Over het hoe en waarom van het koken van producten die je beter en goedkoper in de supermarkt koopt, klik hier voor deel 1.
Wat zegt u? Verveelt u zich? Dat komt mooi uit, want ik heb een leuk experiment voor het komend weekend. Heerlijk nutteloos, maar wel leerzaam. Voor de kinderen is het ook leuk en anders hangen ze toch maar voor die televisie. Kom, we gaan eens zelf Roosvicee maken.
Wie is er niet groot mee geworden? De siroop wordt al sinds 1957 gemaakt en het is nog steeds het vertrouwde merk voor vaders en moeders die een brave siroop zoeken voor hun baby. Het is meestal dit of diksap dat het eerste wordt aangeboden. Voor volwassenen fabriceert men de speciale serieuze versies zoals Ferro of Laxo.
Roosvicee begon zijn bestaan onder de naam Rovicé, wat een samentrekking van de woorden rozenbottel en vitamine C is. Drie jaar later werd dit alsnog veranderd naar de huidige naam. Ze gebruiken de rozenbottels van de Rosa Canina, oftewel de hondsroos, welke je veel in de natuur vindt. In plantsoenen staan meestal rozen met de bekende afgeplatte bottels (zoals een platte bal). Ik denk dat die eventueel ook te gebruiken zijn, want mijn oma maakte daar vroeger jam van.
Okee, wat zit er in een fles Roosvicee? Dit is de lijst voor de Roosvicee Original Vruchtenmix siroop:
In 1 liter siroop zit dus 700 ml sap. Het restant is bijna 30% suiker. In liters doorgerekend kom je dan op 450 gram suiker uit (dat is gelijk aan 300 ml gesmolten suiker). Het citroenzuur gebruik ik ook (je koopt het bij winkels gespecialiseerd in brouwproducten, of de toko, en van het weekend zag ik het staan bij de AH, bij de Surinaamse etenswaren), maar de laatste ingrediënten heb ik genegeerd: vitamine C, aroma en conserveermiddel. Als ik Roosvicee was geweest, had ik er ook wat extra vitamine C aan toegevoegd. De claim dat het zoveel vitamine C bevat is moeilijk haalbaar met slechts rozenbottels. Ik mag aannemen dat de 25% rozenbottelsap is gemeten binnen de 70% sap (anders was het percentage nog minder en dat lijkt me niet mooi op de verpakking staan) en dat betekent dat een flesje siroop van 500 ml nog geen 90 ml rozenbottelsap bevat. Daar gaan we het niet mee redden deze winter, lijkt mij.
Verder laten ze alleen het licht schijnen op het percentage rozenbottels (25%), rode bes (3%) en framboos (3%). De rest moest ik gokken. Een ingrediëntenlijst moet worden opgebouwd in orde van grootte, dus met een beetje natte vingerwerk, besloot ik de volgende hoeveelheden te nemen:
Tomatensap 35%
Rozenbottel 25%
Vlierbessen 17%
Appel 17%
Rode bes 3%
Framboos 3%
In de lijst hieronder is dat berekend naar 700 ml sap en afgerond naar bruikbare maten:
Roosvicee
Recept voor 1 liter siroop
Pluklijstje:
300 gr rozenbottels
300 gr vlierbessen
handje rode bessen
handje frambozen
Vergeef me dat ik het tomatensap en appelsap bij de supermarkt ben gaan plukken. Maar de echte kok regelt dat zelf natuurlijk even. J
Voor de siroop:
245 ml tomatensap (kant-en-klaar uit een pak)
175 ml rozenbottelsap
120 ml vlierbessensap
120 ml (troebel) appelsap (uit een pak)
20 ml rode bessensap
20 ml frambozensap
450 gr suiker
20 gr citroenzuur
Begin met de rozenbottels: van 300 gr bottels van de hondsroos maak je ongeveer 200-250 ml sap. Was de bottels, snijd ze door en doe ze in een pan. Je hoeft de pitten niet te verwijderen, want we zeven het straks toch. Giet er water bij totdat ze net onder staan. Breng dit aan de kook en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken of totdat de bottels kapot gekookt zijn. Je moet ze dan vrij makkelijk met een lepel kapot kunnen drukken. Laat dit nu een nachtje afgedekt op het aanrecht staan. De volgende dag kan je het zeven (er blijft vrij veel pulp over) en meten hoeveel sap je hebt opgevangen.
De vlierbessen: zet de schoongemaakte bessen ook in een pan net onder water en breng het aan de kook. Dan zachtjes laten koken totdat alle bessen kapot zijn. Zeef het (er blijft vrij veel pulp over) en meet hoeveel sap er is.
