Het
spreekt voor zich dat we in dit huishouden niets met pakjes en zakjes doen. Ook
is het duidelijk dat ik ril wanneer ik in de buurt kom van het schap met de
potten Aardappel Anders (ik kan er niet bij dat die nog steeds bestaan) en dat
de enige geaccepteerde mix een bouillonblokje is. Of toch… tot voor kort kocht
ik zakjes kant-en-klare mix voor taco’s. Vraag me niet waarom, ik weet het zelf
ook niet. Maar die vragen kwamen vanzelf toen ik eens de verpakking (van Santa Maria) las,
terwijl ik in de pan stond te roeren. Hoofdbestanddeel: dextrose (suiker). Excuse me? In een taco? Tweede ingrediënt:
zout, en wel een verbazingwekkende 17,5%! Daarna volgden dan de ui en
specerijen, maar ook aardappelvezels, aroma, antiklontermiddel, maltodextrine
en gistextract om het hele gebeuren op een nog hoger smaakniveau te zetten.
Zucht… Met tegenzin zette ik die avond de pan op tafel. Eerst Koken kan toch
wel beter dan dat? Ik ben direct aan de slag gegaan voor een eigen mix.
Even
geen foto van het eindproduct. Jullie weten heus wel hoe een taco eruit ziet,
en bovendien blijft zoiets nooit in zijn ideale houding staan, dat valt om,
alle vulling ligt eruit, etc. Een taco eten is al lastig, maar er eentje
fotograferen is nog erger…Maar om deze specerijen draait het allemaal:
Bron:
Picture Perfect Meals
nb. ik gebruik grote theelepels van 5 ml
nb. ik gebruik grote theelepels van 5 ml
Voor
de vulling:
scheut
olie
1
ui, gesnipperd
2
tenen knoflook, gesnipperd
1
kg rundergehakt
1
tl chili poeder (of meer naar smaak – maar dit was voor de kinderen al bijna te
heet)
1
el gemalen komijn
1
tl gerookt paprikapoeder
1
tl gedroogde oregano
1/2
tl gemalen korianderzaad
¼
tl chili vlokken
125
ml runderbouillon
2
iets opgehoopte tl maïzena
zout
en peper
Verder nodig:
12
tacoschelpen (Ik hoor het u zeggen - die
kan je ook zelf maken hoor! Maar dat doe ik even niet. Wraps zijn wel makkelijk)
Toppings
naar keuze: tomaatblokjes, tomatensalsa, avocado of guacamole, geraspte kaas, sla,
zure room, verse koriander, etc.
Zoek
een diepe hapjespan of braadpan en fruit de ui in een scheut olie tot het wat
zachter wordt (5 minuten). Voeg de knoflook en het gehakt toe en bak het rul en
bruin. Haal op dit punt ook het meeste vet uit de pan. Zo’n kant-en-klare mix bindt alle
olie handig tot een droge massa, maar je hebt het niet nodig en zonder al die bindmiddelen zal je met erg veel olie blijven zitten. Voeg dan alle
specerijen toe en bak dit even mee. Tenslotte roer je de maïzena los in een
scheutje koud water en dat voeg je samen met de bouillon ook toe aan de pan. Roer
door en laat dat rustig sudderen tot de gehaktsaus gebonden is. Breng op smaak
met zout en peper.
Ondertussen
had u natuurlijk al de taco’s opgewarmd en alle gezellige bakjes met toppings
op tafel gezet. Nu alleen nog een (Mexicaans) biertje erbij… Lekker!
en een mespuntje cacao!
BeantwoordenVerwijderenJaaa! Wat goed dat je dat zegt! Die neem ik de volgende keer ook even mee. Bedankt! :)
BeantwoordenVerwijderenFijn om steeds meer recepten voor kruidenmengsels tegen te komen. Makkelijk ook, want ik heb blijkbaar voor de meeste recepten gewoon alles al in huis.
BeantwoordenVerwijderenJij ook bedankt, ik ga dit proberen.
Anna