31 januari 2017

Vegetarische saucijzenbroodjes met kikkererwten, kaas en pesto



Nu we veel vegetarisch eten probeer ik wat vaker peulvruchten te gebruiken, maar Meneer staat meestal niet te springen. Dit recept is ideaal om dat probleem te omzeilen. En als je net als ik bent, dan heb je allerlei kontjes en restjes kaas in de koelkast liggen, die hier perfect in kunnen worden weggewerkt.

Eenmaal op tafel verdwenen ze als sneeuw voor de zon en bleek dat 10 stuks te weinig was voor ons gezin. Ik heb het de week erna onmiddellijk weer gemaakt, maar dan iets meer. Kleine tip: hete chilisaus of barbecuesaus is er onweerstaanbaar bij…



Vegetarische saucijzenbroodjes met kikkererwten, kaas en pesto
recept voor 10 stuks

1 blik (400 gr) kikkererwten (afgespoeld en uitgelekt)
150 gr kaas (cheddar, Goudse kaas, harde geitenkaas, feta, etc), grof geraspt of in stukjes
50 gr gedroogde tomaten op olie + 1 el van de olie uit de pot
handvol verse basilicumblaadjes, in reepjes
2 el groene pesto
Zout naar smaak (en eventueel een lik scherpe mosterd?)

1 pak bladerdeeg uit de diepvries (10 vierkante velletjes deeg). Een slankere optie is de hartige taartdeegplakjes van Koopmans (diepvries) en ze hebben nu ook vierkantjes van pizzadeeg
geklutst ei om het deeg mee te bestrijken
1 el sesamzaadjes

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).

Prak de kikkererwten met een vork fijn in een kom. Een keukenmachine kan natuurlijk ook. Hak de andere ingredienten fijn en meng ze er door. Breng het op smaak met zout. Het moet geen glad gepureerd mengsel zijn! Er moet nog een beetje structuur inzitten, maar je kunt er wel gemakkelijk worstjes van maken. Verdeel de vulling in 10 worstjes.

Laat het bladerdeeg ontdooien en leg op elk plakje een worstje. Vouw het deeg eroverheen, maak een plakrandje met het geklutste ei en druk het broodje aan alle kanten dicht - de vulling zal er uitlopen als je de zijkanten open laat. Leg ze los van elkaar op een bakplaat - niet te dicht naast elkaar, want anders worden ze niet mooi knapperig. Maak een sneetje aan de bovenkant van het deeg om stoom te laten ontsnappen.

Bestrijk de broodjes met ei en strooi er wat sesamzaadjes over. Bak ze ongeveer 20-25 minuten of tot ze mooi bruin zijn. Serveer ze warm. Erg lekker met barbecuesaus of chilisaus!


27 januari 2017

Moelleux met kastanjepuree en chocolade


Nog goede raad opgevolgd in oktober? En liggen er nu zakjes kastanjepuree in je vriezer? Nee? Jammer, dan moet je naar de winkel voor gezoete kastanjepuree en die is vrij lastig te vinden. Ook jammer, omdat deze taart (of is het toch een dessert?) erg lekker is. De structuur zit tussen fijne cake en chocoladepudding in. Of zoals een ‘fudgy brownie’. Ik zou er slagroom bij doen als ik jullie was. Bestoven met wat kaneel…

Een moelleux duidt eigenlijk op zo'n chocoladecakeje waarvan het midden vloeibaar blijft en dat is hier dus niet het geval, maar het is wel een heel zacht gebak.



Moelleux met kastanjepuree en chocolade
Ik gebruikte een brownievorm van 20 x 20 cm, of neem een springvorm van 22 cm
#glutenvrij

4 grote eieren (L)
125 gr roomboter
100 gr pure chocolade
500 gr gezoete kastanjepuree met vanillesmaak (ik voegde een dopje vanille-extract toe aan mijn zelfgemaakte kastanjepuree)
1 snuf zout

Verwarm de oven voor op 180 graden (170 graden hetelucht).

