17 maart 2015

Indonesische kip in ketjapsaus


En deze had u nog van mij te goed na het recept voor Indonesische sperziebonen met tempeh
uit het vorige blog.

Indonesische kip in ketjapsaus
recept als bijgerecht voor 4 personen
gebaseerd op een recept uit het magazine Foodies van november 2011

100 gr roomboter
1 stengel sereh, in 3 stukken
1 kleine ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijn gesnipperd
1 cm gember, fijngehakt
3 stuks djeroek poeroetblad (citroenblad)
1 el suiker
200 ml ketjap manis van een fatsoenlijk merk (bv A-brand Ketjap Kentel (ABC) of Ketjap Medja Kaki Tiga
zwarte peper naar smaak
1 el maizena (iets meer dan een afgestreken eetlepel)
800 gr kipfilet in blokjes (maar varkenshaas, gehaktballetjes of lamskoteletjes kunnen ook)
garneren met verse rode peper en gefruite uitjes

Smelt de boter in een pan en fruit daarin de sereh, ui, knoflook, gember, djeroek poeroetblaadjes en de suiker. Laat dit enkele minuten bakken. Blus het daarna af met de ketjap en 100 ml water. Voeg zwarte peper naar smaak toe (zout vond ik niet nodig). Breng het aan de kook en laat het tien minuten pruttelen.

Meng de maizena met 200 ml water. Voeg dit toe aan de saus en laat het dikker worden. Nb. de saus is vrij dun. Als je een dikkere saus wilt hebben, dan voeg je wat minder water toe.

Bak ondertussen het vlees bruin en gaar. Voeg het toe aan de saus. Garneer het aan tafel met rode peper en gefruite uitjes.

Eet de kip met rijst, de sperziebonen met tempeh, en kroepoek




4 opmerkingen:

  1. Bij ons zijn ze ook dol op kip met ketjap. Ik doe er zelf ook nog wel eens blackbean-garlic saus, vijfkruidenpoeder of hoisinsaus bij. (kun je de suiker wel skippen) En een beetje sambal.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.