De vlierbessen: zet de schoongemaakte bessen ook in een pan net onder water en breng het aan de kook. Dan zachtjes laten koken totdat alle bessen kapot zijn. Zeef het (er blijft vrij veel pulp over) en meet hoeveel sap er is.
Rode bes en framboos: wrijf de bessen stuk en vang het sap op. Zorg dat er geen pitjes of velletjes bij zitten.
Los het citroenzuur op in een scheut koud tomatensap. Doe de rest van het tomatensap in een pan en voeg het vlierbessap toe. De andere sappen verdacht ik van het bevatten van pectine, dus die wilde ik niet verhitten met de suiker, want dan krijg je gelei.
Breng de pan aan de kook en los de suiker op in het tomatensap/vlierbessap-mengsel. Het hoeft niet door te koken; als de suiker opgelost is, kan het vuur uit. Laat de inhoud volledig afkoelen.
Als alles is afgekoeld, de rest van de ingrediënten toevoegen: tomatensap met citroenzuur, rozenbottelsap, appelsap, rode bes en framboos. Goed mengen en overgieten in een schone fles.
Resultaat: mijn siroop was donkerder (zit er toch nog meer tomatensap in de echte siroop?) en wat zuurder. Het fruit heeft deze zomer niet veel zonuren gehad, wat misschien de verklaring is voor het suikergehalte. Rozenbottels en vlierbessen kunnen vast een stuk zoeter zijn met voldoende zon.
En het smaakpanel? Kleine Chef wilde zich wel even opofferen. Hij mocht eerst de fles kiezen en als kind van zijn tijd koos hij de fles Roosvicee in plaats van die rustieke inmaakfles van zijn moeder. Maar eenmaal in twee bekers gegoten, wilde hij alleen maar mijn brouwsel drinken. De Roosvicee liet hij links liggen. Dat ligt niet echt aan de Roosvicee, hoor, meer aan een dwarsliggend panellid, die niet bereid is alle kandidaten evenveel kansen te geven.
Kopen of maken? Ja, absoluut kopen, want je schiet er niet veel mee op door het zelf te maken. Het kost veel meer en je bent er flink wat tijd mee kwijt. Maar ja, daar staat tegenover dat je wel een lekker middagje bessen hebt geplukt in de natuur en de kinderen zijn weer wat lessen wijzer. Als mijn eigen kroost wat groter is wil ik het nog wel eens doen. Een mooi klusje voor een nazomerzondag in 2017.
Hhahaha, tomatensap en appelsap plukken in de supermarkt! :D
BeantwoordenVerwijderenLeuk experiment! Ik heb met plezier zitten lezen.
Probeer maar 'ns de siroop van alleen rozenbottels en suiker te maken, misschien iets minder lang houdbaar, iets lichter van kleur ook maar super lekker.
BeantwoordenVerwijderenHet eerste deel van je experiment volgen, het sap met water aanvullen tot een halve liter, het sap aan de kook brengen en 250 gram suiker erin oplossen, zodra de suiker is opgelost het sap overgieten in een schone fles.
Voor het drinken verdunnen! smakelijk
Ja, mee eens dat gewone rozenbottelsiroop ook lekker is!
BeantwoordenVerwijderenRovicé werd in de jaren '30-'40 van de vorige eeuw ontwikkeld door Dr.Ir.P.Schoorl te Bennekom. Als kind van hem moest ik eindeloos proeven tot het product de gewenste smaak had. Rond ons huis "de Soetendael" stond een grote haag van wilde rozen, waarvan de rozebottels als basis werden gebruikt voor het latere Roosvicee.
BeantwoordenVerwijderenWat leuk om te horen! Ze zijn er hier ook gek op, en ze vonden zelfs die van mij ook lekker.
BeantwoordenVerwijderenWat aardig! Je hebt dit zo leuk en fris geschreven! Er is bijna niet iets leukers te verzinnen om in de nazomer voor/met je dochters te doen! Na de vlierbloesemsiroop en de wijnbessenjam werd het tijd voor iets nieuws! Maar wat een karwei! Inderdaad, de eerstvolgende keer wordt in 2017!
BeantwoordenVerwijderenIk heb op enkele plaatsen gelezen dat rozebottels 'beter' en zoeter van smaak worden na een nachtje vorst. Dit kun je zelf prima nabootsen door de rozebottels (minstens) een nachtje in de vriezer te leggen. Bedankt voor je recept!
BeantwoordenVerwijderenDat zou best kunnen, want ik leg sleedoornbessen ook in de vriezer om ze zoeter te maken. Dank je voor de tip!
BeantwoordenVerwijderenIk ga zelf iets maken want hier in Australie is roosvice of diksap niet te koop. Bedankt voor deze eerste aanzet
BeantwoordenVerwijderen