In Nederland noemen we ze sultana’s, en iedereen kent ze, maar eigenlijk is dit koekje Engels, waar ze Garibaldi biscuits heten. Het is een braaf en matig gezoet koekje en stamt al uit 1861. Ze zijn vernoemd naar de Italiaanse generaal Garibaldi, welke een heldenstatus in Engeland had (waarom is mij volstrekt onduidelijk…) en het schijnt dat er wel meer dingen naar hem vernoemd zijn. Maar ach, ze noemen het koekje tegelijkertijd ook ‘geplette vliegen’ samen met andere onaardige dingen over vliegen, omdat de geplette rozijnen daar aan doen denken. Maar het is al met al een leuk projectje voor de kinderen, juist omdat het zo’n bekend koekje is. Ze zijn ook echt een fluitje van een cent.
Sultana’s
recept voor zo’n 16 stuks
220 gr zelfrijzend bakmeel
50 gr zachte roomboter
snuf zout
70 gr suiker + 1 eetlepel om te bestrooien
snuf kaneel
60 ml melk
120 gr krenten of rozijnen
Verwarm de oven voor op 170 graden (of 160 graden
hetelucht).
Meng de boter, het zout en de bloem in een kom tot het op
fijne broodkruimels lijkt. Meng er daarna de suiker en kaneel door en tenslotte
de melk. Kneed dit tot een soepel deeg dat niet plakt en van de kom los komt.
Misschien moet je er nog een klein beetje melk aan te voegen, maar gebruik niet
te veel.
Rol het deeg op bakpapier uit (eventueel met behulp van
een snuf bloem) tot een lap van 5 mm dik. Strooi de rozijnen over de helft van
de lap en klap de andere helft daarover heen, zodat de rozijnen ertussen komen
te zitten. Rol de lap nu weer uit tot krap 5 mm. Maak het vooral niet te dik,
want het rijst in de oven nog tot bijna het dubbele. Strooi de extra eetlepel
suiker erover. (nb. Als je wilt kan je het deeg eerst insmeren met wat
losgeklopt ei en dan bestrooien met de suiker, maar ik vind het altijd zonde
van de rest van het ei en heb dit niet gedaan. De koekjes zouden er wel een
mooie glans van krijgen.)
Snijd de deegplak nu met een groot mes in rechthoekjes van
zo’n 4 x 7 cm, maar laat het deeg op zijn plek liggen. Je kunt ze na het bakken
gemakkelijk van elkaar breken. De restjes deeg kan je opnieuw uitrollen en
snijden, maar dit werden bij mij wel de kneusjes die in de keuken werden opgegeten.
:)
Bak de koekjes nu in 15 a 20 minuten bruin en knapperig.
Houd ze wel in de gaten. Uiteindelijk bakte ik ze iets langer dan 20 minuten,
maar elke oven is anders.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.