5 augustus 2013

Drie salades met bloemkool




U wist het natuurlijk ook al, maar sla heeft nagenoeg geen voedingswaarde. Het is feitelijk water dat een vaste, groene vorm heeft aangenomen. Lekker kan het wel zijn, maar het gaat vaak toch vooral om de bijrollen van sausjes, croutons en plakjes uitgebakken spek. En dan kan je wel groen water eten, maar qua voedingswaarde gaat het juist weer de verkeerde kant op. Als je het dan toch doet, doe het dan goed. Bloemkool is nu op zijn hoogtepunt, is uitstekend rauw te eten, en je eet ook nog eens iets waar daadwerkelijk iets in zit. Het heeft wel wat weg van witte koolsalade, maar het is milder van smaak. En als je er een saus aan toevoegt, leent het zich ook om alle restjes uit de koelkast in weg te werken: een stukje kaas, wat augurken, een kontje komkommer, die laatste paar olijven, je kunt het zo gek niet bedenken, of je kan het er wel in kwijt.

Ik beleef momenteel een ajvarperiode. Ik meng het met mayonaise en wat water om te verdunnen en je hebt een pittige en romige saus waarmee je alle kanten op kan. Hieronder drie varianten die recent zijn gemaakt op basis van wat er nog op moest, maar houd je er alsjeblieft niet aan:

Bloemkoolsalade met gebakken paprika en parmezaan
(foto boven)

30 ml olijfolie + extra voor de aubergine
2 rode paprika’s, in kleine reepjes
50 gr fijne broodkruimels van lekker brood, zo’n stevig Duits zuurdesembrood bijvoorbeeld, of ciabatta, en anders stokbrood
handje geraspte parmezaan
1 aubergine, in kleine blokjes
zout
een halve bloemkool
1 teen knoflook uit de pers
verse basilicum en een twee zeer royale eetlepels pesto

Verhit de 30 ml olie in een pan en bak de paprikareepjes op zacht vuur tot ze zacht zijn. Neem daar rustig de tijd voor. Voeg daarna de broodkruimels toe en schep om. Ik voegde daarna ook de kaas toe, welke heerlijke klonten zal vormen met het brood als je het even laat meebakken, maar als je dat niet wilt, kan het ook later apart door de salade worden geschept. Zet het mengsel daarna apart.

Ondertussen ook de aubergineblokjes zacht bakken in wat extra olie.

Snijd de gewassen bloemkool in stukjes ter grootte van een flinke erwt. Je kunt daarbij gewoon de hele bloemkool in plakken snijden, dus je hoeft niet moeilijk te doen met roosjes. Van de stronk direct onder de roosjes kan je ook best wat gebruiken, maar dat moet zeker niet te groot zijn.

Meng daarna alles door elkaar: bloemkool, paprika, zout, aubergine, de uitgeperste knoflook en een behoorlijke schep pesto. Maak het af met wat in reepjes gesneden basilicum. Goed koelen.

Bloemkoolsalade met feta en knoflookcroutons
een halve bloemkool
1 deel mayonaise, 1 deel (milde) ajvar en iets water om het te verdunnen
een stuk goede (geiten)feta, verkruimeld
een paar boterhammen of een stuk stokbrood, in blokjes
olijfolie
een teen knoflook uit de pers
kappertjes
zout

Snijd de gewassen bloemkool in stukjes ter grootte van een flinke erwt. Je kunt daarbij gewoon de hele bloemkool in plakken snijden, dus je hoeft niet moeilijk te doen met roosjes. Van de stronk direct onder de roosjes kan je ook best wat gebruiken, maar dat moet zeker niet te groot zijn.

Bak de blokjes brood in wat olie tot ze bruin en knapperig zijn. Haal van het vuur en voeg de uitgeperste knoflook toe en laat dit nog een minuut mee verwarmen.

Maak een dressing van mayonaise, ajvar en verdun dit met een beetje water. Meng daarna alles door elkaar: bloemkool, dressing, feta, kappertjes en zout. Goed koelen. Schep de croutons er op het laatste moment (en zo vers mogelijk) bij.


Bloemkoolsalade met ajvar en geitenkaas

een halve bloemkool
1 deel mayonaise, 1 deel (milde) ajvar en iets water om het te verdunnen
een paar augurken in kleine blokjes
harde geitenkaas in blokjes
verse koriander en peterselie, gehakt
een lik mosterd
zout
 
Snijd de gewassen bloemkool in stukjes ter grootte van een flinke erwt. Je kunt daarbij gewoon de hele bloemkool in plakken snijden, dus je hoeft niet moeilijk te doen met roosjes. Van de stronk direct onder de roosjes kan je ook best wat gebruiken, maar dat moet zeker niet te groot zijn.

Maak een dressing van mayonaise, ajvar en verdun dit met een beetje water. Meng daarna alles door elkaar: bloemkool, dressing, augurk, kaas, kruiden, mosterd en zout. Goed koelen.


2 opmerkingen:

  1. Klinkt lekker allemaal! Ik kende ajvar helemaal nog niet.

    Wij hebben net 2-sterren gegeten, en daar proefde ik ook heerlijke zachtzurige bloemkool. Ik maakte het een beetje na door kleine brokjes bloemkool 1 minuut te blancheren, en daarna te marineren in een mengsel van 50-50 witte wijnazijn en witte balsamicoazijn. Heerlijk! Ook voor in de sla.

    Misschien ter inspiratie (voor diegenen die niet zo van de typische bloemkoolsmaak houden)?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk! Prima plan. Ik heb ook een broccolisalade in het repertoire en dan blancheer ik de broccoli ook 1 minuutje.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.