8 september 2014

Börek met spinazie en feta


Mijn eerste börek ooit at ik in Noorwegen. Niet omdat het Noorse eten zo vies was, maar omdat de börek het enige was dat een betaalbare lunch bleek. Anders had ik wel iets lokaals gegeten. Vreemde gerechten zijn er tenslotte om uit te proberen en een beetje foodie test alle lokale waren, die in het land zelf tenminste authentiek zouden moeten zijn. Het mooiste voorbeeld van zo'n foodie trof ik ooit in Engeland waar ik een week lang met een Hongaarse collega aan tafel zat. Ze was lichtelijk wereldvreemd, kende geen enkel Brits gerecht, en aan haar Engels moest ze ook nog even werken, maar haar zucht naar kennis was fantastisch om te zien. Bij het ontbijt werkte ze zich simpelweg door de lijst gerechten heen. Ze had geen idee wat 'eggs benedict' waren, of 'smoked haddock', en het begrip 'porridge' kon ik niet duidelijk maken aan iemand die matig Engels spreekt, maar ze bestelde gewoon elke morgen iets anders, waarbij ze werkelijk geen flauw benul had wat er voor haar zou worden neergezet. Ik had er diep respect voor. Niet dat je volstrekt oneetbare dingen kon krijgen in dat restaurant, maar toch...
Meneer draait dat graag juist om. Die snackt Koreaans in Moskou en Indiaas in Oslo, en dat vind ik dus onbegrijpelijk. Maar goed, globalisering he? Alles kan. Vandaar dus ook de börek in uw eigen keuken.

Het Turkse broodje komt in vele gedaantes, maar hier maakte ik de bekende slak met de net zo bekende spinazie/feta-vulling. Lauw of koud ook lekker! Wanneer je filodeeg aan elkaar ‘lijmt’ met olie of boter, krijg je knapperige laagjes. Maar als je het met een ei-melk-mengsel bestrijkt, wordt het broodje van binnen luchtig en zacht, en van buiten knapperig. En dan gevuld met spinazie en royaal, lekker zoute feta. Lekker hoor!

Börek met spinazie en feta
ongeveer 10 stuks

Vulling:
2 uien, gesnipperd
beetje olie om te bakken
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 kilo verse spinazie, gewassen en grof gehakt
250 tot 300 gr feta

Ei-mengsel:
2 eieren
100 ml melk of yoghurt
50 ml (zonnebloem)olie

Verder:
eventueel sesamzaad om erover te strooien
een pak (ongeveer 500 gram) baklavavellen, yufkadeeg of filodeeg

NB over dat deeg:  het is allemaal ongeveer hetzelfde. Ik meen dat er ook börekvellen liggen in de winkel. Dit pak hieronder kocht ik bij de Turkse winkel: baklavavellen, 1,60 euro voor 470 gram. Ik meen dat er 18 reusachtige vellen ter grootte van A3 in zaten. Daar kon ik dus 9 böreks van maken. Het is veel prettiger om mee te werken dan het filodeeg dat normaliter in de supermarkt ligt. Dat droogt veel sneller uit en breekt al als je er alleen maar naar kijkt. Kortom: beter en goedkoper bij de Turk.


Fruit de gesnipperde ui in wat olie zacht, maar niet bruin. Voeg pas daarna de knoflook toe, en de gehakte spinazie. Doe dat desnoods in twee porties, want het is natuurlijk een enorme bult aan spinazie. Laat het in enkele minuten slinken op middelhoog vuur. Laat het vervolgens uitlekken in een vergiet om zoveel mogelijk vocht kwijt te raken. Druk het een beetje uit. Verkruimel daarna de feta erdoor.

Voor het ei-mengsel: splits een ei en houd de dooier apart om de broodjes straks mee te kunnen bestrijken. Kluts de rest van de ingrediënten voor het ei-mengsel door elkaar. 

Goed, is de mise en place klaar? Maak nu pas het pak deeg open en werk snel, want het is dun en kwetsbaar deeg en kan snel uitdrogen. Leg een groot vel voor je neer en bestrijk het vel met een dun laagje van het ei-mengsel. Leg er een tweede vel overheen. Pak een handje van de spinazie en verdeel dit in een dun ‘worstje’ diagonaal over het vel. Zo kan je straks de langste worst rollen van zo’n lap.


Vouw het deeg eenmaal dubbel, over de spinazie heen, zodat je een soort driehoek krijgt en rol deze vervolgens op als een sigaar. 


Rol de deegworst daarna op als een slak en leg het op een bakplaat, op bakpapier.


Hoe natter het deeg wordt, hoe sneller het zal scheuren, dus werk snel en houd het werkvlak vooral droog wanneer je het volgende vel erop legt. Maak zo ook de rest van de broodjes. Verwarm ondertussen ook de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht).

Doe een scheutje water bij de apart gehouden eierdooier en klop het los. Bestrijk de böreks met de eierdooier. Bak ze in ongeveer 30 minuten gaar en bruin.

Het werken met dit kwetsbare deeg is overigens een hele kunst. Als ik mijn eigen foto's zie, kan daar ook nog wel wat oefening worden gebruikt. :D Succes!




6 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Bij jou moet je zijn voor de echte, Eslem! Ik knoei nog even door. :)

      Verwijderen
  2. Mag ik het adres van jouw Turkse winkel?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ wilma, gaat het om dat deeg? Dat zie ik overal liggen, dus dat moet geen probleem zijn.
    Hier in Almere kom ik bij allerlei Turkse winkels. Naast de AH in de Eilandenbuurt zit een klein, maar fijn winkeltje. In Buiten centrum zit aan het einde de AB markt (rommelig, maar ze hebben vrij veel) en in Stad zit een grote winkel (Barakha)direct bij het station. Ik kom bij deze drie voor verschillende producten eigenlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Buiten is voor de Literatuurwijk best ver weg, daar dwaal ik nooit rond. ;-) Ik ga op zoek naar die bij het station. Dank je!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Há, schrijf net bij de doperwtjespasta over het groen-issue. Maar zo'n deegpakketje, met het groen verstopt, hm, dat zou een poging waard zijn. (En lukt het niet, dan hebben wij lekker meer.)

    Lia

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.