27 maart 2016

De gemberkoek die wat verlegen was…


Kon deze koek op tegen de rest van het aanbod? Tegen vlaaien met slagroom, tarte tatin met extra druipende karamel, de zoete bastognetruffels en de krakende hazelnootschuimtaart met mokkatoefjes? Eh, nee dus... een eerlijk antwoord.

Op de zevende verjaardag van Kleine Chef maakte ik meerdere taarten, waaronder deze koek, maar alle gasten weken uit naar de gulle, overdadige taarten en lieten deze braaf uitziende koek links liggen. ’s Avonds schoof ik de koek in stukken in de diepvries om het er pas na 2 weken weer uit te halen. En potverdorie, wat was ie opeens lekker, zo na het avondeten, of een stukje bij de koffie ’s morgens… Hij is luchtiger en kruimeliger dan een boterkoek, maar compacter dan een cake. Het zit er een beetje tussenin. En even voor de duidelijkheid: er is niets mis met deze gemberkoek. Je moet hem alleen niet naast schreeuwerige verjaardagstaarten zetten. Daar wordt ie verlegen van. Gewoon eens maken als 'iets lekkers bij de koffie'. Nu bijvoorbeeld?


Gemberkoek met amandel
Ik gebruikte een vierkante brownievorm van zo’n 20x20 cm

175 gr zachte roomboter
220 gr suiker
1 ei (L)
snuf zout
225 gr bloem
2 el melk
100 gr amandelmeel
1 tl (5 ml) gemberpoeder
125 gr gekonfijte gember, in stukjes
70 gr amandelschaafsel (ik had aan 50 gram meer dan genoeg)
poedersuiker om te bestrooien

Verwarm de oven voor op 190 graden (170 graden hetelucht). Vet een passende ovenvorm (de koek was bij mij zo’n 2 cm hoog) in met boter of bekleed hem met bakpapier.

Klop de boter en suiker luchtig met een mixer. Klop het ei erdoor en daarna de bloem en de melk. Meng het amandelmeel, de gemberpoeder en gemberstukjes erdoor en druk het deeg uit in de vorm. Bestrooi met amandelschaafsel. Bak de koek ongeveer 40 minuten of totdat een sateprikker die erin gestoken wordt er weer droog uitkomt. Dikkere koeken hebben natuurlijk meer tijd nodig! Laat de koek afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker.



22 maart 2016

Sla met mangodressing en zachte geitenkaas


De postbode kwam weer langs met culi-post! Het meeste moet nog in gebruik worden genomen, maar twee producten verdwenen diezelfde avond nog in de salade die ik bij de kaasfondue maakte. Ten eerste hadden we kerstomaatjes aan de tak van Looije (AH – 2,69 euro). De tomaatjes zijn serieus heerlijk en ronduit zoet. Dochter Zo kwam langs in de keuken om te snoepen, totdat ik haar weg moest sturen. Er moest tenslotte nog een foto van de salade worden gemaakt. Ze zijn qua prijs aan de hoge kant, maar och, de meeste tomaten zijn tegenwoordig duur. Tenminste, de lekkere tomaten wel…


Nee, dan het andere product: mango pulpazijn van Oil&Vinegar. Voor 100 ml betaal je maar liefst 9,25! Ik wil wel even verder rekenen voor u: voor een liter dressing waarin waarschijnlijk precies 1 hele mango zit, betaal je dus 92 euro en 50 cent. Hm… Wat zit er naast die mango nog meer in? Vast iets heel duurs? Nee, toch niet. Wat er het meeste in zit is suiker. Het derde bestanddeel is azijn. En dan nog wat aroma en kleurstof. Was het dan wel heel erg lekker? Ja hoor. Niets mis mee. Het was een zoete, geurige dressing die doet denken aan de lente. Toen ik de foto maakte, stond ik in een wolk van mangogeur. Niets mis mee. Maar eh… dit kan je dus ook wel zelf, he? Als je een blender of staafmixer hebt doe je het volgende: pureer een halve zeer rijpe mango, het sap van 1 limoen en een blanke azijn naar smaak (begin met een klein scheutje; waarschijnlijk ook al genoeg – even proeven). Dit kan al voldoende zijn. Wie wil, voegt nog een sliertje goede olijfolie toe, en eventueel een likje sambal of iets anders van rode chili. Suiker heb je bij een rijpe mango echt niet nodig, en zeker niet in zulke grote hoeveelheden. Desnoods voegt de zoetekauw een snufje toe. Mensen met veel geld kunnen ook bij de Oil&Vinegar terecht.
 
