De
tv-serie ‘Brandweerman Sam’ - kunnen we het daar even over hebben? Iedereen met
kleine kinderen kent het vast wel en het is hier thuis even een rage. Sam is dapper,
zou in real life de ideale schoonzoon
zijn en hij is goed voor allerlei klusjes, waar ik normaliter niet de brandweer
voor zou bellen, maar verder leren ze meerdere handige dingen van die serie.
Dat je bijvoorbeeld niet je taart twee uur in de oven moet zetten om daarna het
huis te verlaten, dat je niet moet barbecueën onder een boom, en dat je niet
moet werken als je griep hebt, want daar komt alleen maar gedonder van. En zo
wordt de basis van een solide opvoeding al op tv gelegd… Heel mooi.
Als bonus voor de ouders heeft het bovendien de functie van kookwekker: een
aflevering duurt namelijk net zo lang als het koken van de pasta. Als je de
eindtune hoort, kan je afgieten en aan tafel. Heel praktisch. Daar moet dus een
recept bij dat in totaal net zo lang duurt als het koken van de pasta. Geschikt
voor doordeweeks en je kunt het bovendien nagenoeg met je ogen dicht maken.
Het
‘geheim’ van deze pasta is dat de knoflook pas aan het einde wordt toegevoegd.
Het blijft dus nagenoeg rauw. Het verwarmen haalt de kantjes van de scherpte,
maar de pittigheid hoort er nog in te zitten. Het procedé is ook goed toe
te passen op risotto. Gewoon de spinazie met knoflook aan het einde van de
kooktijd aan een basisrisotto toevoegen. De ricotta hoort er dan dus niet bij, maar gebruik wel lekker veel pecorino. Dan krijg je dit:
Pasta met ricotta en knoflookspinazie
Recept
voor 3 personen, of 2 met kleine kinderen erbij
500
gr verse spinazie
scheutje
olijfolie
½
groentebouillonblokje
250
gr ricotta
2
tenen knoflook, uit de pers, of zeer fijn gesnipperd
50
gr pecorino of parmezaan
300
gr pasta
Snijd
de spinazie eventueel grof als je vermoed dat de kinderen anders onnodig lopen te klooien met lange
slierten spinazie.
Breng
een pan met water aan de kook voor de pasta. Zodra je de pasta in het water
doet, kan je ook beginnen met de spinazie. Laat deze snel slinken in een grote
pan, die je hebt verhit met een scheutje olijfolie. Een hele grote kookpan
voldoet ook wel als je niet weet waar je zulke stapels spinazie moet laten. Als
er teveel vocht vrijkomt, moet je dat er uitscheppen, maar een paar eetlepels
vocht storen niet. Zodra de spinazie geslonken is, schep je er de ricotta bij
en verkruimel je het halve bouillonblokje erover. Roer zodat het bouillonpoeder
goed oplost. Twee minuten voordat de pasta klaar is voeg je ook de knoflook
toe. Laat dit heel zachtjes doorpruttelen. Wanneer de pasta klaar is, kan de
spinazie van het vuur. Roer er dan pas de kaas door. Voeg tenslotte alles samen.
Serveren
met extra kaas. Een flink belegen Goudse of scherpe cheddar bijvoorbeeld,
maar pecorino of parmezaan kan ook. Wij aten er trouwens ook nog Valess met
Milner bij. Voor een vegetarische vervanger vind ik de smaak zeer acceptabel.
Oordeel
van het smaakpanel: Dochter Zus eet traag (zoals gebruikelijk), maar braaf haar
bordje leeg. Dochter Zo heeft praatjes - “ik wil die groene niet”. Dat is
geneuzel, want ze eet bijvoorbeeld bloemkool door een hele roos ervan op te
knabbelen. Het is gewoon een probeersel van haar. Kleine Chef schuift alles
naar binnen en schept nog eens op. Meneer vroeg wanneer we dit weer gingen eten
(dan zorgde hij ervoor dat hij thuis was). Kortom, een succes, want die ene
dochter krijg ik ook nog wel om.
Jouw kinderen worden vast alleseters. Later, als ze groot zijn. Komt door hun geduldige, vasthoudende moeder ;-)
BeantwoordenVerwijderen