Room zonder zuivel? Kan dat?
Ik ben een flexitariër met een behoorlijk zwakke plek voor gehaktballen. Een full-time vegetariër ben ik dus niet en veganistisch lijkt mij bijna onmogelijk. Of onaantrekkelijk eigenlijk. Lijkt, want ze doen erg leuke dingen met voedsel, waar de carnivoor niet eens bij stil staat. Ze moeten wel, want je wilt als veganist niet zijn veroordeeld tot enkel salades. En dat zijn ze echt niet, google het maar eens: pizza’s, burrito’s, dampende, hartige ovenschotels, zelfs Shepherd’s pie, en roerbakschotels waar je allemaal niet in mist dat er geen beest aan te pas komt. Nou ja, bijna niet waarschijnlijk. Ze zijn zo waanzinnig creatief met het vervangen van vlees en zuivelproducten, dat het inspirerend kan zijn voor een omnivoor. En dat kunnen we best van ze kopiëren. Wees gerust Carnivoren, het is niet besmettelijk, maar deze cashewroom is het proberen waard. Gewoon, omdat het kan.
Cashewroom
komt voort uit de ‘raw food’ beweging waar het wordt gebruikt als vervanging
van dikke room zoals crème fraiche of geklopte slagroom. Er worden rauwe
cashewnoten gebruikt en dus beslist geen geroosterde noten. Rauwe cashewnoten
bevatten een giftige stof, maar tot zover ik begrijp zijn echt rauwe noten niet
verkrijgbaar en zijn de cashews die wij kopen gestoomd. Deze rauwe noten hebben nog
niet zoveel smaak. De typische zoete cashewsmaak komt pas naar boven bij het
roosteren. Maar als vette, smakeloze noot is hij wel ideaal als drager van
andere smaken. Je kunt er echt van alles aan toevoegen om er een saus van te
maken: citroenrasp, sinaasappelsap, dadels of ander gedroogd fruit, basilicum,
knoflook, gedroogde tomaten, olijven, geroosterde paprika of zelfs wasabi. De basisroom
heeft een lichte cashewsmaak, maar die wordt met gemak overschaduwd door andere
toegevoegde smaken die zowel hartig als zoet kunnen zijn. Overigens is de saus
zonder toevoegingen niet echt lekker te noemen. Beetje gronderig. Opvallend is
wel dat het inderdaad een prachtige gladde saus met een zachte roomstructuur
wordt. Voor wie het zonder zuivelproducten moet of wil stellen is het een
slimme vervanger.
Wat
dacht je van de recepten van deze (Engelstalige) bloggers? Allemaal normaal en
zonder rare hennepzaadjes, voedingsgist of tempeh. Gewoon voer voor iedereen:
burrito’s met cashewroom van Healthy. Happy. Life.
Cashew Cream Cheese van Scandi Foodie
Pizza met cashewroom en portobello’s van Serious Eats
Fettucine met cashewroom, knoflook en parmezaan van My Recipes
Champignoncurry met cashewroom van Kiran Tarun
Pizza met witte wijn-cashewroom, peterselie en sint jakobsschelpen van The Musician Who Cooks
Gnocchi met tijmvinaigrette en citroen-cashewroom van Vegan Yum Yum
Cashewroomijs van Purple Carrot
Enfin,
heel mooi allemaal die vega dingen, maar de room werd hier gebruikt voor een
pastasaus met parmezaan, met daarbij broccoliroosjes en een soort paprika-knakworstjes uit Duitsland, die
bij nader inzien een veel te sterke smaak hadden. Maar de saus was beslist
goed; ik voegde een handvol parmezaan en 2 tenen knoflook uit de pers toe aan
een half recept van de cashewroom. Verder nog wat gehakte verse basilicum, zout
en peper. Het werd een prima kaassaus.
Het
basisrecept voor de cashewroom (voor ongeveer 500 ml room met een dikte van
geklopte slagroom):
200
gram rauwe cashewnoten (ongebrand dus)
water
Doe
de noten in een kom met water zodat ze onderstaan. Zet ze minimaal 4 uur of een
nacht weg. Ze worden zacht en zuigen wat van het water op.
Giet ze af en doe ze in een blender. Voeg een scheut vers water toe en pureer
de noten tot een gladde saus. Voeg net zoveel water toe als nodig is om een
saus te draaien. Het is enkele dagen houdbaar in de koelkast.
Leuk!
BeantwoordenVerwijderenIk gebruikte veel kokosroom toen ik eens tijdelijk geen zuivel mocht. Maar dat heeft een vrij sterke smaak, niet overal lekker in.
Hallo, misschien een beetje late reactie (gezien de plaatsingsdatum)... Sinds nog niet zo lang beng ik bezig met de overstap naar veganistisch eten en heb recent de cashewmelk en -room ontdekt (naast enorm veel andere zaken). Ik ben erg te spreken over de cashew, die je zelfs met een aantal kruiden tot een fantastische kaas(!)saus kunt maken voor over de macaroni of groente.
BeantwoordenVerwijderenKokosroom is lekker met banaan; ik zou het inderdaad niet overal bij willen.
Probeer de cashewroom (of met wat meer waster cashewmelk) gerust eens uit. Echt een aanrader...
welnee joh, het is nooit te laat voor reacties. :) Dank je wel!
BeantwoordenVerwijderenVoor kaassaus-imitaties ben ik meer te spreken over de bloemkoolsaus die ook hier op het blog voorbij is gekomen. Gepureerde, gekookte (bloem)kool krijgt met groentebouillon erbij een opmerkelijke umamismaak, die zowaar aan kaas doet denken. In spruitjes zit ook iets wat verdacht veel aan parmezaan doet denken.