Correctie! Verkeerd voorgelicht - een liter mango azijn kost 'slechts' 37 euro. De consument koopt deze azijn per 250 ml. Oil&Vinegar stuurde kleine flesjes om te testen, maar vergat de prijs per originele fles te vermelden. :)

En dan de rest van die salade: ik gebruikte hier romainesla, die lekker stevig en knapperig is, maar ook niet zo raar stevig als ijsbergsla, en verder wat verkruimelde zachte geitenkaas. Dat was het… Lekker hoor!



18 maart 2016

26 recepten voor de Paasdagen

Voor het paasmenu heb ik een paar 'gouwe ouwe' recepten op een rij gezet, maar laat ik beginnen met een paar onontbeerlijke paasrecepten:


Elk jaar weer een grote hit op Eerst Koken: Mary Berry’s Devonshire scones. Het cakeachtige koekje lijkt bij Pasen te horen, maar de achtergrond daarvan is mij geheel onbekend.  


Een ander feestgerecht is advocaat en Pasen is natuurlijk wel bij uitstek een gelegenheid om een pannetje van deze wodkadrank te maken. 


Of natuurlijk de Engelse Hot Cross buns.



Vorig jaar maakte ik wel een apart paasmenu dat nog prima meekan dit jaar. Ik maakte:
·       Salade met veldsla, avocado, blauwe bessen, pittige pecannoten en geitenkaas
·       Risotto met spinazie, zeekraal en kabeljauw omwikkeld met pesto en rauwe ham
·       Lemoncurd Frozen Yoghurt


En wat hulp voor verdere verwerking van al die overgebleven eiwitten en eierdooiers is ook altijd handig.

Nog meer ideeen nodig? Misschien heeft u iets aan de volgende recepten (jaja, ik zie ook een patroon van zalm en avocado, maar die passen gewoon zo goed bij Pasen!):







































15 maart 2016

Twee keer vegetarisch voor op brood: Turkse cevizli ezme en een feta-walnotenspread


Die ezme kwam ik voor het eerst tegen in Stockholm vorig jaar. Ik schreef de ingrediënten op vanaf de verpakking met mezze die ik ergens had gekocht, en zocht thuis naar het recept. Maar dat viel tegen. Deze spread kom je namelijk eerder tegen als een soort fijngehakte tomatensalade, in plaats van de pasta die ik zo lekker vond. Maar het is gelukt. Ik kwam 'mijn ezme' uiteindelijk tegen op een ander blog. Ik vind het erg lekker op crackers of brood. Je hebt er wel een pot paprikapuree voor nodig. Dat koop je in een Turkse supermarkt als 'biber salcasi' en als het goed is zit er in zo'n pot alleen maar rode paprika, en dan dus compleet fijn gemalen. Het lijkt nog het meeste op geconcentreerde tomatenpuree. Eenmaal geopend is het nog wel even in de koelkast te bewaren.

Ik zet er hieronder maar direct een andere spread bij, die het ook goed op een toastje of brood doet. Het is feitelijk niet meer dan fijngeprakte feta met tomatenpuree en walnoten, maar goed, het is weer eens wat anders dan pindakaas…

Cevizli Ezme

70 gr geconcentreerde tomatenpuree (zo’n mini-blikje)
70 gr paprikapasta (biber salcasi – zie tekst boven)
100 gr walnoten
2 tenen knoflook
30 gr witbrood (1 snee brood zonder korsten)
1 el komijnpoeder
chilipeper naar smaak
zwarte peper en zout naar smaak
kneep citroensap
scheutje olijfolie

