Speculaasplanken
zijn gewoon (weer?) in kookwinkels te koop, maar nog leuker zijn de oude
planken met originelere uitsnedes, waarvan er flink wat in omloop zijn. Eind
jaren zeventig waren de bruine planken superhip (wat zeg ik, álles dat bruin
was, was superhip, inclusief de letterbak, het behang en de tegeltjes in de keuken),
dus bij menig huishouden is het de afgelopen jaren ook weer het huis uitgezet en
kunt u de planken voor een zacht prijsje tweedehands op de kop tikken. Een beetje
kringloopwinkel of rommelmarkt heeft wel een leuk plankje liggen voor zo’n 3
tot 6 euro. Maar in de winkel kost het u ook de kop niet. Planken met 1
uitsnede zijn er al te koop voor onder een tientje, maar een grote plank gaat
wel snel richting 20 euro. Maar ja, dan heeft u dus zo’n obligate molen, terwijl de
oude plank van de foto hierboven een zeer begeerlijke vis, kip en eend laat
zien. Veel leuker natuurlijk! En dat oude plankje is echt niet gebruikt, hoor. Dat
stond vooral leuk te zijn. De grote plank op de foto bij het recept is ook tweedehands, maar
bleek dan wel weer dertig jaar in een rokershuishouden te hebben gestaan, en
het duurde vrij lang voordat de Dreft er niet meer in bruin schuim vanaf kwam,
maar nu is het echt schoon hoor.
Zonder
plankje gaat het trouwens ook best. Het deeg is erg vergeeflijk en laat zich
goed uitrollen, dus de kinderen hielpen zichzelf met deegrollers en vormpjes.
Als ik dan ook nog kan zeggen dat speculaasdeeg zo mogelijk nog lekkerder is
dan gebakken speculaasjes, dan begrijpen jullie wel dat je aan de slag moet:
Speculaasjes
gebaseerd op een recept uit De Banketbakker – Cees Holtkamp
dit is voldoende voor twee bakplaten met koekjes
225 gram zachte roomboter
300
gram gele basterdsuiker
5
gram zout (2 mespunten)
50
gram karnemelk
500
gram gezeefde bloem
20
gram bakpoeder (zegt het origineel, maar 10 gram is beter)
30
gram speculaaskruiden
Meng
de boter, suiker en zout. Roer er de karnemelk door tot het een glad mengsel
is. Kneed daar de bloem, bakpoeder (gebruik niet teveel. Dan rijst het deeg
zoveel dat de afbeelding niet meer goed zichtbaar is na het bakken!) en speculaaskruiden
door. Gebruik desnoods een beetje water als het deeg te droog is. Het beste
bewaar je het deeg een dag in de koelkast zodat de smaak zich goed ontwikkelt, maar
ik heb het ook een keer direct gebruikt en ik weet niet of het nou heel veel
uitmaakt.
Verwarm
de oven voor op 150 graden (hetelucht is ongeveer 20 graden lager).
Bestuif een speculaasjesplank licht met bloem of schud wat bloem er in rond. Druk een stukje deeg erin uit en snijd het teveel aan deeg weg met een mes. Draai de plank om zodat het deeg loskomt, en als dat niet gebeurt kan je voorzichtig met een mes proberen om het los te maken.
Leg
de speculaas op een bakplaat en bak ze ongeveer 30 minuten. Laat ze goed
afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt.
Wat een leuke planken. Ik heb de ouderwetse molentjes in een kringloopwinkel gekocht. Zo lekker, die versgebakken speculaasjes.
BeantwoordenVerwijderenIk heb je genomineerd voor de Liebster Award. Omdat ik jouw blog al heel lang volg en ik geloof niet dat er veel meer blogs zijn waar ik al zoveel recepten van heb geprobeerd.
BeantwoordenVerwijderenhttp://neptunes-kitchen.blogspot.nl/2013/11/liebster-award.html
groetjes, Jolanda
Speculaasjes gemaakt, ik heb 10 gr bakpoeder gebruikt en 20 gr speculaaskruiden, zelfs dat doe ik volgende keer iets minder.
BeantwoordenVerwijderenVerder ging het prima, gingen ook goed uit de speculaasplank. Volgende keer haal ik ze meteen als ze uit de oven komen van het bakpapier en leg ze op een rooster, wordt vervolgd!!
Groeten Suzanne
Bedankt voor de opmerking, Suzanne. Goed om te weten dat het bakpoeder ook wel wat minder kan.
BeantwoordenVerwijderenQua specerijen hou ik echter wel van een goed kruidig koekje, hoor :)