26 november 2020

Spaghetti met balsamico-tomatensaus



Agrodolce is een Italiaanse zoetzure saus, meestal gemaakt met azijn en suiker. Zo ook in deze simpele pasta. Het levert een milde, maar typische smaak op, die zelfs de kinderen konden waarderen. Ik heb het principe ooit eerder toegepast in een heerlijke witlofgratin, maar daar gruwelden de kinderen nog weken van. Hoewel dat ook aan iets anders kan hebben gelegen. Als het de witlof niet was, dan wel de blauwe kaas… Maar goed, deze pasta ging dus wel schoon op. Er zit weinig groente in, dus je zou er iets bij kunnen maken.

Gebruik nu wel een azijn van goede kwaliteit; er gaat een flinke scheut in de pan, dus als je nu een goedkoop bocht neemt, dan verklooi je de saus. Even geen huismerkje dit keer. Ik gebruikte hier de balsamico van Mazetti, in ieder geval te koop bij de AH. Als je die naast een goedkope azijn zet, ruik (en proef) je toch echt wel het verschil!
En als we dan toch op chic gaan; ik had hierbij ook een pak Molisana spaghetti.  Of ach, met z’n 1,69 van die prijs nou ook wel weer mee. Maar het voordeel van deze pasta is dat het een wat ruwe soort is, waar de saus veel beter aan blijft hangen. Ze hebben ook farfalle (vlindertjes) die echt geribbeld is; dat helpt wel degelijk als je een gladdere saus erbij eet! Vooral die farfalle vind ik een aanrader:



 

Spaghetti met balsamico-tomatensaus
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen, liefst met nog een bijgerecht

1 grote ui, gesnipperd
3 grote tenen knoflook, gesnipperd
8 gedroogde tomaten op olie, in reepjes
2 el olie van de gedroogde tomaten
400 gram spaghetti
4 el olijfolie
1,5 el suiker
6 el goede kwaliteit balsamicoazijn (90 ml dus!)
2 blikken tomaatblokjes (2 x 400 gr)
zout, peper
2 el gedroogde oregano
verder graag wat geraspte kaas voor het serveren. Pecorino is lekker!

Zet alvast een grote pan met kokend water voor de spaghetti klaar.

Verhit de olie in een koekenpan. Fruit de ui gedurende 10 minuten op niet te hoog vuur. Voeg in de laatste minuut de knoflook toe. Voeg dan ook de stukjes gedroogde tomaat en 2 eetlepels tomatenolie toe en laat dit even meebakken. Bestrooi dan met de suiker en laat alles licht karamelliseren. Blus af met de balsamicoazijn.

Voeg de blikken tomaatblokjes toe en laat alles aan de kook komen. Op dat moment laat je ook de spaghetti in de pan kokend water glijden. Laat de saus zachtjes sudderen tot de pasta ook klaar is. Breng hem ondertussen op smaak met zout, peper en vrij gul oregano.

Giet de saus bij de spaghetti, roer om en serveer met de vers geraspte kaas.


18 november 2020

Jjajangmyeon (Koreaanse noedels met zwarte bonensaus) met kimchi-pannenkoek


Overdrijven is ook een vak. Onze zoon, die voorheen op dit blog door het leven ging als Kleine Chef, maar inmiddels bijna twaalf is, kauwde laatst bij het eten van de jjanjang op een blokje pastinaak, terwijl hij dacht dat het aardappel was. Nou, Meneer en ik dachten eerst dat hij stikte en nu toch eens werd afgestraft omdat hij altijd zo snel eet. Meneer stond al klaar om de Heimlichmanoeuvre toe te passen. Het was al jaren niet meer nodig geweest, nadat een dochter probeerde een gekookt ei in zijn geheel door te slikken, maar ja, het blijven kinderen, he...? Gelukkig viel de schade mee. Al snel herpakte Kleine Chef zich en jammerde dat dit 'echt het goorste was wat hij ooit had gegeten'. Het sloeg op de pastinaak, niet op de saus, maar sindsdien staat dit gerecht bij ons bekend als "Ja janken".

Goed, geen pastinaak dan meer. Jammer, maar helaas. Maar nog wel jjajang! Want ik kwam erachter dat een hapje jjajang de volgende dag nog lekkerder is. Dus dat doe ik nu: van tevoren koken en de volgende dag bak ik er dan alleen nog die kimchi-pannenkoek bij.

Wat moet je dan wel qua groente? Nou, je kunt er eigenlijk van alles in kwijt. Het origineel maak je met wat buikspek en groentes, die dus mogen variëren, en aangezien ik het spek al heb weggelaten, mag je qua groente van mij doen wat je wil. Maar ik zou het houden bij wat knolgroentes of wortel en een koolsoort. Ik heb nu vrede bereikt aan tafel met de drie-eenheid wortel, aardappel en spitskool. 

Oh ja, wat betreft de naam: Jjajangbap is met rijst, Jjajangmyeon is met noedels, en het kan dus allebei prima.

