16 januari 2018

Sajoer lodeh van sperziebonen en wortel


Nee, aantrekkelijk is anders. Dit zijn stukjes groente in een bruin sausje… Toch is het een dankbaar rijsttafelgerecht naast allerlei lawaaierige ketjap- of satégerechten, omdat het niet vet is en redelijk zacht smaakt. Die bruine kleur komt vooral door de tamarindepuree en verder proef je veel citroen en kokosmelk. Met de groente kun je afwisselen: ik gebruik graag wortel voor de kleur, maar doperwten (uit de vriezer) en bloemkool in mini-roosjes passen ook erg goed.

Sajoer lodeh van sperziebonen en wortel
Indonesisch bijgerecht voor 3 a 4 personen
nb. Ik gebruik grote theelepels van 5 ml (maatschepjes)

Nodig voor de boemboe:
125 gr ui, gesnipperd
3 kemirinoten
3 tenen knoflook, gesnipperd
2 tl sambal trassi
2 tl laospoeder of een stukje van 2 cm verse laos (desnoods te vervangen met gemberpoeder of verse gember)
2 tl bruine suiker
zout naar smaak

Blender of vijzel voor de boemboe alles tot een puree.

Verder:
2 el olie
in totaal 600 gr groente in kleine stukjes (ik gebruik wortel in plakjes, erwten en gebroken sperziebonen)
500 ml runder- of groentebouillon
50 gr santen
1 serehstengel, gekneusd
1 salamblad (weglaten als het er niet is, ik neem 3 limoenblaadjes uit de vriezer)
2 el tamarindepasta

Fruit de boemboe in wat olie in een grote hapjespan of braadpan tot het goudgeel kleurt. Doe de rest van de ingrediënten erbij, behalve de tamarinde. Laat het in 15 minuten beetgaar koken. Voeg tenslotte de tamarinde als laatste toe en serveer.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.