijfolie
snuf zout naar smaak
1/8 tl cayennepeper of een beetje sambal oelek

Snijd de tomaten doormidden en rasp ze op een grove rasp. Je houdt de schil over; gooi die weg. Doe de tomatenpulp in een kom en voeg de rest van de ingrediënten toe. Je kunt hem even bewaren, maar eet het op de dag zelf. Serveren op kamertemperatuur.



12 oktober 2019

Recensie kookboek 'Vegetarisch voor een prikkie'



Vooral onder nieuwe vegetariërs hoor ik nog wel eens de vraag om geschikte kookboeken. De belangrijkste eis daarbij is vaak dat de recepten een beetje maakbaar zijn. Zeg maar, dat je met drie natgeregende kinderen om half zes thuis komt en dan niet opziet tegen het koken; dat soort recepten. Ook als blogger weet ik dat de populairste recepten meestal de simpelste zijn.
Mijn oog viel dan ook op een nieuw vegetarisch kookboek, genaamd ‘vegetarisch voor een prikkie’. Goedkoop betekent vaak ook simpel, dacht ik, en dat klopte. Het gaat dan ook om recepten met simpele producten en een kort ingrediëntenlijstje. Maar dan wel heel erg lekker. Al bladerend had ik direct zin om te gaan koken! Dus ik kan alleen maar zeggen: dit is een aanrader. Zeker voor de vegetariër die op zoek is naar inspiratie voor de doordeweekse dagen. Kijk even met me mee...

Het boek is van origine Zweeds en geschreven door een blogger die vindt dat vegetarisch eten niet per se hoeft te draaien om duré poke bowls en vreemde ingrediënten uit verre landen. Stay Cheap is haar motto. Ze vindt dat je prima kunt eten met normale producten, wat niet alleen beter is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Het boek heeft 72 recepten, waarvan er veel veganistisch zijn, of makkelijk vegan te maken zijn. Andersom kan natuurlijk ook; persoonlijk vervang ik plantaardige melk weer met gewone melk, want dat vind ik lekkerder. Er is een mooie mix van pasta’s, lasagnes, soepen, curry’s, verwarmende pannetjes chili en noedels, en meerdere zelfgemaakte burgers en balletjes van bonen, linzen of bieten. Vooral de bonenballetjes en falafel van gele erwten leken me erg lekker. En ik had laatst zelf een goede chili gemaakt, maar moet die snel nog eens maken met haar maiscrème ernaast. Ze maakt een soort dikke saus van gepureerde mais en geraspte kaas en dat zag er heerlijk uit:  


Of deze linzen-wortelballetjes op rijst met een saus van kokosmelk, currypasta en spinazie…?


Of de Stay Cheap Taco’s met kruidige linzen en ananassalsa.:


Een lasagne met linzen waar je het vlees vast niet in mist:


Simpele tomatensoep met witte bonen en feta:


Enzovoort…! En dan heb ik hierboven nog wel de 'moeilijkste' recepten gekozen. Er staan ook veel echt simpele gerechten bij, die werkelijk iedereen kan maken. Dit boek is er dus eentje die heel erg in mijn straatje past en ik kan hem dan ook zeker aanraden:

Vegetarisch voor een prikkie - Hanna Olvenmark
uitgeverij Citrus
€ 19,95
ISBN 978-94-6226-343-7



6 oktober 2019

Matar Paneer – curry met erwten en paneer



Over Indiase klassiekers gesproken! Deze moest echt nog op mijn lijstje met Indiase curry’s. Dit is de bekende curry met kaasblokjes (paneer) en erwten. Je maakt dit heel simpel veganistisch door de paneer te vervangen met blokjes aardappel. Die kan gebakken zijn of gewoon gekookt. En dan heet het 'aloo matar'.

Matar Paneer – curry met erwten en paneer
Vegetarisch recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
1 tl = 5 ml / 1 el = 15 ml – ik gebruik maatschepjes

150 gr ui, grof gesnipperd
3 cm gember (zo’n 20 gr)
3 teentjes knoflook
1 ruime tl komijnzaad (en niet gemalen komijn)
20 cashewnoten (dat bindt de saus)
1 el (zonnebloem)olie of ghee
½ tl kurkuma
500 ml passata (gezeefde tomaten)
1 iets opgehoogde el korianderpoeder
1,5 tl gemalen komijn
2 tl garam masala
1/2 tl chilipoeder of meer naar smaak
1/2 tl gemalen kardemom
snuf zwarte peper
zout naar smaak
½ tl suiker
optioneel: een ½ el kasuri methi (=gedroogd fenegiekblad)
optioneel: kneepje citroensap
ongeveer 400 g paneer, in blokjes (Indiase kaas)
400 gr erwten (uit de diepvries, niet uit een pot!)
250 ml water

Doe de uien, gember, knoflook, komijnzaad en cashewnoten in een keukenmachine of blender en maal het fijn tot een puree.
Verhit de olie in een braad- of hapjespan en bak de uienpuree tot deze bruin begint te worden. Voeg kurkuma toe en bak tot het mengsel droger wordt. Voeg de gezeefde tomaten toe en bak het nog 3 a 4 minuten.

Voeg alle resterende specerijen toe. Bak verder tot het mengsel weer dikker wordt. Voeg dan de erwten toe en het water. Laat dit nog eens een paar minuten pruttelen en breng dan op smaak met zout, peper en eventueel kasuri methi en citroensap. Voeg eventueel meer water toe als je de saus dunner wilt hebben.

Bak ondertussen de paneer bruin in een koekenpan (hoewel je deze ook ongebakken kunt eten!) en voeg deze ook toe. Serveren met rijst, naan of pappadums.