Ik doe het niet vaak, maar er zit geen foto van mij bij
dit keer. Nou ja, mijn foto van het originele recept dan… Het is van Jamie
Oliver, dus het zit echt wel snor met de smaak, maar die bonen zien er niet
uit. In de pan ligt het er nog wel koket bij, maar eenmaal op je bord… Allemachtig, wat een drama voor een foto. Kortom,
een gevalletje van gewoon maken en niet zeuren over het uiterlijk.
Net als bij de goulash laatst, moet ik bij deze rokerige
bonen ook aandringen op vooruit koken: de BBQ baked beans zijn de volgende dag
beslist lekkerder dan de eerste dag! Ik at ze al een paar keer, met ovenfriet
van aardappel, of met friet van zoete aardappel zoals Jamie doet, en met Turks
brood, bestrooid met wat cheddar. Het is allemaal erg aan te raden.
Jamie’s BBQ
baked beans
gebaseerd op BBQ baked beans uit Save with Jamie (Jamie
Oliver), ik heb het iets aangepast
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
Nb. ik gebruik grote theelepels van 5 ml
Voor de bonen:
2 middelgrote rode uien, in smalle, halve ringen
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 stukje rode chilipeper naar smaak, gesnipperd, of een
lik sambal oelek
2 grote wortels (ongeveer 200 gram), in stukjes gehakt
2 el olijfolie
1 opgehoopte tl gerookte paprikapoeder
1 afgestreken tl komijnzaadjes (of komijnpoeder desnoods)
1 pak tomaten passata van 500 ml
1 pakje Tomato Fritto van Heinz (350 gr)
2 x 400 gr blikken kidneybonen (uitlekgewicht samen:
500 gr), uitgelekt
100 ml BBQ-saus
een takje verse rozemarijn, de naaldjes fijn gehakt
zout en peper naar smaak
Voor de friet van zoete aardappel:
600 gr zoete aardappel, gewassen en met de schil eraan,
in dunne frietjes gesneden. Echt met de dikte zoals je een zak normale friet
koopt, en geen Vlaamse friet grootte!
1 tl (gerookt) paprikapoeder
zout naar smaak
2 el zonnebloemolie
2 el polenta
Verder nodig:
Een half Turks brood (voorgebakken en verpakt in de
supermarkt zijn prima!) of eventueel een ciabatta
klein beetje olijfolie
flinke hand geraspte Cheddar of gewone Goudse belegen
Als je dus de bijgerechten ook maakt, moet je wel ruimte
in de oven hebben, en hetelucht gebruiken, omdat je in meerdere lagen moet
werken! Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht (conventioneel is dus ongeveer 200 graden).
Doe de ui, knoflook, chili en wortel in een grote
braadslede, samen met een scheut olijfolie, paprikapoeder en komijn. Bak het in de oven gedurende 10 minuten of tot de groente zacht is. Doe dan de rest van de ingrediënten
voor de bonen erbij, samen met een scheut water. Bak het nog eens 45 minuten of totdat het mooi bubbelt, gebakken en heet is.
Schud de zoete aardappelfrieten om met het paprikapoeder,
zout en olie en daarna met de polenta. Als de bonen 10 minuten in de oven
staan, spreid je de friet uit over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif
het bij de bonen in de oven. Om de friet goed knapperig te krijgen loont het om
geen schaal met hoge randen te gebruiken, maar een platte, stevige, metalen bakplaat.
Spreid de friet ook vooral goed uit. Als je het teveel op elkaar legt, dan
stoomt het gaar ipv te bakken. Bak het 30 tot 35 minuten. Halverwege keren.
Leg 15 minuten voor het einde ook het brood erbij op een
rek. Bestrooi het brood eerst even met de kaas.
Je kunt er eventueel nog dikke yoghurt bij serveren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.