In totaal zette ik anderhalve kilo groente op
tafel. Ik hield mijn hart vast, maar ik kwam met een sterk wapen:
gorgonzolasaus. Mijn kinderen worden daar namelijk een beetje week in de knieën
van. En het klopte: we hebben elkaar moeten aankijken voor de laatste restjes.
Uiteindelijk mocht Kleine Chef het laatste roosje broccoli door de
gorgonzolasaus sleuren. Alles was op, tot de laatste kruimel.
Goh.
Ben er nog stil van.
Want de dag daarvoor hadden ze ook al een ovenschaal vol groente leeg gemaakt, maar daarover meer in het volgende blog.
Goh.
Ben er nog stil van.
Want de dag daarvoor hadden ze ook al een ovenschaal vol groente leeg gemaakt, maar daarover meer in het volgende blog.
Ik maakte een soort wortelkoekjes, haast gnocchi eigenlijk, gemaakt van
voornamelijk wortel, en daarbij kwam een grote pan gewokte groene groente. En
de saus natuurlijk. Wie zin heeft in iets pittigers zou in plaats van
gorgonzola ook kunnen uitwijken naar een tikka masalasaus,
samen met een kommetje rijst. Breng de koekjes dan ook op smaak met wat kaneel,
garam masala, korianderpoeder, komijn of andere kruidige smaken. In plaats van
peterselie is vers korianderblad ook erg lekker.
Wortelkoekjes met
gorgonzolasaus
recept voor 3 a 4 personen
Voor de wortelkoekjes:
500 gr geschilde wortels
25 gr roomboter
zout
2 eieren (M)
1 el sesamzaadjes
125 gr bloem
ruime hand gehakte peterselie
olie om te bakken
Voor de saus:
1 ui, zeer fijn gesnipperd
1 teen knoflook
olie of boter om te bakken
150 gr gorgonzola
200 ml crème fraiche (nou vooruit, light zou kunnen)
zout
1 volle tl aardappelzetmeel of maïzena
Verder aten wij er roerbakgroenten bij (in dit geval
broccoli, paksoi en sperziebonen, waarvan ik de broccoli en bonen wel even had geblancheerd om ze op weg te helpen), geblust met een scheut droge sherry en een
beetje worchestershiresaus.
Snijd de geschilde wortels in stukjes. Verhit de boter in
een pan, voeg de wortel toe, samen met een scheutje water. Laat dit afgedekt
op het laagste vuur smoren tot het volledig gaar is. Afhankelijk van de grootte
van de stukken duurt dit 20 tot 30 minuten.
Stamp de wortels, zonder het vocht in de pan, fijn tot
een puree. Breng op smaak met zout. Voeg de eieren, sesam, bloem en peterselie
toe. Roer dit tot een deeg (qua consistentie heeft het wat weg van brooddeeg;
als je een klontje vormt, houdt het net zijn vorm. Voeg desnoods een beetje water
of bloem toe, tot je tevreden bent).
Verhit olie in een koekenpan (of twee; ik kreeg het
precies in 1 grote pan) en vorm met twee eetlepels quenelles van de massa. Of
schep gewoon hoopjes in de pan, als je de quenelles niet ziet zitten. Bak ze
aan beide kanten bruin.
Voor de saus ondertussen: fruit de ui en knoflook op heel
laag vuur (10 minuten) in wat olie of boter. Laat de kaas erin smelten en voeg
de crème fraiche daarna toe. Roer het glad. Breng op smaak met zout. Roer het
aardappelzetmeel of de maïzena los met een beetje koud water en voeg het toe
aan de saus. Roer goed door en laat het iets binden.
dit gaat hier ook hoge ogen gooien denk ik, dank voor het delen
BeantwoordenVerwijderen