De combinatie ligt misschien niet erg voor de hand, toch
is witvis met een hartige vanillesaus vrij bekend en het schijnt vanaf de jaren
50 van de 20e eeuw in Franse kookboeken te worden beschreven. Je
moet nu natuurlijk niet denken aan vanillevla-zoet, want de romige saus wordt
op smaak gebracht met zoute visbouillon en witte wijn, zodat het toch een erg
hartige saus is. Maar de smaken blijven overal zacht: zachte kabeljauw uit de
oven, romige saus en gebakken garnalen. Dit is beslist een subtiel recept dat
nergens schreeuwerig wordt. Lekker met gebakken aardappel of pommes duchesse,
en asperges.
Kabeljauw met
garnalen en vanillesaus
recept voor 3 a 4 personen
bron: gebaseerd op een recept uit de Boodschappen 5/2017
Voor de saus:
250 ml witte wijn
250 ml visbouillon gemaakt met 1 blokje voor een ½ liter bouillon
1 vanillestokje
250 ml kookroom
1 opgehoopte tl maïzena
Verder:
750 gr kabeljauw, verdeeld in porties
boter of olie voor de ovenschaal
200 gr grote garnalen, gepeld (of alleen met staart)
snufje milde paprikapoeder
klein handje gesneden bieslook
Voor de saus verhit je de wijn en bouillon in een kleine
pan. Snijd het vanillestokje in de lengte door en leg het erbij. Kook het vocht
in tot je ongeveer 200 ml over hebt. Schenk de kookroom erbij en laat het nog
eens 10 minuten zachtjes pruttelen. Schraap het merg uit het vanillestokje en
doe dit bij de saus. Het stokje mag nu weg. Tenslotte roer je de maïzena los
met een scheutje koud water en voeg dit toe aan de saus om te binden.
Verhit ondertussen de oven tot 200 graden (of 180 gr
hetelucht). Vet een ovenschaal in en leg de kabeljauw erin. Bestrooi met zout.
Bak de vis in de oven gedurende ongeveer 10 minuten. Dunne stukken zijn
waarschijnlijk eerder gaar.
Ondertussen bak je de garnalen in enkele minuten in een
koekenpan. Garnalen die al gaar zijn bak je natuurlijk maar kort; rauwe exemplaren bak je gaar. Bestrooi ze met wat
paprikapoeder.
Serveer de kabeljauw met wat garnalen en de saus.
Bestrooi met bieslook.
Ook lekker met gebakken aardappel, of zoals wij hadden,
pommes duchesse.
Ooh, ziet er supergaaf uit! :)
BeantwoordenVerwijderenDe combinatie is heel verrassend en superlekker. Geserveerd met risotto. Hmmmm
BeantwoordenVerwijderen