Splits de eieren in dooiers en eiwitten. Klop de eiwitten stijf met een snuf zout.
Smelt de boter en de chocolade samen in een kom, au-bain-marie (in een kom boven heet water dus). Giet het gesmolten mengsel bij de kastanjepuree en klop daar ook de dooiers door. Spatel er zachtjes en met liefde in twee porties de eiwitten doorheen.
Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het beslag erin. Bak de moelleux gaar en stevig in 45 minuten. Af laten koelen in de vorm.




23 januari 2017

Konijn met kruidkoek en appelstroop


Even niets vegetarisch, maar ruimte voor een recept met konijn, waar ik toch wel erg dol op ben. Dit Vlaamse recept is heerlijk kruidig en zoetzuur. Het is de bedoeling dat je het vlees zolang gaart dat het vlees uit zichzelf van de botjes valt.  Lekker met Vlaamse frieten, stokbrood of gebakken aardappels. Of anders wat rode kool en stoofperen erbij?

AH zegt op de verpakking dat twee konijnenboutjes voor twee tot vier personen is bedoeld. Huh? Persoonlijk eet ik het pannetje met liefde in mijn eentje leeg. Maar okee, twee boutjes per persoon is niet zo gek, en als onderdeel van een diner kan 1 boutje per persoon ook wel. Maar dat dit pannetje 8 man zou moeten voeden is een gotspe.

Konijn met kruidkoek en appelstroop
Bron: Eerst Koken
recept voor 2-4 personen

2 middelgrote uien, in halve ringen (samen zo’n 150 gram schoongemaakt)
60 ml witte of rode wijnazijn
50 ml balsamicoazijn
6 kruidnagels
2 laurierblaadjes
2 tl zout
4 konijnenbouten (samen 900 tot 1000 gram)
50 gr roomboter
2 plakjes kruidkoek (75 gr)
2 el appelstroop
2 el maïzena

Maak de marinade: schep de uienringen, azijn, kruidnagels, laurier en zout samen in een grote schaal. Voeg 500 ml water toe. Leg de konijnenbouten erbij en laat het een nacht tot 24 uur afgedekt marineren in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 150 graden (of 135 graden hetelucht).

Haal het konijn uit de marinade (bewaar de marinade wel!) en dep het droog. Verhit de boter in een braadpan welke straks ook in de oven kan en bak de bouten per twee bruin aan. Leg de bouten daarna allemaal in de braadpan en giet de marinade erbij. Voeg de kruidkoek en appelstroop toe, meng het zo goed als dat gaat en verhit het weer op het fornuis. Als het begint te koken, zet je de pan met een deksel erop in de oven. Laat het daar 2,5 uur staan. Het konijn is dan volledig gaar en valt van het bot. Bind de saus met 2 el maïzena, welke je losroert met een scheutje koud water.



19 januari 2017

Preitaart met kerrie, oude kaas en rozijnen


Ah, jeugdsentiment… Dit recept zat in mijn oude receptenmap en komt uit een inmiddels antieke Allerhande. Uit de jaren 90 maar liefst! :)
Ik meldde het decennium ’s middags ook bij Meneer en hij kromp wat ineen. Hij heeft geen goede herinneringen aan eten in de jaren 90, denk ik? En ik moet toegeven dat ik ook op mijn hoede was, want sommige recepten kunnen de tand des tijds niet doorstaan en zijn al na tien jaar hopeloos ouderwets en achterhaald. Maar zo niet deze preitaart: ook al wasemen die 90s er nogal hinderlijk omheen, de taart ging schoon op en ging op de lijst voor herhaling. Een aanrader, vooral voor lastige eters, want de groente zit er heel goed in verstopt en is gehuld in (andere) lekkere dingen. Koud is de taart trouwens ook erg smakelijk.


