He, dat was raar… De vegetarische bouillon van knolletjes
smaakte verdacht veel naar kippenbouillon! Als je je ogen dicht deed, zou je
zweren dat er een kip aan te pas was gekomen. En wat een diepe smaak… Ik heb
het restant van de bouillon de volgende dag lekker zonder iets erbij gedronken.
Ik zou saoto zelfs alleen voor die bouillon al maken.
Deze bekende Surinaamse soep met Indonesische wortels
(soto!) is niet moeilijk en veel werk is het allemaal ook niet, maar de meeste
mensen moeten voor de ingrediënten wel even naar de toko. Je hebt verse of
diepvries producten nodig. Ik heb zelf alles in de vriezer liggen. Laos koop ik
vers en snijd ik in stukken van 1 a 2 cm breed, en deze vries ik in een doosje
in. Kurkumawortels ('geelwortel' - een soort oranje mini-gemberwortels) koop je ook vers of
bevroren en je kunt ze gewoon in de vriezer gooien. Kijk wel uit voor je
spullen als je kurkuma snijdt: het vlekt waanzinnig. Op kleding en handen, maar
ook op je snijplank. Dus snel snijden, in de pan gooien en plank afspoelen.
Saoto is dus een bouillon, waarbij je in het bord dingen
toevoegt naar smaak: wat witte rijst, dun gesneden, rauwe spitskool en taugé,
sambal en ketjap, en vooral de ‘chips’ horen erbij. Je kunt het erg caloriearm
maken, maar de gebakken chips maken het natuurlijk een stuk vetter. Oh ja, en lekkerder.
Vegetarische saoto soep
Voor een grote pan – zeker voor 4 volwassenen als
avondmaaltijd
Voor de bouillon:
Snijd alles in grove stukken: uiteindelijk zeef je de
bouillon en de smaakmakers gooi je weg:
1 grote ui
1/2 bol knoflook; kleine teentjes heel en grote
gehalveerd
goede scheut olie (zonnebloem- of arachideolie)
3 stukjes laos van 1 cm
3 verse kurkumawortels (vers of diepvries), hoeft niet
geschild te worden
1 duimgroot stuk verse gember, geschild
2 a 3 salambladeren of laurier (desnoods weglaten)
10 pimentkorrels
3 stengels citroengras (sereh), grof gehakt
2 liter water
4 maggi bouillonblokjes (van het geel/rode-pakje. Dit zijn trouwens
2 omhulsels; er zitten 2 blokjes in een omhulsel)
een snuf nootmuskaat
1 a 2 takjes bladselderij
Voor erbij:
1 gekookt ei per persoon
Ongeveer 300 gr witte rijst
300 gram spitskool in dunne reepjes
200 gram verse taugé
En om alles op smaak te brengen:
Saoto mix: gefrituurde vermicelli met aardappelsticks
gebakken uitjes (kant-en-klaar)
eventueel gebakken knoflook (is er ook kant-en-klaar)
fijngesneden platte bladselderij
een (Surinaamse) sambal (van madame Jeanette pepers, maar
dat durf ik niet J )
zoute of zoete ketjap
Verhit de olie in een grote soeppan. Fruit de ui en de
knoflooktenen tot de ui zacht is en voeg dan de rest van de bouillon-ingrediënten
toe, behalve het water en bouillonblokjes. Bak de groente nog even en voeg
tenslotte ook het water en de bouillonblokjes toe. Breng het aan de kook en
laat de bouillon een uurtje op het laagste vuur pruttelen. Het liefste doe je
dit enkele uren van tevoren; haal de bouillon daarna van het vuur en laat het
met het deksel erop staan. Zeef de bouillon pas wanneer je de soep verder gaat
bereiden. Zo kunnen de smaken er goed intrekken.
Wanneer je klaar bent om te eten, kook je de rijst gaar.
Zet alle toevoegingen in schaaltjes op tafel.
Serveer de soep door de kom half vol te scheppen met
bouillon en laat de eters naar wens de kom aanvullen met de extra’s.
Je hebt het over knolletjes in de inleiding maar die zie ik in de ingredienten of in het recept niet meer terug. Wat voor knolletjes zijn dat?
BeantwoordenVerwijderenLaos, gember en kurkuma zijn wortelknollen :) ik had het inderdaad niet over meirapen ofzo. Knol is een wijd begrip!
BeantwoordenVerwijderen