De bekende balletjes stemgember kan je thuis meestal niet maken. Tenminste, niet met de verse gember die wij hier in Nederland kopen. Voor stemgember worden hele jonge gemberwortels gebruikt, want die zijn nog niet zo vezelig, en ‘onze’ wortelstokken zijn in slechte gevallen één en al draad. Soms tref je het met mooie, malse gember en dan valt het konfijten van balletjes zeker te proberen op dezelfde manier als hieronder voor plakjes.
Als je gewone, verse gember in dunne plakjes en dus ook ‘dwars op de draad’ snijdt, zijn ze prima te konfijten (en te eten!). Zoet van de suiker en heet als pure gember. Ze branden op de tong, maar elke keer als je langs de voorraad loopt moet je toch een stukje pakken. Heel vervelend…
Van het kookwater en de suikersiroop maak je vervolgens een zeer volwassen en serieuze ginger ale. De kinderen vinden het vast niets, want ook dit is scherp en heet. Weer eens wat anders dan een fruitsiroop.
Gekonfijte gember
250 gr schoongemaakte, geschilde verse gember (zo’n 400 gr ongeschild)
Voor de suikersiroop:
400 gr suiker
500 ml water
Doe de gember in een pan en doe er zoveel water bij dat de plakjes net onder staan. Breng dit aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Giet het dan af, maar vang het kookwater op.
Herhaal dit nog eens met weer vers water en kook nog eens 10 minuten door.
Ondertussen een suikerstroop maken van een halve liter water en 500 gr suiker door ze samen te voegen en aan de kook te brengen. Voeg dan de gemberplakjes toe en laat dit zachtjes zonder deksel koken totdat de suikersiroop een temperatuur van 106 graden heeft bereikt. Een suikerthermometer is hierbij erg handig, maar zonder kan het ook: bij mij duurde het koken zeker 45 minuten. Een klein gedeelte van het water moet verdampen en de siroop heeft daarna de substantie van hete honing. Ook zal de vloeistof beginnen te schuimen bij het koken. Het doet dik aan en loopt als een draad van een lepel.
Giet de gember af nu het nog heet is en vang de siroop op. Schud de gember door wat kristalsuiker en spreid het uit op een bord. Laat het zo een paar uur drogen en dek het daarna pas af om te bewaren.
De gember kan ook in de siroop worden bewaard, maar dan kan je weer niet deze ginger ale maken:
Ginger ale
het overgebleven kookwater van de gember (500 ml)
de overgebleven suikersiroop (250 ml)
100 gr suiker
Sap van 2 citroenen
Voeg het gemberwater en siroop bij elkaar en breng dit aan de kook. Los de suiker erin op en voeg het citroensap toe. Giet het door een zeef en laat afkoelen. Serveer het naar smaak met koolzuurhoudend water. Ik maak het met 1 deel ginger ale en 3 delen water, maar minder siroop mag ook wel, want het kan een pittig drankje worden.
Oordeel van de kleine chef: ik begrijp hem helemaal, maar dit is het nog even niet.
Mmm, lijkt me heerlijk!
BeantwoordenVerwijderende gekonfijte gember is echt heerlijk, de gingerale is heel erg zoet en heeft behalve de pittigheid bijna geen gembersmaak meer. zeker het proberen waard maar gebruik veel gember en minder suikerwater voor de gingerale
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je het gemaakt hebt!
BeantwoordenVerwijderenDit ga ik heel zeker proberen. Beide recepten wel te verstaan.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het niet erg dat sommige stukkende gember nog vezelachtig zijn. De geconfijte gember is heel lekker.
BeantwoordenVerwijderenik heb het geprobeerd het is heel lekker alleen waren sommigen stukjes niet "gaar"verkeerd gesneden mischien ,Maar almet al het was heerlijk ook de gingerale is heel lekker en verfrissend
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat je wat vezelige gember had? Want rauwe gember kan je ook gewoon eten. Hoe jonger, hoe beter eigenlijk. Dan krijg je mooie zachte gemberstukjes.
BeantwoordenVerwijderenIk heb ze net voor het eerst gemaakt en ze zijn heerlijk! Ik heb het in de suiker halen weggelaten want dat hoeft voor mij niet. Ik heb lang lopen zoeken nadat ik gembersnoepjes had gekocht en meer wilde. Maar nu maak ik ze gewoon zelf! Je kunt niet genoeg gember eten..
BeantwoordenVerwijderen