Was
het jullie al opgevallen dat het erg veel regent de laatste tijd? En spelen de
kinderen bij jullie wel eindeloos lief, stil en in opperste vrede met elkaar?
Gefeliciteerd! Niets meer aan doen. Helaas is ware vrede hier vaak van korte
duur en als de kinderen hun dagelijkse frisse neus ontberen, worden ze eh…
knorrig. Entertainment willen ze en wel graag nu!
Met
de dweil paraat en met een hongerige hond, voor de grotere stukken, onder
tafel, zet ik ze aan drie klompen koekjesdeeg. Rustig een boekje lezen is er
voor mij nog niet bij, want de driejarigen maken nog het liefste couscous van
het deeg, of ze stempelen 6 maal koekjes uit hetzelfde plakje deeg, maar Kleine
Chef van vier begint er wel aardigheid in te krijgen. Al met al zijn ze weer
een tijdje bezig. Ieder met een eigen deegroller en uitsteekvormpjes.
Zaterdagmiddagkoekjes
voor
2 grote bakplaten met koekjes
200
gr roomboter op kamertemperatuur
200
gr kristalsuiker
1
zakje vanillesuiker, of eventueel het merg van een vanillestokje
1
ei (M), of gebruik eventueel niet alles van een groot ei (L)
400
gr bloem
Doe
de zachte boter, suiker en vanillesuiker (of merg) in een kom en mix dit tot
een romig mengsel. Voeg het ei toe en mix het erdoor. Voeg daarna in gedeeltes
de bloem toe. Als de meeste bloem erin zit zal je het verder met de hand moeten
kneden. Kneed er een mooie, zachte bal van. Voeg desnoods extra ei, water of
bloem toe om het deeg mooi soepel te krijgen. Druk het plat tot een schijf en
leg dit minimaal 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
Rol
het deeg in porties uit tot ongeveer een halve centimeter en steek er met
vormpjes koekjes uit. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Ze kunnen
nu al versierd worden met bijvoorbeeld nootjes of nougatine.
Verwarm
de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht). Bak de koekjes daarna in
ongeveer 12 minuten gaar en bruin aan de randjes. Laat ze afkoelen op de
bakplaat. Daarna kunnen ze natuurlijk ook nog versierd worden met glazuur, maar
ze zijn van zichzelf eigenlijk ook al lekker.
Oordeel
van het smaakpanel: Na de Slag om de Grote Deegroller komt de Slag om Mijn
Eigen Koekjes. Wie had het eland gemaakt? En was het egeltje van Zus of van Zo?
Gelukkig ben ik er om alles in de juiste banen te leiden… Daarna peutert onze
peuter alle nougatine er weer af, want ze ‘houdt niet van pitjes’ en
de hond van mijn ouders staat alles van de vloer te likken. Ah,
zaterdagmiddagen…
*grijns* zie het tafereeltje helemaal voor me. Leuk geschreven!
BeantwoordenVerwijderen