Onderstaand recept heb ik gefotografeerd uit een Bonne Maman kookboek, in London, in een kookwinkel, want het recept stond me aan, maar de rest van het boek niet. Meneer was er niet bij, anders zou hij zich wild hebben gegeneerd en het is ook niet netjes om te doen, maar ik ben blij dat ik het deed, want het is een fijn recept. :)
Eigenlijk is het aan alle kanten al weer aangepast. Zo hebben wij met onze
ontbrekende cultuur voor worstjes geen aanbod van worst uit Toulouse en ik
begin niet aan die wanstaltig vette saucijzen. In plaats daarvan maakte ik de
worst na met kleine gehaktballetjes. Ook maakte ik minder saus. Maar die
bijzondere toevoeging van de Bonne Maman zwarte bessenjam heb ik er natuurlijk
ingehouden. Overigens zit er voor een hoofdgerecht best veel suiker in vanwege
de Guinness, de pastasaus en de jam. Er is daarvan eigenlijk maar eentje die je
zelf onder controle hebt en dat is de pastasaus: koop een goede, serieuze pot
saus en niet zo’n goedkope die vol zit met suiker. Dat scheelt toch weer.
Franse bonenstoof met
gehaktballetjes en zwarte bessenjam
recept
voor 3 a 4 personen
Voor
de gehaktballetjes:
300
gr half om half gehakt of rundergehakt
100
gr ontbijtspek, fijn gesnipperd
50
gr broodkruimels
4
tenen knoflook, fijn gesnipperd
50
ml rode wijn
1
ei
peper,
nootmuskaat, tijm en zout naar smaak
Voor
de saus:
olie
om te bakken
2
(rode) uien, gesnipperd
200
ml kippenbouillon van 1 bouillonblokje (voor 500 ml)
200
ml Guinness (ja, ook al is het niet Frans)
1
pot lekkere kant-en-klare pastasaus (400 ml ongeveer), maar houd het qua smaak simpel
1
groot blik bonen naar keuze (bruine of gewone witte bonen bv - blik van
ongeveer 400 tot 500 gr uitlekgewicht)
60
gr zwarte bessenjam
Verwarm
de oven voor op 190 graden (170 graden hetelucht).
Doe
alles voor het gehakt in een kom en meng dit goed. Draai er daarna walnootgrote
balletjes van en bak ze kort bruin in wat olie in een zware braadpan (het gaat
straks de oven in). Haal ze uit de pan en houd ze apart. Fruit dan de ui voor de
saus in de pan. Wanneer de ui zacht is, de rest van de ingrediënten voor de
saus toevoegen en aan de kook brengen. Leg de balletjes er ook weer in en bak dit zonder deksel in de
oven voor 45 minuten of totdat de inhoud iets ingedikt is.
Wanneer
de pan de oven niet in kan, zal er geen man overboord zijn als de stoofschotel
gewoon op het fornuis wordt bereidt, lijkt mij.
Serveer
de bonenstoof met sneetjes knoflookbrood (of grove kruimels knoflookbrood op
het bord eroverheen gestrooid, zoals het boek opperde) of aardappelpuree zoals
bij ons.
Oordeel
van het smaakpanel: bruine bonen waren nieuw en stuiten direct op verzet. Wij
zijn wat strenger geworden met het niet willen proeven, en uiteindelijk vonden
twee van de drie het goed te eten. Die derde is overigens überhaupt opstandig, dus
het zou zomaar kunnen dat ze het eigenlijk best lekker vond… zucht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.