Het lijkt niet erg, he? Ik gebruik ook wat meer prei en een grotere vorm. Niets van aantrekken, hoor. Mijn versie is lekker.

Het origineel gaat uit van Leerdammer (wat toen een vrij nieuwe kaas was), maar ik was bang dat dat toch iets te zoet werd voor mijn huidige smaak en ik verving het met oude kaas. Ook gebruikte ik een springvorm van 26 cm, wat wel een erg laag taartje oplevert. 22 cm zou ideaal zijn. 

Preitaart met kerrie, oude kaas en rozijnen
recept voor 3 a 4 personen - wij aten dit met 3 kinderen schoon op
bron: Allerhande – jaren 90

1 kg prei (dat moet schoongemaakt ongeveer 650 a 700 gram prei opleveren), schoon en in ringetjes
50 gr roomboter + beetje extra voor de vorm
1 afgestreken el kerriepoeder
4 grote eieren (L) of 5 middelgrote (M)
125 gr magere kwark
200 gr oude, geraspte kaas
1 tablet groente- of tuinkruidenbouillon, verkruimeld
150 gr bloem
75 gr rozijnen
zout, peper
2 el paneermeel
3 el sesamzaad

Verhit de boter in een hapjes- of koekenpan en doe de prei erin. Bak het tot de prei gaar en zacht is. Schep de kerrie erdoor en laat het wat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).

Meng de eieren met de kwark, en roer daarna alle andere ingrediënten, behalve paneermeel en sesamzaad, erdoor tot het een stevig beslag is. Breng op smaak met zout en peper.

Vet een springvorm van 22 cm in met boter en schud de paneermeel erin om alle kanten te bedekken. Schep het preimengsel erin en strooi het sesamzaad erover.

Bak de taart gaar in 45 minuten.




16 januari 2017

Makkelijke goulash van rundergehakt


Sommige gerechten worden lekkerder als je ze bewaart en deze makkelijke goulash hoort daar beslist bij. Het is bijna een ‘must’ om het een dag van tevoren te maken. Want het smaakte op dag 1 slechts redelijk toen ik het zelf maakte en ik twijfelde nog of ik het wilde bloggen. Maar de dag erna weer opgewarmd was de goulash gewoon zalig! Zeker weten dat ik die ging bloggen! Dus hierbij een groot pleidooi om vooruit te koken.

De goulash is erg lekker bij aardappelpuree of zuurkoolstamppot. Of met stokbrood of cornbread. Tenslotte kan je het ook op macaroni serveren.

Goulash van rundergehakt
Bron: recept van Eerst Koken
recept voor 4 personen

olijfolie om te bakken
1 kilo rundergehakt
3 uien, elk in 8 parten gesneden (als een sinaasappel)
1 blikje (140 gram) geconcentreerde tomatenpuree
3 teentjes knoflook, gesnipperd
2 tl gerookte paprikapoeder (te koop bij de AH, of misschien een Turkse winkel)
1 el zoete paprikapoeder (idem)
1 blokje runderbouillon
400 ml water
400 gr tomatenblokjes
1 laurierblad
1 theelepel karwijzaad
1 theelepel komijnzaad
2 theelepels oregano
naar smaak zout en peper
2 paprika’s, in stukjes (rood en/of geel)
1 el maïzena

Bak het gehakt in wat olie bruin in een koekenpan. Dat gaat het beste in twee porties, want het gehakt moet echt lekker bruin bakken en niet alleen maar garen. Fruit de uien in een andere pan (braadpan) gedurende 10 minuten. Doe er daarna de knoflook en tomatenpuree bij en bak het nog eens twee minuten. Voeg tenslotte het gehakt en alle andere ingrediënten toe (behalve de maïzena) en stoof het gaar gedurende een uur. Leg daarbij het deksel op de pan en gebruik de laagste stand op het fornuis. Tenslotte kan je het vocht wat binden door de maïzena los te roeren met een scheutje water en dit door de goulash te roeren. Laat het nog enkele minuten staan en … laat het afkoelen. Morgen pas serveren!



