Heel
verrassend hoe de structuur van deze vegetarische vulling lijkt op die van echte saucijzenbroodjes. Als je het er niet bij zegt en de vulling stevig op smaak brengt,
denk ik dat je de carnivoor kan wijs maken dat het vlees is. Nou ja, dat komt dus ook doordat er in echte saucijzenbroodjes verrassend weinig vlees zit, maar dat geheel terzijde... ;)
Voor een vegetariër maakt dit natuurlijk allemaal niets uit, maar het is wel fijn dat de vulling wat steviger is en structuur heeft. Vaak zijn vegetarische groente- of kaasvullingen zo zacht. Zo heb ik op dit blog ook een heerlijk saucijzenbroodje met kikkererwten staan, maar dat heeft veel minder 'bite' dan dit broodje.
Voor een vegetariër maakt dit natuurlijk allemaal niets uit, maar het is wel fijn dat de vulling wat steviger is en structuur heeft. Vaak zijn vegetarische groente- of kaasvullingen zo zacht. Zo heb ik op dit blog ook een heerlijk saucijzenbroodje met kikkererwten staan, maar dat heeft veel minder 'bite' dan dit broodje.
Je
hebt gewone havermout nodig die je in de supermarkt koopt. Bij de bio-winkel
kan je ook langkokende havermout kopen die je aanzienlijk langer moet koken (15
minuten), maar die moet je nu niet gebruiken.
Je
ziet het op de foto ook goed, maar ik gebruik dus bijna altijd van die diepvries
deegvierkantjes voor hartige taart (Koopmans) in plaats van bladerdeeg, omdat
het veel minder vet is. Tegenwoordig zijn er ook pizzavierkantjes te koop in
dezelfde serie. Die kan je ook gebruiken.
Ik
noem hieronder het basisrecept en de smaakmakers apart, want je kunt hier natuurlijk
elke smaak op los laten. Ik denk dat je ook goed Indonesische broodjes kan
maken met ketjap, gember, korianderzaad, etc.
Vegetarische
saucijzenbroodjes
Bron: website Food
Voor
het basisdeeg:
200
gr hüttenkäse (cottage cheese)
50
gr pecannoten
2
eieren (M)
1
ui, gesnipperd
1
el ketjap manis
100
gr gewone havermout (Quaker bv)
50
gr paneermeel
15
bladerdeeg-vierkantjes uit de diepvries (of pizzadeeg, of hartige taartdeeg,
zie boven)
Maak
het verder op smaak met:
een
kneep ketchup
1
volle tl mosterd
nootmuskaat
snuf
gerookt paprikapoeder
Vermaal de hüttenkäse, pecannoten, eieren, ui en ketjap in een
keukenmachine tot een fijn mengsel. Als je nou geen keukenmachine hebt, denk ik
dat je de ui en noten met wat geduld ook gewoon heel fijn kan hakken met een
groot koksmes. Meng het daarna alsnog door elkaar.
Doe het mengsel in een kom en meng de havermout en paneermeel erdoor. Breng
het op smaak met genoemde smaakmakers. Proef het nu even door een klein stukje
ervan 10 seconden in de magnetron te verhitten, zodat je de smaak goed kunt
beoordelen. Pas de smaak aan waar nodig. Let erop dat het echt stevig op smaak gebracht
mag worden.
Ontdooi het deeg en leg het op twee bakplaten. Rol 15 worstjes van de
vulling en vouw deze als een saucijzenbroodje in het deeg. Druk het deeg aan de
lange kant dicht.
Bak de broodjes gaar en bruin in ongeveer 20 minuten in een oven van 200 graden
(180 graden hetelucht).
Deze moest ik natuurlijk ook uitproberen! Erg lekker, ook volgens de kinderen. Het 'gehakt' deed mij denken aan dit recept, dat trouwens ook een aanrader is voor op vlees beluste kindertjes: http://geweldig-gezond.blogspot.nl/2012/04/recept-vegetarische-gehaktballen-super.html. Ik heb de worstenbroodjes zoals in dat recept ook nog verder op smaak gebracht met bouillonpoeder.
BeantwoordenVerwijderenOh, die ballen zijn inderdaad bijna hetzelfde. Zal wel van hetzelfde recept zijn nagemaakt. Ik zal die ook eens maken. Gebakken moet het ook lekker zijn.
BeantwoordenVerwijderenNou, naschrift voor die gehaktballen: ik heb ze geprobeerd en die waren geen succes. Daar was het toch weer te zacht en te plakkerig voor.
BeantwoordenVerwijderen