Een uitgebreidere test verscheen hier.
Alle lof voor de Cyprioot die enkele eeuwen geleden halloumi (ook wel ‘hellim’) heeft bedacht. Een kaas die zonder paneerlaagjes gebakken kan worden, maar daarna niet uit de pan hoeft te worden gegoten; dat is toch briljant?
Alle lof voor de Cyprioot die enkele eeuwen geleden halloumi (ook wel ‘hellim’) heeft bedacht. Een kaas die zonder paneerlaagjes gebakken kan worden, maar daarna niet uit de pan hoeft te worden gegoten; dat is toch briljant?
Huize
Eerst Koken heeft een kleine halloumi-test gedaan, want wij lusten er wel een
plakje (of twee) van. Het is een ideale kaas om bij een risotto te eten om het
gerecht iets verder uit te bouwen, en het doet het fantastisch als vervanger
van vlees. Of eet gebakken plakken op een broodje met wat sla en een pittige
tomatensalsa. Je kunt het zelfs op de barbecue leggen.
De
kaas lijkt qua structuur op een jonge Goudse, maar het ziet er meer uit als een
blok feta. Het heeft een hoog smeltpunt, waardoor je het prima kunt bakken of
grillen. Halloumi wordt ook wel ongebakken gegeten, maar het bruine korstje,
samen met de iets gesmolten binnenkant, is nu juist zo onweerstaanbaar. Snijd
de kaas in plakken van een centimeter en bak (of gril) ze in een scheutje olie
in de koekenpan. Met een paar minuutjes per kant is het klaar.
Halloumi
koop ik zelf altijd bij de Turkse supermarkt, want ik denk niet dat er veel
reguliere supermarkten zijn die het in de koeling hebben liggen. Ik kocht dit
keer de drie onderstaande merken, waarvan Yörem de goedkoopste is met 2.25 euro
en Patria is het duurst met 3.45 euro.
Gazi – deze kaas bakt
prachtig bruin en heeft een romige, milde smaak. Ook is het niet te zout. De
kleur is wat gelig en het is de stevigste van deze drie merken. Daardoor blijft
het ook bij het bakken mooi intact en loopt het niet uit, maar de structuur
blijft ook het meest ‘rubberachtig’. Dat is natuurlijk wel een kenmerk van
halloumi, maar niet alle merken zijn even stevig.
Yörem – een Turks merk.
Deze kaas bruint minder goed en blijft wat bleek. Maar de smaak is heerlijk;
lekker zout en ‘stallig’, zoals de umami-smaak die onze Hollandse boerenkaas zo
‘boers’ maakt. De structuur is zachter,
blijft niet helemaal in vorm in de pan en loopt zelfs een klein beetje uit.
Waar een plak Gazi na het bakken nog steeds een plak is, zakt een plak Yörem
duidelijk iets uit.
Patria – de duurste van
deze drie merken. Het bruint behoorlijk goed en smaakt zeker goed, maar mist
het speciale smaakje van Yörem. De
plakken neigen eerder naar stevig dan naar zacht en lopen dus ook niet uit. Een
nadeel vind ik dat de kaas gevouwen is, waardoor een plak altijd iets
uiteenvalt in een U-vorm.
Onze
favoriet als vleesvervanger is Yörem, maar als we juist mooie plakken of
blokjes nodig hebben wordt het de Gazi. Patria zal ik niet meer zo snel kopen. Het
mag dan wel de duurste zijn, maar hij steekt zeker niet met kop en schouders
boven de andere uit.
Wat
doet Eerst Koken er zoal mee?
Risotto
met tomaat en rozemarijn (foto boven)
En
nog wat ideeën van andere websites:
Hebben
jullie een favoriet merk?
Jammer dat je geen foto's van verpakking/etiketten heb geplaatst. Dan had ik nu mogelijk al geweten welke ik hier bij de Turkse supermarkt heb gezien...
BeantwoordenVerwijderenjaja, Paul... Dat bedacht ik mij ook, na het bereiden. En om nou de lege zakjes weer uit de prullenbak te halen... Ik had het idd even moeten doen.
BeantwoordenVerwijderenHa, toch foto's. Heb vanmorgen 2 vd 3 gekocht om zelf mee te experimenteren. Heb -natuurlijk- de Yörem niet kunnen vinden ...
BeantwoordenVerwijderenZag tussen de halloumi ook 2 andere pakjes liggen, (niet gekocht) 'beyaz peynir' en 'keci peyniri' van merk Yayla. Weet nog niet wat en waarvoor het is. Waar ligt mijn exemplaar van 'Dat koop je bij de Turk' ook alweer...?
Dat zijn die 'strengetjes' witte kaas, he? Ik weet ook niet wat dat is.
BeantwoordenVerwijderenVandaag ook weer gegeten en ik had de Patria, erg lekker, maar het was gewoon een blokje en niet in U-vorm.
BeantwoordenVerwijderenWeet ook niet wat hij kost omdat het op mijn lijstje stond en het op dat moment de enige was in die islamitische groothandel heb ik het gewoon genomen. Van alles wat ik daar regelmatig koop is er regelmatig ander merk.
Vandaag ook weer gegeten en ik had de Patria, erg lekker, maar het was gewoon een blokje en niet in U-vorm.
BeantwoordenVerwijderenWeet ook niet wat hij kost omdat het op mijn lijstje stond en het op dat moment de enige was in die islamitische groothandel heb ik het gewoon genomen. Van alles wat ik daar regelmatig koop is er regelmatig ander merk.
De kaas lijkt wat gelaagd te zijn en vooral die patria heeft altijd (?) zo'n scheur in het midden te hebben, waardoor het (bij tenminste) altijd wat uit elkaar valt.
BeantwoordenVerwijderenHeb er 2 getest met opbakken (als avond-snack): de Yayla en de Patria.
BeantwoordenVerwijderenIdd die Patria heeft een grote scheur in de kaas en ruwe zijde (slecht contact met bakpan door vele bobbels)). Van de 2 vond ik ook de yayla iets lekkerder, maar wel 'taai'...
Paul oosten beyaz peynir dat is witte feta kaas en je kan het bij ontbijt eten of in blokjes snijden en in salade doen je en je kan ze ook in bladerdeeg doen en je kan ze eten zonder bakken natuurlijk dus je kan ze eten hoe je het wilt .
BeantwoordenVerwijderen