22 oktober 2011

Vlechtbroodje van bladerdeeg



Er stond vorige week zo’n mooi broodje op het blog van A Cozy Kitchen. Het was kunstig gevlochten en zag eruit alsof men er uren voor in de keuken had gestaan. Nu moet ik toegeven dat het niet in vijf minuten is gemaakt, en je moet zeker twintig minuten een zenmoment van rust en liefde over je heen hebben hangen om die dunne deegreepjes te vlechten, maar dan heb je ook wel wat. Ik vond het er tenminste mooi uit zien.

De vulling van het andere blog (appel en roomkaas) zag ik niet zitten, want wij zijn weer even klaar met appels, nadat verschillende boomgaardeigenaren hun overschot bij ons hadden gebracht (dank jullie wel, echt waar, maar we zijn nu wel voorzien) en ik had visioenen van iets met venkel en paddenstoelen. Naar onze bescheiden mening was het goed. We zullen het zeker nog eens maken.

Het werkt prima met een gewoon plakje bladerdeeg, maar je kunt natuurlijk ook een grotere variant maken door meerdere plakjes te combineren. En ik maakte ze overigens ook nog met deeg voor hartige taart, wat een stuk minder vet is, en dat werkt ook, maar misschien kan je er dan beter gewone flappen van maken, want de vlechten rijzen natuurlijk niet zo mooi als bij bladerdeeg (op de foto staat het broodje van bladerdeeg).

De ricotta is precies goed voor 6 plakjes deeg, maar je zal genoeg vulling hebben voor het dubbele aantal. Je kunt natuurlijk de ricotta verdubbelen en 12 plakken bladerdeeg vullen, maar ik verwerkte het restantje in een omelet van drie eieren en dat ging, met de broodjes, ook bij het spruitjessoepje.

Bladerdeeg-vlechtbroodje
Recept voor 6 stuks

30 gr roomboter
1 kleine ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
1 venkel, in kleine stukjes, zonder de harde stukken
150 gr oesterzwammen, in reepjes
4 gedroogde tomaten op olie, in reepjes
zout, peper en tijm naar smaak
6 plakjes bladerdeeg (diepvries)
125 gr ricotta
rasp van een halve citroen
zout en peper

Laat het deeg ontdooien.

Fruit de ui, knoflook en venkel zeker 10 minuten in wat boter. Het mag licht kleuren en het moet gaar zijn. Haal het uit de pan en houdt het apart. Bak de paddenstoelen enkele minuten in dezelfde pan in het restant van de boter op middelhoog vuur. Schep ze bij de venkel en voeg ook de tomaten toe. Breng op smaak met zout, peper en tijm.

Roer de ricotta los met het citroenrasp en ook wat zout en peper.

Snijd nu de hoekjes van een plakje bladerdeeg:


En snijd het schuin in.


Smeer er een lepeltje ricotta op.


En een schepje van de vulling.


Vouw de onderkant en bovenkant om.


Vlecht dan de strookjes deeg om en om. Je kan er een beetje aan trekken om ze wat langer te maken.



De liefhebber kan ze nog insmeren met wat losgeklopt ei, maar ik vergeet dat altijd.


Bak de broodjes in ongeveer 20 – 25 minuten bruin in een oven van 180 graden (160 graden hetelucht).



Oordeel van het smaakpanel: het werd matig ontvangen. Kleine Chef wilde nog wel proeven, maar leverde de plakjes oesterzwam vastbesloten bij mij in. Zus weigert elke vorm van eten, want ze is verkouden, en dochter Zo heeft alles gegeten, inclusief de spruitjessoep.



4 opmerkingen:

  1. heb je nog wat met die uitgesneden driehoekjes gedaan? bv.bestrooien met oude kaas of grof zout? en even bakken? Hm, misschien lees ik te veel consuminder blogs, mooi broodje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tjee, wat een mooi taartje is dit. Erg knap van je dat gefröbel, zelf zal ik waarschijnlijk na 1 minuut al uitgevlochten zijn, maar hier doe je het natuurlijk wél voor! Chapeau.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @anoniem Nee, dat heb ik natuurlijk weer niet gedaan, maar je hebt helemaal gelijk! Bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.