De saus is gitzwart en dat komt door de Koreaanse zwarte bonenpasta. Die kocht ik in de grote Aziatische supermarkt hier in de stad, maar ik kan me voorstellen dat niet elke toko dit heeft. Kan je het vervangen met een Chinese zwarte bonensaus? Nou, misschien wel. Ik heb de Koreaanse en Chinese bonenpasta niet naast elkaar geproefd, maar ik ken ze wel allebei en ik meen dat er niet gek veel verschil in zit… De Koreaanse is misschien minder zout, maar dat kan natuurlijk ook aan het merk liggen. Ik gebruik deze van het merk Wang:


Jjajangmyeon (Koreaanse noedels met zwarte bonensaus)
Veganistisch recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

1 grote ui, in parten
750 gr groente naar keuze (3 of 4 soorten is prima):
  - champignons, gehalveerd of in vieren 
  - spitskool of Chinese kool, in brede repen of stukjes gesneden 
  - courgette in blokjes
  - pastinaak of gewone wortel in blokjes 
  - geschilde, vaste aardappel, in kleine blokjes
olie om te bakken
130 gr Chunjang (Koreaanse zwarte bonenpasta)
2 tenen knoflook, gesnipperd
2 cm verse gember, gesnipperd
1 el suiker
scheutje sesamolie
2 iets opgehoopte el maïzena
350 gr (dikke) noedels of rijst
Voor erbij: komkommer in julienne gesneden en eventueel kimchi-pannenkoek (recept hieronder).


Wat betreft de groente: snijd de groente niet groter dan dobbelsteentjes, anders wordt het te hompig. Ook niet kleiner, want dan wordt het zo frummelig.

Gebruik een grote wok of hapjespan waar een deksel op past: als je champignons gebruikt bak je die eerst bruin in wat olie, voeg daarna de ui en groente toe. Mogelijk moet daar dan weer wat olie bij. Bak de groente op vrij hoog vuur tot ze bruin beginnen te worden. Voeg op het laatst de knoflook en gember toe en bak het een minuut mee.

Maak dan wat ruimte in het midden van de pan en schep daar de bonenpasta in. Bak het een minuut mee en meng de pasta dan door de groente.  Voeg 500 ml water en de suiker toe en meng door elkaar. De groente zou nu redelijk goed onder water moeten staan. Leg er een deksel op en laat het zo’n tien minuten zacht koken. Proef de groente; als die gaar is, dan maak je een maïzenapapje van de maïzena en een scheutje water en voeg dat toe aan de saus. Laat de saus binden. Aan het einde voeg je een scheutje sesamolie toe aan de pan. (Ik had laatst geen sesamolie meer in de kast staan en ik deed er wat sesamzaad in. Niet authentiek, maar het werkte eigenlijk ook wel.)

Ondertussen kook je de rijst of noedels gaar. Serveer de saus op de noedels of rijst. Leg er wat komkommer op. En deze pannenkoek is er ook erg fijn bij:

Kimchi-pannenkoek:
recept voor 1 pannenkoek

ongeveer 200 gr kimchi, in kleine stukjes gesneden en met het vocht uit de verpakking erbij
½ tl suiker
100 gr bloem
125 ml water
plantaardige olie (niet te zuinig)

Dit is echt heel makkelijk: maak een beslagje van de bloem en het water en meng de rest erdoorheen. Nee, daar heb je geen ei voor nodig!

Verhit wat olie in een koekenpan en bak daarin 1 pannenkoek. Omdraaien als de onderkant bruin is en dan verder bakken. Snijd hem dan in punten en serveer bij de jjajang.



9 november 2020

Indiase dhal met geroosterde masala wortels



Dhal is een Indiaas gerecht van linzen, waarbij de linzen stuk worden gekookt. Je zou kunnen zeggen dat je dan linzenpap eet, maar dat klinkt minder smakelijk en jongens, dit is zo lekker… Het is romig en pittig, zoet van de wortels en warm van de specerijen. Dat kerriepoeder is niet erg authentiek, maar het werkt wel!

Ik gebruik hier de rode linzen van Valle del Sole, die je ook in zakjes bij de AH koopt. En in plaats van wortels zou je ook pastinaken kunnen roosteren. Ik had eigenlijk ook nog wat bladspinazie door de dhal willen mengen, maar die vergat ik mee te nemen. Volgende keer maar weer… 


Indiase dhal met geroosterde masala wortels
Bron: Riverford
Veganistisch (zonder ei) of vegetarisch recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

750 gr wortel, geschild en in schuine, dikke plakken gesneden
2 grote uien, in parten
1,5 el garam masala
olie om te bakken en te roosteren
1 rode chili, gesnipperd of gewoon 1 tl sambal oelek
3 teentjes knoflook, gesnipperd
1,5 tl zwart mosterdzaad
stuk of 5 limoenblaadjes (uit de diepvries van de toko)
2 el milde kerriepoeder
225 gr gedroogde rode linzen
500 ml kokosmelk (2 tetrapakjes van Go-Tan)
3 tomaten, grof gehakt (maar 1 blik gepelde tomaten kan ook)
Zout naar smaak

Voor erbij:
naan of rijst
verse koriander, gehakt
eventueel: gebakken eieren

Verwarm de oven voor op 200 graden op de hetelucht stand.

