Okee, de foto is vreselijk en ik had hem bijna uberhaupt niet geplaatst,
maar als het water al in je mond loopt bij het uitzoeken van de foto’s,
dan klopt het recept blijkbaar wel heel erg - dit waren ontzettend lekkere
winterhamburgers. De zuurkool wordt gebakken met stukjes appel en uienringen en
is eigenlijk lekker bij meer dan alleen hamburgers. Op de zuurkool komt een hamburger, een plak
kaas, tomaat en curry ketchup. Op de foto ziet u Scandinavisch polarbröd, maar dat is hier niet te krijgen. Neem dus een zacht, wit bolletje of een knapperig kaiserbroodje.
De vegetariër pakt er natuurlijk gewoon een vegetarische (Tivall)
burger bij. Ook lekker hoor!
Hamburgers met
gekaramelliseerde zuurkool en curry ketchup
recept voor 8 tot 10 hamburgers
gebaseerd op een recept van Sutterhome
Gekaramelliseerde zuurkool
2 el olijfolie + een klontje roomboter, of alleen boter
kan ook
2 appels (zoals Elstar etc), zonder klokhuis en in kleine blokjes of grof
geraspt (schil kan eraan blijven)
1 grote (zoete) ui, in zeer dunne ringen
500 gr zuurkool
snuf zwarte peper
Verder nodig:
1 kg rundergehakt (of een vega alternatief voor 8 tot 10
burgers)
8 tot 10 broodjes
olie om te bakken
een plak kaas voor elk broodje
plakjes tomaat
curry ketchup
Voor de zuurkool: Laat de zuurkool uitlekken en spoel het
desnoods heel vluchtig af onder de kraan. Knijp het in ieder geval goed uit. Verhit
de olie of boter in de pan en voeg alles eraan toe. Bak het op middelhoog vuur
gedurende ongeveer 20 minuten, of totdat het mooi gebakken is en bruin begint
te worden. Schep regelmatig om, omdat het snel aanzet aan de pan. Het wordt wel
wat droog, dus ik voegde later nog wat extra boter toe. Aan het einde, als je
klaar bent, is een scheut water erbij ook goed om het geheel weer iets zachter
of smeuïger te maken. Zet de zuurkool daarna apart. Je kunt het warm of op kamertemperatuur
serveren. Op smaak brengen met zout is in principe niet nodig, omdat de
zuurkool erg zout is.
Maak daarna de hamburgers van het gehakt en niets anders
dan gehakt. Ik schreef er een apart blogje over. Wat mij betreft maak je een
hamburger van 100% rundvlees.
Bak de hamburgers bruin in wat olie en zet je broodje in
elkaar: eerst de zuurkool, dan hamburger met gesmolten kaas, tomaten en
tenslotte de ketchup.
Ik heb vandaag je blog ontdekt en tot nu toe zo'n 80% van alle recepten die ik heb gelezen gebookmarkt. Mijn complimenten!
BeantwoordenVerwijderenHa, dan hebben we dezelfde smaak! Dank je voor de complimenten!
Verwijderen