“Wat zijn dat?!”
“Gekookte wormen. Hoezo?”
“Dat eet ik niet!”
“Eerst even proeven, okee?”
Kleine Chef had grote twijfels en zette zich schrap tegen
de tafelrand, klaar om zijn stoel in één ruk naar achter te schuiven. Maar het commentaar verdween als sneeuw voor
de zon na zijn eerste hap. Ah, pasta met een soort satesaus? De sliertjes kool
nam hij op de koop toe. En het sesamzaad had ik al wijselijk achterwege gelaten
op hun borden. Zaadjes zijn voor vogels. Vinden zij.
Udon noedels koop je gewoon bij de AH of een toko en ik
koop het liefste de dikke soort (denk aan spaghetti, maar dan twee of drie keer dikker). Die voldoet het meeste aan het beeld van 'comfort food'. Verder moet de
saus niet te aanwezig zijn. Een beetje is lekker, teveel is overkill.
Udon noedels met witte
kool, sesam en een pindasausje
recept voor 3 personen, of 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
1 el neutrale olie (arachide-, zonnebloemolie)
2 tl sesamolie
1 of 2 tenen knoflook, gesnipperd
300 gr witte kool, in fijne sliertjes (of Chinese- of
spitskool, maar die moeten wel korter bakken dan gewone kool)
250 gr schoongemaakte wortels, in julienne gesneden
300 gr gedroogde udon noedels
2 el sesamzaadjes
Voor de saus:
50 ml ketjap manis
50 ml water
30 ml rijstazijn of droge sherry (sherry heeft eigenlijk mijn voorkeur...)
100 gr pindakaas
1 el sesamolie
sambal oelek of een andere hete saus naar smaak
Verhit de olie en sesamolie in een wok. Bak daarin de kool
en wortel tot ze gaar zijn. Voeg wat water toe wanneer het te droog wordt.
Wanneer je een andere koolsoort gebruikt die korter moet koken, kan je eerst de
wortel half gaar bakken en dan de kool toevoegen. Pas aan het einde de knoflook
toevoegen, want die verbrandt heel snel.
Maak de saus: Voeg alles samen en meng het. Dat gaat
makkelijker wanneer je het wat verwarmt in de magnetron.
De noedels gaar koken in een andere pan. Voeg ze daarna
toe aan de groente, samen met de saus. Nog even doorwarmen en het is klaar. Op
het bord garneren met wat sesamzaad.
Hoi, bedoel je niet rijstwijn ipv rijstazijn? Daar waar je sherry als alternatief geeft.
BeantwoordenVerwijderenNee, ik bedoelde echt rijstazijn, maar ik begrijp wat je bedoelt, omdat je rijstwijn inderdaad kan vervangen met droge sherry of gin, etc.
BeantwoordenVerwijderenHet originele recept waar dit op gebaseerd is ging inderdaad uit van rijstazijn, maar ik heb het recept ook gemaakt met sherry en dat beviel mij eigenlijk beter... vandaar!
Udon noedels eerlijk gezegd nog niet geprobeerd. Ben momenteel aangeland bij de sobanoedels (gemaakt van boekweit). Ook erg lekker. En vooral in combinatie met zoiets al jouw ingrediënten in dit recept.
BeantwoordenVerwijderenEn ik moet dus nog sobanoedels proberen... ook nog nooit gedaan :)
BeantwoordenVerwijderen