Leg de wortels en uien in een braadslede, of op een bakplaat. Schud ze om met wat olie en de garam masala. Je hebt een volle bakplaat, maar zorg ervoor dat alles in een enkele laag ligt. Breng op smaak met zout en rooster het dan gedurende 25 minuten. De wortel zou dan zacht moeten zijn en ze beginnen te bruinen aan de randjes. Draai ze halverwege wel even om.

Ondertussen maak je de dhal: verhit 2 el olie in een pan en doe daarbij: chili of sambal, knoflook, mosterdzaad en limoenblad.  Bak op laag vuur gedurende een minuut.

Voeg dan het kerriepoeder toe, linzen, kokosmelk en tomaten, en ook 300 ml water. Breng het aan de kook en laat het dan ook 25 minuten lang zacht pruttelen tot de linzen zacht zijn en uit elkaar vallen. Roer af en toe. Leg er geen deksel op. Voeg wel water toe wanneer het te droog dreigt te koken. Uiteindelijk moet je een soort losse pap krijgen. Breng op smaak met zout. Strooi de koriander erover wanneer je klaar bent om te serveren.

Ik bakte er ook nog eieren bij, en je moet natuurlijk iets van naan of rijst klaarzetten. Serveer de wortels op of bij de dhal.

ps. Ik heb nog een andere dhal op dit blog staan. Ook lekker!



3 november 2020

Vegetarische, Mexicaanse rijstschotel met gehakt


Ik heb een andere Mexicaanse rijstschotel in het repertoire, die ik ook vrij vaak maak, maar ik wilde dit keer iets maken met gehakt. Vegetarisch gehakt wel te verstaan en ik zag dat als een uitdaging. In het verleden is het niet altijd op een liefdesverklaring van mij aan het gehakt uitgelopen. Maar, maar, maar… jongens. Dit keer wel. Ik heb een nieuwe favoriet. Ik had ooit al eens de balletjes uitgeprobeerd en die waren prima, maar ook het losse vega gehakt van The Blue Butcher is meer dan uitstekend. Het ruikt lekker en smaakt goed. Het is ook lekker genoeg om stukjes uit de koekenpan te snoepen en ik moest een dochter steeds wegjagen bij de pan, want die stond er ook herhaaldelijk stukjes uit te jatten. Dan weet je dat het wel goed zit met dat gehakt. Ik heb lange tijd geroepen dat al dat vega gehakt alleen te eten was wanneer je er veel smaken aan toevoegde, maar ik meen toch echt dat dit gehakt weinig nodig heeft.
Met een gerecht als dit eet je veganistisch zonder het door te hebben. Die carnivoor die mee-eet? Die zal het niet weten.

En verder… ach, het is een no-nonsense husseltje voor doordeweeks. Gewoon een simpel pannetje, hoor.

Vegetarische, Mexicaanse rijstschotel met gehakt
vegetarisch/veganistisch recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

olijfolie
1 ui, grof gesnipperd
2 (punt)paprika’s, in reepjes
Ik had nog wat spitskool liggen, dus daar heb ik nog 300 gr van fijn gesneden. Doe maar wat; dit is perfect om een restje groente op te maken (bv wortel, prei, pastinaak, een blik mais, zoete aardappel, etc…)
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 tl chili poeder (of iets anders heets, zoals sambal oelek) naar smaak
1 el gemalen komijn
1 tl gerookt paprikapoeder
1 tl gedroogde oregano
1/2 tl gemalen korianderzaad
140 gr geconcentreerde tomatenpuree (een ‘dubbel’ pakje)
300 gr (zilvervlies)rijst (geen snelkook, maar wel een rijst die in zo'n 15 minuten gaar kookt)
800 ml bouillon naar keuze
300 gr vegetarisch gehakt (ik had dus een verpakking van The Blue Butcher)

ook nodig: een grote hapjes- of braadpan met deksel


Bak de ui, paprika, groente en knoflook samen in de hapjespan in wat olie gaar. Laat het deksel er eerst op om het niet te droog te laten bakken; aan het einde kan het deksel er wel af.

Doe de specerijen in de pan, samen met de tomatenpuree. Bak de tomatenpuree even een minuutje mee en voeg dan de ongekookte rijst en de kokende bouillon toe. Meng het door elkaar, leg de deksel op de pan en laat het weer aan de kook komen. Draai het vuur daarna laag en laat het zacht pruttelen gedurende zo’n 13 a 15 minuten, of tot het meeste vocht is opgenomen. Proef dan even of het gaar is, of dat er nog een scheutje water bij moet.

Bak ondertussen het gehakt in een andere pan rul en bruin in wat olie. Bak er echt even wat bruine kantjes aan. Voeg het tenslotte aan de rijst toe en serveer.