Hier heb je toch wel een keukenmachine voor nodig, of anders een flinke vijzel en doorzettingsvermogen. Het is de bedoeling dat je alles zodanig fijn maalt dat het een gladde pasta wordt. Dus begin met de walnoten, knoflook, brood en komijnpoeder, en vermaal dit tot zeer fijn. Voeg de tomaten- en paprikapasta’s toe en meng het weer. Voeg daar wat citroensap, chilipoeder, zout, peper, en een scheutje olijfolie aan toe om het wat smeerbaarder te maken. Ik houd het zelf op een vrij stijve pasta.

walnoten-feta spread


100 gram feta
25 gr zeer fijngehakte walnoten
1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
kneepje citroensap
scheutje olijfolie
zwarte peper
1 eetlepel verse peterselie, fijngesneden

Prak de feta fijn met een vork en roer de rest erdoorheen.



10 maart 2016

Koreaanse pannenkoeken met groente en een sesamzaad-sojasausje



Pannenkoeken? De kinderen waren geïnteresseerd. Dat was een goed begin, maar eerlijk gezegd dacht ik niet dat ze de Koreaanse pannenkoeken, die vol zaten met spitskool en wortel, zouden eten. Het sausje had ik bij voorbaat al in twee kommetjes gedaan: één voor mij en één voor Meneer. Maar je weet wel hoe het gaat, he? Gek genoeg waren ze dol op de gevulde Koreaanse pannenkoeken en dat zoute sesamsausje moest mooi worden gedeeld. Ik had voor de jeugd ook nog Belgische mayonaise (met citroen) op tafel staan en dat was er ook wel erg lekker bij…

Koreaanse pannenkoeken met groente en een sesamzaad-sojasausje
Recept voor 2 grote + 2 a 3 kleine mensen
Bron: Duits magazine Köstlich Vegetarisch jan/feb 2016

voor het pannenkoekenbeslag:
250 gr bloem
snuf zout
4 grote eieren (L) of 5 middelgrote (M)
250 ml water

voor de vulling:
olie om te bakken
120 gr ui, in dunne kwart ringen
200 gr spitskool, in reepjes
150 gr wortel, grof geraspt
1 bosje lente-ui, in ringetjes
snuf zwarte peper

voor de saus:
4 el sesamzaad
1 gedroogd en verkruimeld rood mini-pepertje, of een beetje chilivlokken
1 teen knoflook uit de pers
4 el mirin of eventueel droge sherry (vind ik stiekem ook lekkerder)
3 of 4 el lichte sojasaus – eventeel de minder zoute variant (zoals van Kikkoman)
1 el honing

verder nodig: 2 grote koekenpannen


Klop een pannenkoekenbeslag. Meng de ingrediënten voor het sausje samen. Zet allebei even opzij.

Bak dan eerst de groente gaar in wat olie: begin met de uien. Wanneer deze kleur krijgen, ook de kool en wortel toevoegen. Bak het tot het behoorlijk gaar is. Wanneer het te droog dreigt te worden, moet je een beetje water toevoegen. Voeg tenslotte de lente-ui toe. Bak nog even kort, breng op smaak met wat zwarte peper en haal het van het vuur. Laat de groente even een beetje afkoelen op een bord (of bereid het tot hier voor en laat de groente helemaal afkoelen).

Verhit wat olie in twee grote koekenpannen. Schep de (iets) afgekoelde groente bij het beslag en meng het erdoor. Verdeel het beslag over de twee pannen, zodat je overal evenveel groente hebt. Wanneer de onderkant bruin is, leg je een groot bord over de pan heen, en je keert de pan om. Laat de pannenkoek met de ongebakken kant beneden weer in de pan glijden. Bak de andere kant ook bruin. Snijd de pannenkoek in stukken en serveer met het sausje.

  

4 maart 2016

Palak Paneer / Saag Paneer


Om die titel meteen maar even recht te zetten: het recept hieronder maakt palak paneer: een Indiase spinaziesaus met blokjes paneer (paneer is een zachte, verse kaas). “Saag” slaat op groene bladgroente als verzamelnaam, dus het kan ook met andere bladgroente worden gemaakt. Maar ik denk dat de naam saag paneer bekender is?