11 januari 2017

Zweedse knäckepizza (o ja, en soep)



Pizza gemaakt van knäckebröd schijnt dus echt een ding te zijn in Zweden. Ik wist het niet, maar ze verkopen ze zelfs kant-en-klaar in de vriezer. Kijk maar op deze website van Leksands. Hoewel ik me afvraag hoe moeilijk het kan zijn: in Zweden heb je van die grote ronde knäckebrödschijven ter grootte van een wagenwiel (foto onder) en die beleggen ze gewoon met wat tomatensaus (tip van de dag - pakje Heinz Fritto. Ik gebruik niets anders voor pizza's en als ik niet het hele pakje gebruik, zet ik de rest gewoon in de vriezer) en andere pizzatoppings, plus geraspte kaas. Even een paar minuten in de oven om op te warmen en de kaas te laten smelten en klaar is Sven. Pizza binnen 10 minuten.


Die grote ronde knäckebröds hebben wij hier over het algemeen niet, maar Ikea verkoopt ze wel en bij de AH zijn ze online te koop. Maar goed, groot knäckebröd is precies hetzelfde als klein knäckebröd, en AH heeft bovendien nu ook de driehoekjes/pizzapuntjes van Leksands. De maat maakt uiteindelijk niet uit. Ik serveerde de driehoekjes als pizza bij een pompoensoep. Als test schoof ik de knäckebröd ook met wat gorgonzola in de oven en dat werkt ook. Het brood blijft gewoon knapperig.


Oh trouwens, nog even een uitstapje naar muesli: dat maakt Sven dus ook gewoon van knäckebröd, he? Het schijnt Zweedser dan Zweeds te zijn om gewoon een knäckebröd over je yoghurt te verkruimelen met wat fruit of noten, en honing. Geen slecht plan, want er zit geen vet of suiker in…

En die soep, was dat nog wat? Nou ja, heus niet slecht hoor, hoewel ik me afvraag of ik uberhaupt nog moet experimenteren met pompoensoep na de briljante pompoensoep met kaneel en beurre noisette. Beter dan dat wordt het geloof ik niet. Maar goed, deze soep bevat ook kaneel, en daarnaast appel en wortel. Misschien hebben jullie er wat aan… :)

Pompoensoep met gekaramelliseerde walnoten en blauwe kaascrackers
Bron: Deens magazine Mad&Venner – nr 145/2016

1 kilo geschilde en schoongemaakte flespompoen (dat is een pompoen van ongeveer 1200 gram)
olijfolie
zout en peper
1 grote ui, in dunne schijfjes (150 gr)
150 gr geschilde wortel, in stukjes
250 gr kruimige aardappel, in stukjes
2 appels, (eventueel geschild, maar omdat je de soep pureert vraag ik me af of je dat niet net zo goed kan laten), in stukjes (200 gr)
1 opgehoopte tl kaneel (of meer naar smaak)
1,7 liter groente- of tuinkruidenbouillon
beetje harissa (of tabasco, sambal oelek of een andere chilisaus naar smaak)

Verwarm de oven voor op 220 graden (200 graden hetelucht).

Snijd de pompoen in blokken van 3 cm en schud ze om met wat olijfolie, zout en peper. Leg ze op een bakplaat en bak ze tot ze gaar zijn en bruin beginnen te worden (20-30 minuten).

Verhit ondertussen wat olie in een grote kookpan en fruit de ui 15 minuten lang op heel laag vuur. Voeg daarna de wortel, aardappel, appel en kaneel toe, en bak het vijf minuten. Giet de bouillon erbij en laat het 15 tot 20 minuten pruttelen tot alle groente gaar is. Voeg de gare pompoenstukken toe en blender of pureer alles tot een gladde soep. Breng op smaak met zout, peper en de harissa. Ik deed er ook nog een eetlepel suiker en een scheutje witte wijnazijn in voor wat meer diepte. Warm het weer door.

