7 november 2010

Flammekueche

Dit gerecht staat bekend onder twee namen: in de Elzas noemen ze dit flammekueche (Flammkuchen in Duitsland) en in Frankrijk is dit tarte flambée, en het lijkt verdacht veel op pizza.
Voor het beleg kan je alle kanten uit, maar de "saus" hoort met crème fraiche, of gelijke delen crème fraiche met fromage frais te zijn.



Ik maakte het deeg met bier, maar je kunt net zo goed water gebruiken.
Een andere variant die wij vaak maken is met gorgonzola die er in stukjes over verdeeld wordt.


Flammekueche
2 bakplaten, 4 personen

Deeg:
700 gram bloem
1 zakje gedroogde gist
1 tl zout
1 tl suiker
1 flesje bier, op kamertemperatuur
1 scheutje olijfolie

Vermeng alle ingrediënten voor het deeg. Ik start de gist graag op met wat warm water en de suiker, maar dit zou volgens mijn verpakking niet nodig zijn. Ik hield een paar slokken bier over van het flesje, dus niet alles in 1x toevoegen. Goed kneden en warm wegzetten. Ik verwarm de oven vaak wat voor op 50 graden, zet hem dan uit, laat het wat afkoelen en zet dan de bak met deeg erin, zodat het een lekker warme omgeving heeft. Zeker als je geen warm water of bier hebt toegevoegd.
Laat dit minimaal 1 uur staan of totdat het in volume is verdubbeld. Kneed het nog een keer goed door en sla alle lucht eruit.
Rol het daarna uit op bakpapier tot heel erg dun. Maak zo 2 lappen deeg.

De vulling:
125 ml crème fraiche
125 ml fromage frais (Franse volle kwark)
2 grote uien, gehalveerd en dan in dunne plakjes
Olie of boter om te fruiten
Peper en een beetje nootmuskaat
2 ons spek, uitgebakken
2 ons geraspte Gruyère

Fruit de uien in de olie of boter. Ze hoeven niet bruin te worden, alleen wat zachter. Meng daarna met de rest van de ingrediënten, behalve de kaas, in een kom. Smeer dit uit over de 2 lappen deeg en verdeel de kaas erover.

De oven moet gloeiend heet zijn of zeker 250 graden. Verhit de bakplaten ook vooral vantevoren in de oven en trek de flammekueche er met het bakpapier op, zodat het deeg direct op volle temperatuur verhit wordt. Flammekueche wordt snel en heet gebakken. Hou de plaat goed in de gaten, want met een ruime tien minuten is het wel bruin en klaar.
Flammekueche wordt heet gegeten. Maak de volgende pas als je daaraan toe bent.

Oordeel van de chef: alle pizza’s zijn lekker.

1 opmerking:

  1. zo lust ik hem ook graag, veel lekkerder dan voorgebakken uit de supers. Helaas zijn er veel recepten voor Elzasser uientaart, ik noem deze naam expres, waarin ook nog 2 a 3 geklutste eieren gaan. Dat is dus geen Flammekuchen, maar meer een soort quiche, bovendien veel machtiger (en voor mij dus over de top machtig) om te eten. Het voordeel van deze receptuur is dat hij heet, warm, lauw en koud, maakt niet uit welke temperatuur, altijd smaakt, met ei gaat dat niet op.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.