9 november 2020

Indiase dhal met geroosterde masala wortels



Dhal is een Indiaas gerecht van linzen, waarbij de linzen stuk worden gekookt. Je zou kunnen zeggen dat je dan linzenpap eet, maar dat klinkt minder smakelijk en jongens, dit is zo lekker… Het is romig en pittig, zoet van de wortels en warm van de specerijen. Dat kerriepoeder is niet erg authentiek, maar het werkt wel!

Ik gebruik hier de rode linzen van Valle del Sole, die je ook in zakjes bij de AH koopt. En in plaats van wortels zou je ook pastinaken kunnen roosteren. Ik had eigenlijk ook nog wat bladspinazie door de dhal willen mengen, maar die vergat ik mee te nemen. Volgende keer maar weer… 


Indiase dhal met geroosterde masala wortels
Bron: Riverford
Veganistisch (zonder ei) of vegetarisch recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

750 gr wortel, geschild en in schuine, dikke plakken gesneden
2 grote uien, in parten
1,5 el garam masala
olie om te bakken en te roosteren
1 rode chili, gesnipperd of gewoon 1 tl sambal oelek
3 teentjes knoflook, gesnipperd
1,5 tl zwart mosterdzaad
stuk of 5 limoenblaadjes (uit de diepvries van de toko)
2 el milde kerriepoeder
225 gr gedroogde rode linzen
500 ml kokosmelk (2 tetrapakjes van Go-Tan)
3 tomaten, grof gehakt (maar 1 blik gepelde tomaten kan ook)
Zout naar smaak

Voor erbij:
naan of rijst
verse koriander, gehakt
eventueel: gebakken eieren

Verwarm de oven voor op 200 graden op de hetelucht stand.

Leg de wortels en uien in een braadslede, of op een bakplaat. Schud ze om met wat olie en de garam masala. Je hebt een volle bakplaat, maar zorg ervoor dat alles in een enkele laag ligt. Breng op smaak met zout en rooster het dan gedurende 25 minuten. De wortel zou dan zacht moeten zijn en ze beginnen te bruinen aan de randjes. Draai ze halverwege wel even om.

Ondertussen maak je de dhal: verhit 2 el olie in een pan en doe daarbij: chili of sambal, knoflook, mosterdzaad en limoenblad.  Bak op laag vuur gedurende een minuut.

Voeg dan het kerriepoeder toe, linzen, kokosmelk en tomaten, en ook 300 ml water. Breng het aan de kook en laat het dan ook 25 minuten lang zacht pruttelen tot de linzen zacht zijn en uit elkaar vallen. Roer af en toe. Leg er geen deksel op. Voeg wel water toe wanneer het te droog dreigt te koken. Uiteindelijk moet je een soort losse pap krijgen. Breng op smaak met zout. Strooi de koriander erover wanneer je klaar bent om te serveren.

Ik bakte er ook nog eieren bij, en je moet natuurlijk iets van naan of rijst klaarzetten. Serveer de wortels op of bij de dhal.

ps. Ik heb nog een andere dhal op dit blog staan. Ook lekker!



3 opmerkingen:

  1. Vandaag gemaakt. Lekker hoor! Kan de smaak niet zo goed plaatsen, het is zoet maar hartig tegelijkertijd ofzo. Had trouwens geen limoenblaadjes, ook geen citroenschil dus heb er maar azijn door heen gedaan. Was citroengras (gemalen) nog een optie geweest of was dit de beste vervanging?

    Ik had er een gebakken ei bij gedaan, maar dat vond ik niet zo'n succes trouwens. Groetjes Luna

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Luna,

    De limoenblaadjes zijn eigenlijk haast niet te vervangen. Als het moet dan gaat het inderdaad nog het beste met fijngesneden citroengras. Het gaat niet om het zuur trouwens; limoenblaadjes zijn heel geurig (echt zo'n citronella-luchtje).

    Ik koop de blaadjes in een zak uit de diepvries van de toko en bewaar ze daar dus ook in. Je pakt er dan gewoon een paar uit tijdens het koken. Erg handig en voor mij onmisbaar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah dank je wel! Ik had al het idee dat het niet echt om het zuur ging, maar wist niet wat het dan echt moest zijn. Heb het ook echt nog nooit gegeten. Ga binnenkort even kijken bij de toko!

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.