En okee, palak paneer is net Olvarit, maar dan wel verdomd lekkere Olvarit! Ik vind het een van de lekkerste Indiase gerechten. Ook hikte ik er lang tegenaan om het zelf te maken, want ik vond het een intimiderend recept. Vraag me niet waarom, want moeilijk is het beslist niet. Het is meer een zaak van de juiste specerijencombinatie, en ik vind het lastig om het Indiase restaurant hier in de buurt na te bootsen. Maar met dit recept ben ik erg tevreden. Sterker nog, toen het Indiase restaurant onlangs van kok wisselde, vond ik mijn eigen saag paneer beter dan die van hen. Zo. Het loont dus om te oefenen. 

Nog even wat technische dingen: in een grote stad kan je vast wel ergens paneer kopen, bij een Aziatische supermarkt of een ekowinkel, maar ik ben het nog nooit tegen gekomen. Zelf maken is een optie en ik heb eerder geblogd over het recept. Ik ben er alleen ook achter dat paneer maken voor een heel gezin best een opgave is. Je hebt namelijk al snel 4 of 5 liter kokende melk nodig, welke in een vergiet moet worden gegoten, en dan is het best wel veel melk… Ik las laatst nog een tip van Claudia Roden. Zij vond dat je ook mozzarella kon gebruiken. Ik heb het geprobeerd en qua smaak kom je er heus wel mee weg, maar mozzarella smelt en trekt draden en dat doet paneer beslist niet. Dat blijft gewoon zijn vorm houden. Je zou het dus kunnen doen, maar warm het echt heel kort op – in de saus doen, omscheppen en naar de tafel brengen dus.
En als dit allemaal niets wordt, dan kan je desnoods ook gekookte en gehalveerde eieren gebruiken. Dan is het wel 'saag', maar geen 'paneer', maar toch ook lekker...

Verder heb je asafoetida nodig. Het is maar een mespunt, maar het heeft een heel eigenaardig, doordringend luchtje van knoflook en prei, dus ernaar zoeken is het misschien wel waard. Ik kocht het in een grote Aziatische supermarkt in een klein potje. Het is een geel poeder en de asafoetida is gemengd met rijstbloem. In het Nederlands heet het kruid trouwens duivelsdrek.

Dan nog even de ghee: ook dit is qua smaak van belang. Koop wel echte ghee, gemaakt van boter, en niet de plantaardige soort. Ook in India hebben ze het fenomeen van roomboter vs margarine, maar dan als echte ghee en nepghee. Het goud/groene blik van het merk Khanum is prima.


Palak Paneer / Saag Paneer
recept voor 2 personen
Ik gebruik grote theelepels van 5 ml!

1 flinke eetlepel ghee
1 tl komijnpoeder of komijnzaad
1 niet te grote ui, gesnipperd
1 volle el heel fijn gehakte verse gember
1 tl chilipoeder
1 tl korianderpoeder
een mespunt kurkuma
een mespunt asafoetida (wordt ook ‘hing’ genoemd)
1 grote teen (of 2 kleinere) gesnipperde knoflook
1 iets opgehoopte el geconcentreerde tomatenpuree
1 pak gehakte spinazie uit de diepvries van 450 gr - liefst ontdooid, uit laten lekken hoeft niet
250 ml kookroom (light is prima - die van de Lidl is trouwens erg goed)
1 tl garam masala
zout
250 gr paneer (kaas) in blokjes

Verhit de ghee in een pan. Doe het komijnpoeder erin, samen met de gesnipperde ui. Bak de ui tot het bruin begint te worden. Voeg de gember daarna toe en bak het nog even mee totdat de gember niet meer rauw is. Voeg dan de specerijen toe: chilipoeder, korianderpoeder, kurkuma
en asafoetida, en ook de knoflook en tomatenpuree. Bak dit een minuut.
Voeg de (liefst ontdooide) spinazie toe, meng het, en giet de room erbij. Doe de garam masala erbij en breng het op smaak met zout. Breng dit aan de kook en laat het enkele minuten pruttelen. Voeg water naar wens toe om een dunnere saus te maken. Daarna voeg je ook de (eventueel gebakken) paneerblokjes toe om op te warmen. Serveer de saus met gewone rijst, een Indiase pulao of naanbrood.