Even
een probeersel met een “herfstsiroop”. Ik hou zelf erg van steranijs, maar 2
stuks geven een vrij sterke smaak aan de siroop. Als een subtiele hint van
anijs ook wel voldoende is, is één steranijs dus meer dan genoeg.
Vervang
het perensap niet met appelsap! Appelsap bevat veel pectine en de siroop zou
mogelijk gelei kunnen worden na het koken. Peer bevat heel weinig pectine.
Vlierbessen-perensiroop met kaneel en
steranijs
Nodig:
vers
geplukte vlierbessen
1
deel vlierbessensap
1
deel perensap (100% sap; geen nectar)
per
liter sap (vlier en peer samen gemeten):
1
kaneelstokje
1
á 2 stuks steranijs
1
kg suiker
20
– 25 gr citroenzuur (voor de conservering, kijk eventueel nog even hier)
Doe
de geplukte vlierbessen in een pan en was ze goed. Knip de grote stelen weg,
maar laat verder de trossen gerust intact, want ze worden toch straks gezeefd.
Doe de bessen in een pan met een klein laagje water, zodat ze niet aanbranden, en
breng dit aan de kook. Laat de bessen in enkele minuten stuk koken. Zeef ze en
vang het sap op.
Meet
het sap en voeg een gelijk deel perensap toe. Voeg nu per liter vlier/peer de
andere ingrediënten toe. Het komt niet al te nauw; tot anderhalve liter kan je
nog best met 1 kaneelstokje toe. Breng dit aan de kook en laat dit een kwartier
zachtjes trekken. Draai het vuur uit en laat het nog een aantal uur of een
nacht staan. Zeef het dan weer en breng het sap weer aan de kook. Laat de
suiker en citroenzuur erin oplossen en giet het daarna in flessen.
Oordeel
van het smaakpanel: ze zijn niet direct overtuigd. Morgen weer proberen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.