Ik heb al eerder over deze pannenkoekjes geblogd, maar toen waren ze zoet met een bananenjam. In dit
geval combineerde ik de kokos-rijstpannenkoekjes met kip en een zelfgemaakte
zoete chilisaus. De pannenkoekjes worden gemaakt van ongekookte rijst welke
wordt gepureerd met water en melk. Daarmee krijg je wat lichtere pannenkoekjes
dan normaal, maar met een opvallend knisperig effect vanwege de sesamzaadjes. Ze gaan erg
goed samen met de zoete sauzen en de pittige kip.
Even
iets over de zoete chilisaus: het is die zoete, rode saus die wij kennen van de
loempiaatjes en zelf kan je een saus maken die identiek is aan de grote flessen
in de winkel. Het is zo identiek eigenlijk dat je het met goed fatsoen ook
gewoon kan kopen. Ik zeg het niet snel, maar in een fles uit de supermarkt zit
eigenlijk niet meer of minder dan wat ik gebruik… Het is natuurlijk wel leuk om
het eens zelf te maken.
Kip in spek met venkelzaad, met
kokos-rijstpannenkoekjes en zoete chili-sojasaus
recept
voor 4 personen
bron:
Eerst Koken
nb.
Ik gebruik grote theelepels van 5 ml
nodig
voor de kip:
750
gr kipfilethaasjes of je snijd kipfilets aan lange repen
1
grote teen knoflook, heel fijn gesnipperd
1
kleine tl chilivlokjes
1
iets opgehoopte tl zoet paprikapoeder
2
tl venkelzaad
2
el olijfolie
150
gr heel dun gesneden (rechte plakken) ontbijtspek, of zoveel plakjes als je repen
kip hebt
neutrale
olie om te bakken (zonnebloem- of arachideolie bv)
nodig
voor de pannenkoekjes:
250
gr witte basmatirijst, ongekookt
300
ml water
150
ml melk
100
gr gedroogde, geraspte, ongezoete kokos
1
afgestreken el bakpoeder (15 ml)
3
eieren (L)
goede
snuf zout (niet te zuinig)
70
gr sesamzaad
neutrale
olie om te bakken (zonnebloem- of arachideolie bv)
nodig
voor de zoete chili saus:
2
el olijfolie
2
tenen knoflook, heel fijn gesnipperd
5
rode pepers (lomboks), ongeveer 100 gr samen, heel fijn gesnipperd, zonder zaad
60
ml rijstwijn-azijn (blank)
100
gr suiker
125
ml water
1
afgestreken el maïzena
1/2
tl zout
nodig
voor de zoete soja & agave-saus
75
ml van de bereide zoete chili saus
75
ml Kikkoman soja saus
75
ml agavesiroop
nodig
voor de garnering:
sesamzaad
en lente-ui
Verder
nodig: (kleine) sateprikkers
Bereiding:
Begin
met het weken van de rijst: doe de rijst in een kom met voldoende koud water en
laat dit ongeveer 6 uur in de week staan. Langer mag ook - het komt niet zo nauw aan op tijd.
De
sauzen kunnen prima eerder voorbereid worden: voor de chilisaus doe je de
olijfolie in een kookpan. Hierin ‘zweet’ je de knoflook en rode pepers – je
fruit het op het allerlaagste vuur zodat het maar net bakt. Het mag niet
kleuren! Wanneer de knoflook en pepers zacht zijn (na enkele minuten) giet je
de azijn erbij. Meng de maïzena met een klein scheutje van de 125 ml water.
Voeg dan ook de suiker en het resterende water toe aan de pan. Laat dit zacht
pruttelen, voeg het maïzena papje toe en laat het rustig binden tot een
ketchup-dikke saus. Laat het daarna afkoelen en bewaar het afgedekt tot verder
gebruik.
Voor
de zoete soja-agave-saus meng je 75 ml van de zoete chilisaus met gelijke delen
Kikkoman sojasaus en agavesiroop. Dek af en bewaar tot verder gebruik.
Maak
dan de pannenkoekjes: laat de geweekte rijst uitlekken en doe het in een
blender met het water en de melk. Maal het tot een glad beslag. Dat kan
wel even duren. Voeg de kokosrasp toe en blender het nogmaals tot een glad
mengsel. Voeg tenslotte het bakpoeder, eieren, zout en sesamzaad toe. Meng het
erdoor (dit niet meer blenderen!) en bak dan kleine pannenkoekjes in de
koekenpan met behulp van wat olie. Je kunt ze goed warm houden in een lauwe
oven van 100 graden.
Tenslotte
de kip: vijzel het venkelzaad iets kleiner en meng het daarna met de
gesnipperde knoflook, chilivlokjes en zoet paprikapoeder. Giet hier olijfolie
bij om een ‘papje’ te maken en doe de kip erbij. Schep dit om zodat alle kip
goed bedekt is met olie. Wikkel dan om elk stukje kip een dun plakje
ontbijtspek. Het spek moet een subtiele toevoeging zijn, dus 1 dun plakje
volstaat voor 1 strookje kip. Prik de kip vast aan een sateprikker. Tot nu toe
is het goed voor te bereiden. Je kunt dit afgedekt in de koelkast bewaren.
Wanneer
alles klaar staat, bak je de kip bruin en gaar in wat olie. Serveer het met de
pannenkoekjes en de twee sauzen. Strooi er op het bord wat sesamzaad en
ringetjes lente-ui over.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.