Kleine
Chef had een nieuw woord bedacht. Gruffelen. Mogelijk had het boek De Gruffalo
er iets mee te maken, maar Google kende het nog niet (tenminste niet als
Nederlands woord), en dat verbaasde me toch wel, want zeg het maar eens een
paar keer hardop. Het klinkt echt fantastisch! Raar toch, dat niemand dat ooit nog
had verzonnen? Daar kunnen we toch wel een betekenis aan hangen? Overigens
bedoelde Kleine Chef er een soort kroelen of knuffelen mee. Maar kijk eens wat
je er allemaal mee kan:
“Zal ik jou eens stevig gruffelen?”
“Dat is op een oortje
na gegruffeld”
“Jeetje, dat is echt
gegruffeld, zeg”
“Gruffel jij of gruffel ik?”
Mooi
he? We hebben het er een tijdje in gehouden, totdat de kinderen er gek van
werden.
“Kom nu uit bad, dan
kan ik je afgruffelen.”
“Als jullie nú niet
stil zijn en gaan gruffelen, wordt mama boos, hoor!”
“Gruffel je je
bloemkool ook even op?”
Enfin,
die avond gruffelden we deze bijzonder gegruffelde hamburgers. Zalmburgers met
avocadomayo: dat is zacht met een zuurtje. Dat is zachtroze en zachtgroen. Dat
is een beetje Nordic Food. En met je eigen briochebroodjes is het helemaal gruffelgoed.
Zalmburgers
met avocadomayonaise
Recept
voor 6 stuks
6
broodjes (deze bijvoorbeeld?)
voor
erbij: wat rucola
600 gr
zalmfilet
een beetje
verse peterselie, fijngehakt
zout en
peper
1 ei (M)
1 volle tl
maizena
Zorg dat de
zalm zo droog mogelijk is. Wanneer je diepvriesvis gebruikt, knijp het dan
desnoods nog uit ook. Vermaal de zalm in een keukenmachine tot een soort
‘zalmgehakt”. Het mag behoorlijk fijn zijn. Meng dit met de rest van de
ingrediënten en vorm er 6 hamburgers van. Het zal een wat slap gehakt zijn. Leg
ze het liefste nog even koud weg in de koelkast om op te stijven. Bak ze daarna
in de koekenpan in wat olie en op vrij hoog vuur gaar en bruin.
Ik maakte
een normaal groot formaat hamburger, maar moest hem wel voorzichtig behandelen.
Eenmaal gebakken is het wel stevig.
Voor de
saus:
2 zachte,
rijpe avocado’s, alleen het vruchtvlees uiteraard
50 gr mayonaise
sap van ½
citroen
zout naar
smaak
likje sambal oelek
Pureer alles
samen tot een gladde saus. Bewaar het tot gebruik afgedekt in de
koelkast.
Serveer de
burger op een broodje met wat sla en de saus.
Oordeel van
het smaakpanel: die avocado heb ik niet eens bij ze geprobeerd, want ze denken nu dat het groen
gruffelsnot is. Maar de broodjes zalmburger gingen er gegruffeld in. Die doen
we nog eens! Een lekkere manier om wat meer vis te eten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.