Ontiegelijk,
onbetamelijk en verschrikkelijk lekker. Dit zou je elke dag willen eten, maar dat zou een slecht plan zijn. Het is namelijk wat eh… voedzaam. O ja,
voedzaam is nou echt het juiste woord hier. :) Je maakt ze met een laagje
karamelsaus op de bodem van een glaasje, daarop komt een witte chocolademousse
(van 2 ingrediƫnten), en je topt het af met wat karamel-popcorn. Laat ik zeggen
dat ook de kinderen zeer, zeer tevreden waren met deze afwisseling van hun
reguliere afsluiting van yoghurt.
Ik
maakte 6 glaasjes, maar het dessert is veel te machtig voor die hoeveelheid.
Maak er liever 8 toetjes van, of zelfs 12 kleine mini-glaasjes. Ik heb de saus al
verdubbeld met het oog op meerdere glaasjes en je houdt waarschijnlijk wat
over, maar de saus houd je nog prima een aantal dagen goed in de koelkast en is
lekker genoeg om zo op te lepelen. Staat je dat, om onbegrijpelijke redenen,
toch tegen, eet het dan op met wat vla of bij vanille-ijs. Of doop er
koekjes in. Of slagroom. Of iets anders fouts dat u vast zelf ook wel kunt
bedenken.
Variatie
nodig? Ik dubde nog over vanillekwark in plaats van chocolademousse, en in
plaats van de karamelsaus zou je misschien lemoncurd kunnen gebruiken? Bij
Dille&Kamille zag ik een “gember curd”. Vast ook niet vies bij witte
chocolade…
Witte chocolademousse met
karamelsaus en karamel-popcorn
Vegetarisch,
zonder gelatine en zonder rauw ei
recept voor 8 tot 12 mini-glaasjes
bron: Eerst Koken
Begin met de saus:
250 gr suiker
250 ml slagroom
snuf zout
optioneel: een scheutje vanille-extract of een in de lengte
doorgesneden vanillestokje
Doe de suiker en het zout in een kleine pan, samen met een
scheutje water, en verhit het. Na een paar minuten kleurt het bruin. Wanneer
het amberbruin is (niet te donker laten worden! Dat smaakt erg bitter!) giet je
de slagroom er bij. Dat zal erg bruisen, maar klop de room er met een garde
doorheen. Dat lijkt eerst nog nergens op, maar blijf roeren en de saus wordt
vanzelf glad. Voeg nu het vanille-extract of het vanillestokje toe en laat het dan nog 3 minuten zachtjes koken. Haal dan van het vuur
en laat het afkoelen. Het is erg vloeibaar als het warm is, maar wordt
stroperig dik wanneer het koud is. Als je een vanillstokje gebruikte, schraap het merg er dan uit en voeg dat, samen met met stokje, toe aan de saus. Laat het stokje erin liggen tot je het gaat gebruiken.
Nodig voor de mousse:
200 gr witte chocolade
275 ml slagroom
Verder nodig:
kant-en-klare karamel-popcorn (AH bv – die heeft een normale
variant en ook een chique met gezouten karamel )
Smelt de chocolade voorzichtig au-bain-marie en zet het daarna
apart om iets af te laten koelen (5 a 10 minuten). Als je het niet voldoende laat afkoelen zal de chocolade korrelig opstijven in de slagroom!
Klop de slagroom redelijk stijf, met staande golfjes in de room
van het kloppen. Stijver hoeft niet. Spatel de gesmolten chocolade in beetjes
bij de slagroom. Liever niet erdoor mixen. Ik heb het idee dat het daar ook minder glad van wordt.
Giet een beetje saus in een glaasje (je gebruikt mogelijk niet
alles, afhankelijk van het aantal porties) en schep er wat mousse op. Laat dit
nog zeker twee uur in de koelkast opstijven. Serveer ze met wat popcorn erop.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.