Erbij hoort een schep Griekse yoghurt en een paar gekaramelliseerde walnoten. Die laatste maak je zo:
Smelt 50 gram suiker met een eetlepel water in een pannetje en laat het op laag vuur verkleuren tot karamel (niet te donker, want dan wordt het bitter). Roer er een eetlepel roomboter door en 150 gr walnoten. Zorg dat alle noten bedekt zijn met karamel. Voeg dan een paar gehakte blaadjes salie toe en een ruime snuf (zee)zout. Laat het uitgespreid afkoelen.

Daarbij maakte ik dus ook nog knäckebröd met gorgonzola welke ik in de oven even liet smelten.


7 januari 2017

Omelet met spinazie, kerrie en kaas voor moeilijke dagen


Vooral in december zaten de weken zo vol gepropt met afspraken dat de maaltijden er volledig bij inschoten. Niet die van onszelf. Nee, Meneer en ik waggelden afzonderlijk van elkaar van uitgelopen kerstborrel, via een kookworkshop, naar kerstdiner van de zaak, en echt medelijden hoefde je met ons niet te hebben. Maar de kinderen hè… die dreigden te worden afgescheept met tosti’s, gebakken ei en goedbedoelde blikken knakworst. Bij hun was er niets feestelijks aan. Want bij zulke drukke agenda’s schiet het thuisfront er wel een beetje bij in. En één dag zonder groente trekt deze moeder nog wel, maar bij de tweede dag word ik nerveus en ga ik nagels bijten. Ik krijg visoenen van betraande, bleke kindjes met scheurbuik. Wat nu?? Er moest iets simpels en makkelijks op tafel komen. En wel nu!

Nou ja, dan krijg je dit dus. En ga nu niet zeuren over de 300 gram 48+ kaas – wanneer je voor vijf man tosti’s bakt, heb je dat ook wel nodig. Mager is het niet echt, maar er zit mooi wel een groot pak spinazie in verwerkt. Trouwens, iedereen vindt het lekker. Ook niet onbelangrijk… Nu hoef je alleen nog een boterham te ontdooien en je bent klaar. Weer een dag gered.

Omelet met spinazie, kerrie en kaas voor moeilijke dagen
recept voor 2 grote + 2 a 3 kleine mensen

Nb. Ik gebruik grote theelepels van 5 ml

een groot pak spinazie uit de diepvries (750 gr), ontdooid en goed uitgelekt in een zeef
9 grote eieren (L) (of 10 middelgrote eieren (M))
1 ruime tl zout
peper naar smaak
3 tl kerriepoeder
3 tenen knoflook, gesnipperd
2 tl scherpe mosterd zoals Dijon van Maille
300 gr geraspte belegen Goudse kaas
olie of boter om te bakken

Kluts de eieren met de smaakmakers. Schep er daarna de kaas en spinazie door. Verhit wat olie of boter in twee grote koekenpannen en verdeel het ei over de twee pannen. Bak het omelet op vrij laag vuur – het is een dikke laag omelet die eerst voldoende moet garen voordat je hem om kan draaien. Op hoog vuur zal het aanbranden.

Zo’n groot omelet keer je halverwege het beste door een groot bord over de pan te leggen. Dan omkeren met pan en al, en weer vanaf het bord de pan in laten glijden. Nog even kort de andere kant garen en je bent al weer klaar.

Serveren met een boterham. En ketchup.




