En? Was het ‘yay of nay’ aan tafel? Nou, toch overwegend ‘yay’,
op de waterkastanjes na bij de kinderen. Die zijn ook wel wat raar. Het zijn
kleine, dikke, witte “nuggets”, die knapperig als een groene appel zijn en dat
bij het bakken ook blijven. Je koopt ze in blikjes bij de toko en zijn heus wel
lekker.
Vroeger maakte ik dit regelmatig, maar ik hield er mee op
omdat ik mijn anti-aanbakpannen ermee sloopte. Ik vraag me nog steeds af wat ik
precies deed, maar ik liet waarschijnlijk de suiker karamelliseren en dat moet
je gewoon niet doen in zo’n teer pannetje (teer ja – anti-aanbakpannen
verdragen gek genoeg geen al te hete temperaturen). Dan kan je hem na een paar keer bakken
weggooien. Nee, dat doen we nu anders. Sterker nog, het is niet eens de
bedoeling om de kip bruin te bakken. Als die maar gaar is. In zo’n licht Thais gerecht past een wit ‘gekookt’ stukje kip erg goed. Gewoon gegaard doet de kip
erg puur aan. Gebakken is het... tja, anders… Maar dat kan ook hoor. Doe dat wel
in een tweede pan ernaast.
Wat betreft het citroenblad (oftewel djeroek peroet,
kaffir leaves); mocht je nou in Appelscha ofzo wonen en er is geen fatsoenlijke
toko in de buurt, gebruik dan maar wat geraspte citroenschil. Het is niet
hetzelfde, maar je komt er hier wel mee weg… Gedroogde blaadjes zijn wel goed
verkrijgbaar, maar zijn echt niet hetzelfde als verse of uit de diepvries. Ik gebruik zelf een zak blaadjes uit de diepvries.
Thaise kip met
gember en waterkastanje
recept voor 2 volwassenen en 2 a 3 kinderen
4 el olie (zonnebloem- of arachideolie bv)
4 sjalotten of een flinke ui, in kwart ringen
600 gr kipfilet, in plakjes/reepjes/stukjes
3 tenen knoflook, gesnipperd
50 gr verse, geschilde gember, gesnipperd (jazeker, dat is flink wat. Een duimgroot stuk)
50 gr verse, geschilde gember, gesnipperd (jazeker, dat is flink wat. Een duimgroot stuk)
4 verse citroenblaadjes, gesnipperd (zie inleiding)
120 gr cashewnoten
250 gr sperziebonen (gebroken boontjes uit de diepvries
graag. Vers kan ook, maar kook deze eerst 5 minuten voor. Kousenband mag ook,
ook graag voorgekookt)
2 rode paprika’s, in reepjes zo breed als de sperziebonen
1 blikje waterkastanjes (uitlekgewicht 140 gram), in dikke
plakjes
4 el vissaus
iets meer dan 1 eetlepel suiker
Neem een grote hapjespan of wok en fruit de sjalot of ui
in de olie tot het bruin begint te worden. Voeg de kip toe en bak deze tot het
vlees wit en halfgaar is. Of neem de tip van hierboven ter harte en bak de droog
gedepte kip grondig bruin in wat olie in een aparte koekenpan. In de hapjespan
bij de ui zal de kip namelijk niet snel bruin worden.
Voeg daarna alle andere ingrediƫnten, behalve vissaus en
suiker toe en bak alles op middelhoog vuur beetgaar. Als het goed is komt daar
het nodige vocht bij los, maar mocht het toch te droog bakken, voeg dan wat
water toe. Als je de kip apart hebt gebakken, voeg je deze nu ook toe.
Voeg tenslotte de vissaus en suiker toe en schep dit nog
eens goed door. Serveren met rijst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.