Er zijn van die soorten deeg waarvan je het zelf maken
wel uit je hoofd laat. Bladerdeeg bijvoorbeeld. Het is leuk om eens zelf te
maken, maar verder moet je het vooral kant-en-klaar kopen in de supermarkt.
Jarenlang was er alleen diepvries bladerdeeg, terwijl hetzelfde deeg in onze buurlanden
allang in de koeling verkrijgbaar was, en dan ook nog in handige grote cirkels of
rechthoeken, waardoor je niet meer die vierkantjes aan elkaar hoefde te
plakken. Maar tegenwoordig zijn de lappen deeg ook hier te koop. Het merk Tante
Fanny bijvoorbeeld koop je in een aantal supermarkten (maar dan weer niet bij
de AH). Het deeg is gemaakt met plantaardig vet (palmvet) en dat hoeft voor mij eigenlijk
nou ook weer niet. Ik ben altijd erg tevreden met roomboter. Maar goed, grote
lappen zijn nu eenmaal erg handig. Ik heb het deeg van Tante Fanny getest en
het doet wat droger (minder vet) aan en schilfert niet zoals het diepvries
roomboter bladerdeeg van Koopmans wat ik normaliter koop. Maar al met al kan het
er prima mee door. Ik maakte er een zoete aardbeienvlecht van:
Aardbeien-roomkaasvlecht
1 rol bladerdeeg uit de koeling (rechthoekig), bv van
Tante Fanny, of 9 vierkantjes uit de diepvries
100 gr roomkaas (zoals Philadelphia, light kan ook)
1 tl vanille extract, of een zakje vanillesuiker
100 tot 125 gr aardbeienjam (of een andere fruitjam
natuurlijk)
eventueel 1 ei om te bestrijken
voor het glazuur:
40 gr poedersuiker
1 krappe el melk, aardbeiensiroop, of sap van een aardbei
Verhit de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).
Leg een vel bakpapier op een bakplaat, of gebruik het papier wat in de rol van
het deeg zit. Haal de roomkaas al iets eerder uit de koelkast, dan smeert deze
beter uit. Wanneer je losse plakjes diepvriesdeeg gebruikt, laat je ze
ontdooien en druk je ze aan elkaar tot een vierkant (3 x 3). Roer de roomkaas
los met de vanillesuiker of het vanille-extract.
Snijd het deeg in zoals op de foto hieronder staat.
Smeer de roomkaas uit over de
middelste strook. Smeer daarop de aardbeienjam. Vlecht het deeg nu om en om
dicht, zoals op de foto’s. Vouw op het laatst de korte kanten er iets overheen.
Bestrijk de vlecht eventueel met losgeklopt ei en bak het
daarna in 20 tot 25 minuten gaar en bruin. Laat het gebak afkoelen.
Maak met een heel klein beetje vocht een dik papje van de
poedersuiker. Doe dit in een plastic zakje, knip er een klein hoekje af en
zigzag het glazuur over het gebak. Laat het glazuur hard worden en serveer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.