Op zoek naar het vermeende recept van de Big Mac saus, die heus wel
lekker is, kwam ik terecht op Smulweb, waar iemand voordoet hoe je de burger na
kan maken. Volgens de schrijver moet je 3 a 4 eetlepels suiker door 400 gram gehakt mengen
om tot de juiste McDonalds-smaak te komen. Eh… bah? En belachelijk bovendien. Want
er zit helemaal geen suiker in het vlees, alleen maar zout en peper. Dat men
toch verwacht dat er scheppen suiker in zit, is trouwens volkomen terecht, want
die zitten namelijk wel in de rest van de burger.
Enfin, ik ging zelf maar eens op zoek naar de ingrediëntenlijst
van de beroemde burger en dat was toch schrikken! Ik heb het hieronder voor de
aardigheid voor jullie ook even genoteerd. En aangezien er die avond toch hamburgers op het menu
stonden, besloot ik het maar eens goed te doen: zelfgemaakte broodjes,
zelfgemaakte saus en vegetarische hamburgers. Voor de kniesoor die nu zeurt dat
er in vega burgers ook e-nummers zitten, die zoekt zelf maar even naar
goudeerlijk rundvlees. Hier staat hoe je daar mooie burgers van maakt.
Ik haal tegenwoordig vooral de Lidl vegetarische hamburgers uit de
koeling, welke erg goed bevallen. En er zitten geen ingrediënten in die ik niet
kan uitspreken. Bij de Mac dus wel. De bron van de volgende lijst is de
Amerikaanse McDonalds website, aangezien ik het niet kon vinden op de Nederlandse
site. Gezien de uniformiteit van McDonalds wereldwijd, ga ik ervan uit dat ze (nagenoeg) hetzelfde zijn:
Ingrediënten van het Big Mac broodje: verrijkte bloem (gebleekte tarwemeel, gemoute gerstmeel, niacine, gereduceerd ijzer, thiamine mononitraat (=synthetische vitamine B), riboflavine (=ook vitamine B), foliumzuur), water, suiker, gist, sojaolie, bevat 2 % of minder: zout, tarwegluten, sesamzaad, aardappelmeel, kan een of meer van de volgende broodverbeteraars bevatten: DATEM (E472e), ascorbinezuur, mono-en diglyceriden, enzymen, calciumpropionaat (conserveermiddel)
Ingrediënten van de Big Mac saus: sojaolie, pickle relish (bevat blokjes ‘pickles’, glucosefructosestroop, suiker, azijn, maisstroop, zout, calciumchloride, xanthaangom, kaliumsorbaat (conserveermiddel), kruidenextracten, polysorbaat 80), gedistilleerde azijn, water, eierdooiers, uienpoeder, specerijen, zout, propyleenglycolalginaat, natriumbenzoaat (conserveermiddel), mosterdvezels, suiker, knoflookpoeder, plantaardige eiwitten (gehydroliseerde maïs, soja en tarwe), caramelkleur, paprika-extract, soja lecithine, kurkuma, calcium-dinatrium-EDTA
De kaas: Dit is helemaal geen kaas, want het gaat om ‘processed American Cheese’ wat net zozeer kaas is als een kuipje smeerkaas. Er zit weliswaar kaas in, maar je kunt moeilijk volhouden dat het hetzelfde is als een plak echte cheddar. Dat is ook de bedoeling, want echte cheddar is kort houdbaar en kan je niet de hele dag in de hitte laten liggen, zonder dat het van je aanrecht zal druipen. Dat is alleen maar lastig in zo’n restaurant.
Ingrediënten: melk, room, water, natriumcitraat, kaascultuur, zout, kleurstof, sorbinezuur, citroenzuur, melkzuur, azijnzuur, enzymen, soja lecithine
Verder zit er in de burger: zure augurk (komkommer), ui, rundvlees, sla, zout en peper
Kortom, vooral op het vlak van het broodje, de saus en kaas valt winst te boeken.
Ingrediënten van het Big Mac broodje: verrijkte bloem (gebleekte tarwemeel, gemoute gerstmeel, niacine, gereduceerd ijzer, thiamine mononitraat (=synthetische vitamine B), riboflavine (=ook vitamine B), foliumzuur), water, suiker, gist, sojaolie, bevat 2 % of minder: zout, tarwegluten, sesamzaad, aardappelmeel, kan een of meer van de volgende broodverbeteraars bevatten: DATEM (E472e), ascorbinezuur, mono-en diglyceriden, enzymen, calciumpropionaat (conserveermiddel)
Ingrediënten van de Big Mac saus: sojaolie, pickle relish (bevat blokjes ‘pickles’, glucosefructosestroop, suiker, azijn, maisstroop, zout, calciumchloride, xanthaangom, kaliumsorbaat (conserveermiddel), kruidenextracten, polysorbaat 80), gedistilleerde azijn, water, eierdooiers, uienpoeder, specerijen, zout, propyleenglycolalginaat, natriumbenzoaat (conserveermiddel), mosterdvezels, suiker, knoflookpoeder, plantaardige eiwitten (gehydroliseerde maïs, soja en tarwe), caramelkleur, paprika-extract, soja lecithine, kurkuma, calcium-dinatrium-EDTA
De kaas: Dit is helemaal geen kaas, want het gaat om ‘processed American Cheese’ wat net zozeer kaas is als een kuipje smeerkaas. Er zit weliswaar kaas in, maar je kunt moeilijk volhouden dat het hetzelfde is als een plak echte cheddar. Dat is ook de bedoeling, want echte cheddar is kort houdbaar en kan je niet de hele dag in de hitte laten liggen, zonder dat het van je aanrecht zal druipen. Dat is alleen maar lastig in zo’n restaurant.
Ingrediënten: melk, room, water, natriumcitraat, kaascultuur, zout, kleurstof, sorbinezuur, citroenzuur, melkzuur, azijnzuur, enzymen, soja lecithine
Verder zit er in de burger: zure augurk (komkommer), ui, rundvlees, sla, zout en peper
Kortom, vooral op het vlak van het broodje, de saus en kaas valt winst te boeken.
U doet nu als volgt (en ik heb nergens beweerd dat u in 10 minuten
klaar bent):
1. Gebruik
voor de kaas een cheddar of gewone Goudse kaas. Dat is makkelijk.
2. Maak zelf
ambachtelijke, zachte bolletjes volgens dit recept. Het recept maakt vrij grote
bollen, maar als je er 12 maakt in plaats van de voorgeschreven 8, dan krijg je
sesambolletjes van het formaat van de supermarkt.
3. Voor de saus
doe je het volgende en dit is echt
geen exacte kopie, maar wel een stuk eerlijker: meng 2 eetlepels mayonaise met een 1/2 eetlepel ketchup, 1
theelepel mosterd en 1 opgehoopte eetlepel piccalilly. Voeg 1 afgestreken
eetlepel ui en 1 afgestreken eetlepel augurk toe (allebei ragfijn gesnipperd). Doe er
ook een ½ eetlepel augurkennat uit de pot bij. Voeg een snufje zout toe en een ruime
snuf poedersuiker. Ik verhitte dit 25 seconden op vol vermogen in de magnetron,
roerde het door en bewaarde het in de koelkast.
4. En dan kunt u nu het broodje bouwen: saus op de
bodem, dan heel fijngesneden ui en augurk erop, de gebakken vega hamburger, een plak kaas,
en een beetje sla. Eventueel nog wat saus bovenop.
Meneer was er erg mee in zijn sas, en die rilt normaal van
McDonalds. Dat lijkt me een goed teken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.