Je zou bijna het idee krijgen dat je heel gezond bezig
bent. Een lading fruit, relatief weinig suiker (vegeleken met veel andere taarten) en een heldere, frisse smaak.
Een echt zomertaartje. Ik serveerde hem dan ook een paar keer als dessert. Het
doet vrij licht aan en eet gemakkelijk weg. Maar het blijft taart natuurlijk...
Franse taart met druiven en pistache
voor een vlaaivorm of een grote springvorm (28 cm)
Voor het deeg:
250 gr bloem
130 gr koude roomboter
50 gr honing
mespunt zout
½ tl kaneel
1 ei + 1 eidooier (M) (het overgebleven eiwit even apart
zetten)
Voor de vulling:
500 gram (blauwe) druiven
2 eieren (M of L)
200 ml crème fraîche
100 gram suiker
1 zakje vanillesuiker óf scheutje vanille-extract óf scheutje
Cointreau
citroenrasp van ½ citroen
25 gr grof gehakte pistachenootjes (kan ook zonder, maar
het staat wel mooi)
Verwarm de oven voor op 180 graden (170 graden hetelucht).
Maak een korstdeeg (en dat doe je volgens deze beschrijving met de hand of keukenmachine). Leg het 30 minuten afgedekt in de
koelkast en rol het daarna uit tussen twee vellen (huishoud)folie. Het plakt
namelijk behoorlijk. Haal dan een laag folie eraf en hevel de lap deeg (met het
overgebleven vel folie aan de bovenkant) over naar de beboterde taartvorm
(vlaaivorm of een grote springvorm). Druk het deeg netjes in de vorm met een rand
van 1,5 tot 2 cm en haal dan het folie er helemaal vanaf.
Bak de bodem 10 minuten voor in de oven. Dat kan prima zonder
een steunvulling als het gewoon een lage vorm is met een lage rand.
Was de druiven en haal ze van de steeltjes. Klop de
eieren los met de crème fraîche, suiker, vanillesuiker (of extract of
Cointreau) en citroenrasp.
Klop het overgebleven eiwit los met een beetje water. Haal
de voorgebakken taartvorm uit de oven en bestrijk de bodem met wat eiwit (de
rest kan weg), en bak dit nog 1 minuut verder. Verdeel de druiven over de bodem
en giet er het eiermengsel overheen. Strooi de pistache erover en zet de taart
weer in de oven. Laat hem in zo’n 35 minuten gaar worden. Helemaal koud laten worden, voordat je hem voorzichtig uit de vorm haalt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.