30 juli 2011

Gorgonzola cheesecake met vijgen


Ik schrijf eigenlijk nooit over recepten die recent in de Nederlandse foodmagazines stonden, want die kunnen jullie zelf ook wel opzoeken, maar deze cheesecake van de Delicious verdient het om hier nu al herhaald te worden. Wij aten dit als voorgerecht en de rest ging de dag erna op bij de borrel. Je kunt het goed een dag van tevoren maken, het zit zo in elkaar en de smaken vullen elkaar mooi aan: een zachte gorgonzolasmaak, pittige rucola en zoete vijgen in een stroperige wijn.

Ik heb het recept een beetje aangepast qua hoeveelheden, want dan kwam het beter uit met wat ik had gekocht, en ik gebruikte gedroogde vijgen in plaats van verse.

Gorgonzola cheesecake met vijgen
Recept voor 6 personen
Bron: Delicious magazine / mei 2011

200 gr ongezoete biscuit (bv Sanovite of Bolletje Bakkers Crackers volgranen Ontbijtbiscuits (ligt bij de ontbijtgranen))
50 gr geraspte Parmezaanse kaas
90 gr gesmolten boter (een likje extra had best gekund)
2 kuipjes Philadelphia roomkaas van 185 gr
2 eieren
220 gr gorgonzola Dolce, in stukjes
zout en peper

Voor erbij rucola en gepocheerde vijgen (recept volgt)


Verwarm de oven voor op 180 graden (20 graden minder voor hetelucht). Bekleed een vierkante vorm van 20x20 of een springvorm van max 24 cm met bakpapier.
Maal de biscuit fijn in een keukenmachine of rol ze fijn met een deegroller. Meng ze met de parmezaan en boter en verdeel dit over de bakvorm. Druk goed aan en bak het 15 minuten totdat het goudbruin is. Laat 30 minuten afkoelen. Het blijft een wat brokkelige bodem, dus niet teveel aankomen voordat de vulling erop ligt.

Meng de roomkaas met de eieren en gorgonzola totdat het een glad mengsel is. Dat gaat het beste in de keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel dit over de bodem en bak het nog eens 25 minuten, totdat de randen stevig zijn, maar het midden nog niet helemaal vast is. Het zal later verder opstijven.
Laat afkoelen en zet daarna afgedekt in de koelkast en laat het daar minimaal 2 uur staan.

De vijgen:
500 ml rode wijn
1 kaneelstokje
100 gr donkere basterdsuiker
1 el balsamicozijn
12 gedroogde vijgen, gehalveerd
Doe alles, behalve de vijgen en de azijn, in een pan op laag vuur en roer om de suiker op te lossen. Laat dit 10 minuten inkoken en voeg dan de vijgen toe. Laat ze nog eens 10 minuten zachtjes trekken. Als de saus nog iets verder moet inkoken, doe dat dan zonder de vijgen, maar laat ze daarna weer in de siroop liggen totdat je het gaat gebruiken. Voeg dan ook de azijn toe.

Serveer de cheesecake in blokken of punten en garneer met de rucola, de vijgen en wat saus.

Oordeel van het smaakpanel: alle drie zijn ze weg van gorgonzola, dus die taart schuiven we er zo in.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.