Kleine
Chef is een goede eter, hoor. Zelden zeuren, bijna altijd nog eens opscheppen,
want jongens van vier lusten wel wat (hoe ziet dat er uit als hij zestien
is??), maar commentaar levert hij nauwelijks. We gaan er maar vanuit dat alles
naar tevredenheid wordt gegeten. Totdat hij op een avond echt meerdere keren
meldde hoe lekker het eten was. En mama, mama, wist mama al dat het héééél lekker
was. Ik keek eens opzij naar Meneer, hij keek op hetzelfde moment naar mij en
we wisselden een blik van verstandhouding. Want Kleine Chef sprak niet zijn
waardering uit voor pannenkoeken of een pizza met salami, maar voor onvervalste
ratatouille. Geen kaas, geen tarwe, maar 100% groente. Gelukkig zaten de meiden
er gewoon mee te klooien en lieten zich graag afleiden door de kat van de buren
die naar binnen was geglipt en onder de tafel zat te wachten op wat ging vallen.
Je zou toch bijna gaan denken dat je eens iets had gekookt wat iedereen lekker
vindt.
Ratatouille
bijgerecht
voor 2 volwassenen en 2 kinderen
Voor
de saus:
een
scheut olie
1
flinke ui, grof gesnipperd
3
tenen knoflook, gesnipperd
1
blik tomaatstukjes (400 ml)
handje
verse gehakte peterselie
1
laurierblaadje
1 volle tl (gedroogde) tijm
zout
en peper
Fruit
de ui in wat olie zonder het te laten kleuren. Voeg in de laatste minuut de
knoflook toe, laat dit even mee fruiten en voeg daarna de tomaatstukjes, peterselie, het
laurierblaadje en tijm toe. Laat de saus 10 minuten sudderen. Haal daarna het
laurierblaadje eruit en pureer de saus met een staafmixer.
Voor
de groente:
2
courgettes (bv groen, maar er bestaat ook wit (eigenlijk heel lichtgroen) of
geel – kleur is belangrijk!)
1
slanke aubergine
1
rode puntpaprika
olijfolie
Nb. bij een Turkse
supermarkt vind je eerder andere kleuren courgette en lange, slanke aubergines dan
bij de gewone supermarkt!
Heb
je een mandoline? Mooi; daar kan je nu de dunste plakjes mee schaven. Met een
keukenmachine met een plaat met een schaaf gaat het natuurlijk ook, en anders
zal je je best moeten doen met een gewoon mes. Maar maak de plakjes zo dun
mogelijk. Een millimeter is prima.
Schep
de tomatensaus in een grote ovenschaal. Deze moet groter zijn dan je verwacht, zeker
als je in een enkele laag wilt werken. Leg hier de plakjes groente, om en om, en
dakpansgewijs op. Probeer een beetje goed uit te komen qua hoeveelheid, en
desnoods maak je een tweede laag. Sprenkel hier wat olijfolie eroverheen en bak
de ratatouille 45 tot 55 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden
(hetelucht is ongeveer 20 graden lager).
Een kleine chef in huis die graag ratatouille lust, you're a Lucky girl!
BeantwoordenVerwijderenWat een mooi verhaal!
BeantwoordenVerwijderenM. (drie jaar oud) had laatst ook zo iets: zat heerlijk te smullen van een tomatensaus. 'Mama, je hebt écht een lekkere tomatensaus gemaakt! Díe moet je de volgende keer weer maken.' Ik zal het proberen, meis. 'Weet je nog wat je erin hebt gedaan?' Euh, ja, en daar begint het probleem, want het is maar net wat er in huis is, natuurlijk. Maar ik herinnerde me in elk geval prei. 'Prei, goed onthouden mama dat je er prei in moet doen. En wat nog meer?' :-)
Groet,
Lia
Antoinette,
BeantwoordenVerwijderenhet is altijd weer een plezier om je recepten te lezen. Dus dan heb ik ze nog niet eens gemaakt. Maar deze ratatouille ga ik zeker binnenkort maken voor een vriendin die vegetariër is (en niet vegetarisch zoals steeds meer mensen tegenwoordig zeggen).
Liefs, groet aan Frits
Peter Schütz