16 juni 2012

Kip met Marmite


Meneer Marsepein is dol op obscure ingrediënten. Je maakt hem oprecht blij met een vage toko vol onbekende pakjes en zakjes (zolang het maar niet van een dier is. Alhoewel, van gemalen visjes wordt hij wel blij) of Noorse bruine blokken waarvan je moet raden wat het überhaupt zou kunnen zijn (“zou het vis of kaas zijn? Of toch een toiletblok met karamelgeur?”)  

Hij kwam dus ook met Marmite thuis. Het is hier in Nederland niet onbekend, maar ondertussen heeft niemand die ik ken het ooit geproefd. Het staat bij de AH, maar koopt iemand dat ooit? Nou ja, een verdwaalde Brit of Australier waarschijnlijk, want je moet er mee zijn opgegroeid om het echt te kunnen waarderen.

Een crumpet zeer dun (ik zeg dus zeer dun) besmeerd met Marmite is niet eens zo slecht. Het lijkt nog het meeste op vloeibare bouillonblokjes, maar het is een gistextract, dat voor een sterke umami-smaak zorgt. Het rundvleesextract Bovril is ook zo’n traditioneel Brits goedje, terwijl Vegemite de vegetarische Australische variant is. Marmite bevat ook geen vlees. Ze zijn allemaal goed te gebruiken om gerechten mee op smaak te brengen, eigenlijk een beetje zoals je bouillonblokjes gebruikt.

Kip met Marmite
Recept voor 3 a 4 personen
600 gr kipfilet

Marinade:
1 flinke tl marmite
1 el honing
1 el ketjap manis
1 scheut droge sherry

Verder: olie om in te bakken en sesamzaad om erover te strooien
Voor de saus:  een beetje extra marmite en honing en misschien nog wat sherry

Kerf de kipfilets met een aantal snedes tot 2/3 in, zodat de marinade er goed in kan trekken, of snijd ze in blokjes. Roer de ingrediënten voor de marinade samen en marineer de kip hier minimaal 3 uur in (in de koelkast uiteraard).

Laat de kip uitlekken, en dep het wat droog. Bewaar de marinade.

Verhit de olie in een pan en bak de kip rondom bruin en gaar. Voeg dan de marinade toe en wentel de kip hierin. Laat het geheel wat inkoken. De rauwe kip heeft in de marinade gelegen, dus het moet sowieso even goed verhit worden. Breng op smaak met wat extra marmite en honing, en strooi er wat sesamzaad over.

Oordeel van het smaakpanel:  Woohooo!! Laat maar doorkomen!!






4 opmerkingen:

  1. Ik ben dol op marmite! Ik smeer het op brood, kaas en roer het door soep en en jus.
    Ik ga dit ook eens proberen. Leuk recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niets zo lekker als een kapje vers zelfgebakken brood met roomboter en marmite! Maar dun smeren inderdaad, dunner dan je kraamverzorgsters vanuit bed duidelijk kunt maken, ontdekte ik een paar maanden terug.
    Lia

    BeantwoordenVerwijderen
  3. haha, dat zie ik voor me! Ik kreeg het bij mijn kraamverzorgster juist niet voor elkaar om de roomboter dik op mijn brood te krijgen. Ik wil sowieso graag mijn eigen brood smeren..!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, dat ik heb uiteindelijk ook maar gedaan. Kwam ze boven met toast, een kluitje boter en een potje marmite, want ik had strikte orders gekregen om in bed te blijven.

    Lia

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.