Spruitjes? Jawel, spruitjes! Daarmee maak je een salade
die qua smaak doet denken aan koolsalade, maar die spruitjes zijn zo frivool en
springerig dun, dat je een hele luchtige salade krijgt, in plaats van zo’n stevige
hap van witte kool. Het is trouwens nog ontzettend gezond ook.
De dressing en smaakmakers zijn onvervalst Amerikaans. Je
komt dezelfde smaken tegen in mijn salade met rauwe broccoli, ook al zo’n
recept dat U-S-A schreeuwt. Maar de gedroogde cranberries, pecannoten en vrij
zoete dressing vormen een ideale aanvulling op die geschaafde spruitjes.
Salade van geschaafde
spruitjes
ongeveer 300 gram schoongemaakte spruiten
1 kleine rode ui, in flinterdunne halve ringen
50 gr gedroogde cranberries
50 gr pecannoten
100 gr uitgebakken plakken ontbijtspek, daarna
verbrokkeld tot stukjes. Wie het vegetarisch wil houden, wijkt eventueel uit
naar flinters parmezaan (die je maakt met een stuk kaas en een dunschiller).
Een gepocheerd ei erop is vast ook geen straf.
dressing:
1 flink opgehoopte el mayonaise
1 flink opgehoopte el (magere, milde) yoghurt
1 el suiker
1 el azijn
zout en peper
Eerst maar die spruiten. Daar is een snelle en trage
methode voor. De snelle kok jaagt ze binnen een halve minuut over de kling van
zijn schaafmes (dat mandoline-achtige ding) in de keukenmachine (standje: zeer
dun). De trage kok snijdt alles met een scherp mes tot dunne plakjes, zo dun
als vlindervleugeltjes (succes…). Vergeet de echte mandoline maar; dat kost je
je vingers.
Ondertussen de dressing roeren. Voeg daarna alles samen. That’s it! In tegenstelling tot normale
koolsalades kan het direct gegeten worden. Witte kool zou eerst onder werking
van de zuren een beetje zachter moeten worden gemaakt, maar die spruitjes zijn
al zo licht en zacht, dat je direct aan tafel kan.
Ah, fijn! Altijd op zoek naar goede spruitjesalternatieven. Maar oei, dat wordt nog wat, zonder keukenmachine...
BeantwoordenVerwijderengroet,
Lia
Haha, niet onmogelijk, maar lastig inderdaad! Maar eh, hoe kan je nou nog geen keukenmachine hebben? Ik kan niet zonder! :)
BeantwoordenVerwijderenHet is vooral omdat we geen goed antwoord hadden op de vraag: waar laten we het ding als hij niet gebruikt wordt? Het is zo'n bakbeest. En je komt een eind met staafmixer, hakmolentje en mandoline. Al vergt het iets meer tijd.
BeantwoordenVerwijderenMisschien nog een leuk onderwerp voor in je museumreeks: hoe deden ze het vroeger zonder ...? :-)
Lia
Je brengt me nog op ideeen...
BeantwoordenVerwijderenMmm, lekker! Ik ben gek op spruitjes maar krijg ze er meestal niet door hier. Zo hoeven ze het niet te weten haha. Maar idd, hoe doe ik dat...
BeantwoordenVerwijderenLondoneats heeft gisteren hier een variant op geplaatst.
BeantwoordenVerwijderenHeb hem even opgezocht: https://londoneats.wordpress.com/2015/01/15/shedded-sprout-salad/
BeantwoordenVerwijderenLijkt me ook lekker met geitenkaas, hoewel ik de zoete accenten in mijn variant ook erg fijn vind.