3 januari 2017

Spicy linzen- en wortelsoep met falafel


Allereerst wens ik jullie een goed en gezond 2017! En laat ik voor de vorm dan maar starten met iets gezonds…

Mijn oog valt altijd op die recepten die net even anders zijn. Falafel ín de soep? Och, waarom ook niet. En het past dus ook ontzettend goed bij elkaar. De soep is waanzinnig smaakvol. Heel warm en geurig van de specerijen. Gerookte paprika! Kaneel! Komijn! Chili! En dat in een lekker gevulde soep van wortel, linzen en tomaat. En dan zijn we nog niet klaar, want daar mag ook nog een klodder dikke yoghurt bij en wat vers korianderblad. Die falafel mag ernaast of erin. En persoonlijk had ik er ook nog een Marokkaanse pannenkoek (m’semen) en tapenades van de Marokkaanse traiteur bij. Ik was dik tevreden. :)


De falafel kan je gewoon kant-en-klaar in de supermarkt kopen, of je maakt ze zelf van gedroogde kikkererwten. Een derde optie is een kant-en-klare mix waar alleen water bij moet (waarschijnlijk moet je daarvoor uitwijken naar een toko, Turkse supermarkt, etc)

Overigens zat ik laatst in een pizzeria waar de (beslist Italiaanse) kok kwam uitleggen hoe je zo’n pizza nou eigenlijk maakt en er kwam een verhaal over de tomatensaus, waarvoor hij met een groot blik Mutti gepelde tomaten aan kwam zetten. Maar ja, vertelde hij omstandig, dat was dan wel een Italiaans merk en dat was hier vast erg moeilijk te vinden…? Nee hoor, die hebben ze gewoon bij de AH, zei ik. Tegenwoordig hoef je voor veel dingen niet meer het land te verlaten. Soms is dat jammer. Zo ging ik vroeger vaak naar Duitsland voor speciale boodschappen, maar ook dat hoeft haast niet meer. Terwijl dat nou juist zo leuk was! Daar moest ik even aan denken toen ik voor deze soep inderdaad een blik Mutti gebruikte. AH heeft sowieso een hele reeks van dit merk, waaronder ook gepelde kerstomaatjes in blik. Lijken me ook lekker, maar die heb ik nog niet geproefd.


Spicy linzen- en wortelsoep met falafel
recept voor 4-6 personen
bron: Dish – een foodmagazine uit New Zealand

nb. Ik gebruik grote theelepels van 5 ml

2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd of in dunne, halve ringen
500 gr wortels, geschild en grof geraspt
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 tl gerookte paprikapoeder
1 tl kurkuma
1 tl komijnpoeder
1/2 tl kaneel
1/2 tl chillivlokken
1 el sojasaus (liefst de kikkoman-soort, niet ketjap manis, maar als je niets anders hebt, kom je er wel mee weg)
80 gr rode, gedroogde linzen
1 blik tomaatstukjes (400 gr) (of een blik gepelde tomaten welke je dus fijn knijpt)
1 liter tuinkruiden- of groentebouillon
eventueel 1 el citroensap
zout en peper

Voor erbij:
falafel, kant-en-klaar of zelf gemaakt
dikke yoghurt (bv Griekse yoghurt)
verse koriander

Verhit de olie in een grote kookpan en doe de uien, knoflook en wortel erbij. Laat het met een deksel op de pan rustig zacht worden. Wanneer het te droog is kan er een scheutje water bij.
Doe daarna alle specerijen, de linzen en de sojasaus erbij. Roer dit goed om, bak nog een minuut en voeg dan ook de tomaatstukjes en bouillon toe. Breng aan de kook en laat het op laag vuur in 20 minuten gaar worden.
Breng de soep dan verder op smaak met zout en peper, eventueel citroensap en proef of er eventueel nog wat specerijen bij mogen. Het mag goed gekruid smaken. Ik deed er zelf nog wat extra chilipoeder en kaneel bij.

Bak ondertussen de falafel bruin in wat olie en serveer deze bij of in de soep. Serveer met koriander en yoghurt. Erbij iets van pitabroodjes, Turks brood, etc. En misschien knoflooksaus erbij? Dit recept met cognac en een snuf suiker is erg lekker. Voor een slank begin van 2017 de creme fraiche en mayo vervangen met dikke (Griekse) yoghurt.