5 november 2014

Tomatensoep met bannock


Ah nee! Weer vergeten het brooddeeg klaar te zetten en nu heb ik nog maar 1 uur tot aan het eten! Met normaal brood wordt dat niets meer, maar gelukkig kan je met bakpoeder een heel snel brood maken, wat minstens zo goed is als een gewoon brood. Of nee, misschien is dit wel beter bij een soepje, omdat het een prettig in olie gebakken korstje heeft. Bannock is een Iers brood (nou ja, in Canada en Alaska claimen ze het ook) dat je maakt met bakpoeder en bakt in een koekenpan. Het is een kwestie van deeg maken en bakken, en binnen 25 minuten staat er een warm brood op tafel. Het origineel bevat natuurlijk geen Italiaanse kruiden, maar het verbetert het brood flink naar mijn mening.

Ik noem in het recept alleen bakpoeder, omdat dat gangbaarder is in ons land, maar als rijsmiddel gebruikt men eigenlijk ‘baking soda’. Dat is feitelijk een component van ons bakpoeder, maar het heeft een zure tegenhanger (de karnemelk in dit recept) nodig om te werken. Dat zuur is aan ons bakpoeder al toegevoegd. Toch geeft het zuurtje van de karnemelk iets extra’s aan het brood. Je kunt het best vervangen voor melk, maar voeg dan toch ook een klein scheutje blanke azijn toe.

En dan de tomatensoep: even for the record een standaard soep die je met verse tomaten maakt wanneer ze op hun best zijn. Voor de resterende 10 maanden per jaar kan je net zo goed uitwijken naar tomaten in blik. Dat is geen schande; tomaten in blik zijn vaak beter dan wat we hier in de koude maanden kunnen kopen.

Tomatensoep met bannock

Voor de soep:
klontje roomboter
1 gesnipperde ui of een stuk prei in ringetjes
2 wortels, in stukjes
2 tenen knoflook, gehakt
1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
een hand steeltjes en blaadjes van peterselie
1,3 kg verse tomaten, ontveld, of 3 blikken gepelde tomaten
1 liter kruidenbouillon
zout
suiker

eventueel 200 ml crème fraiche voor een romige soep

Stoof de groenten aan in de boter. Doe er na een minuut of tien de tomatenpuree bij en bak die even mee om hem te ontzuren.  De peterselie kan er nu ook bij.
Doe de tomaten en bouillon erbij en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep een half uurtje rustig pruttelen.
Pureer de soep en breng hem op smaak met zout en vast ook een flinke snuf suiker. Wie een romige soep wil, roert er ook nog de crème fraiche doorheen.


Voor de bannock:
bron: Homemade Winter van Yvette van Boven

250 g bloem
2 el suiker
1 tl bakpoeder
1 tl zout
40 g roomboter
225 ml karnemelk (wanneer je toch gewone melk wilt gebruiken, voeg dan ook een lepeltje azijn toe)
2 tl Italiaanse kruiden
olie of boter om te bakken

Meng de bloem, suiker, bakpoeder en zout. Kneed de boter erdoor en giet de karnemelk er snel door tot het deeg zacht en samenhangend is (NB. het originele recept gebruikt 225 ml karnemelk, wat een erg nat deeg oplevert. Wie ben ik omYvette tegen te spreken, maar ik maak hem zelf iets droger, zodat het deeg hanteerbaar is.) Voeg waar nodig extra bloem of karnemelk toe om tot een goed deegje te komen. Kneed niet te lang, daar wordt het brood taai van. Vorm van het deeg een platte koek die in een koekenpan past. Als het teveel plakt, kan je het ook goed met vochtige handen in de hete pan uitdrukken tot een platte koek. Laat wat boter (of olie) in de pan verhitten en leg het brood erin, of druk het plat in de pan. Laat dit rustig bakken tot de onderkant mooi bruin is. Draai het daarna om en bak de andere kant ook. 




5 opmerkingen:

  1. Ha, een snel broodrecept, fijn! Soep komt hier vaak op tafel, al was het maar omdat je er zo fijn allerlei restjes in kwijt kunt, en vers brood erbij is wel zo lekker. Dankjewel!

    Vandaag aten we hier trouwens pasta met die lekkere bloemkoolsaus. Gegarneerd met wat even in olijfolie gebakken kerstomaatjes, kalamata-olijven en basilicum. Simpel, maar bijzonder smakelijk.

    Groet,
    Lia

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat klinkt ook lekker van die bloemkoolsaus! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat brood ga ik zeker eens proberen. Met bakpoeder wel eens een iers soda-broad gebakken, maar dat heeft zo'n harde korst. Dit lijkt me veel zachter, is dat zo?

    Ik zal het recept opslaan en zie ook mogelijkheden om er een uien-kaasbrood van te maken.

    Bloemkool maak ik ook altijd stevige saus bij anders is het te kolig.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja Lot, dit is absoluut een zacht brood. Kaas-ui is ook een goed idee...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Lot,

    De saus die ik bedoelde is gemaakt van bloemkool, een recept van Antoinette. Zoek het maar eens op; je verwerkt er een bloemkool mee zonder het idee te hebben dat je bloemkool eet. :-)

    Lia

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.