Ik weet het nog goed. Ik was vijftien en op vakantie in
Amerika. Via familie kwamen we terecht bij vrienden, die ons uitnodigden voor
het avondeten. Wat zullen we eens voor
die Hollanders koken, moeten ze hebben gedacht? Iets Amerikaans
natuurlijks… En ze kozen voor spaghetti met tomatensaus en gehaktballen.
Inderdaad Amerikaans-Italiaans eten. Maar ook het gerecht van Lady en de Vagebond,
waarin de hondensnuitjes elkaar kussen bij het opeten van een spaghettisliert.
En ook het gerecht dat je altijd in films voorbij ziet komen. Vooral als er
Italianen in voorkomen. Hoewel dit gerecht toch echt eerder Amerikaans dan
Italiaans is. Maar lekker….! Ja, echt comfort food. Niets maar aan doen:
Spaghetti en gehaktballen in tomatensaus
recept voor 2 grote en 3 kleine mensen
voor de saus:
150 gr ui, gesnipperd
olijfolie
3 tenen knoflook, gesnipperd
2 a 3 laurierblaadjes
1 blik tomaatstukjes (400 gr)
1 pak gezeefde tomaten (passata) van 500 gr
2 blikjes (a 70 gr) of 1 grotere (140 gr) geconcentreerde
tomatenpuree
1 el bruine suiker
1 el rodewijnazijn
zout en peper
voor de ballen:
500 gr rundergehakt
125 gr verse broodkruimels van witbrood
1 tl venkelzaadjes
1 el gedroogde oregano
1 ei (M of L)
scheutje melk
zout en peper naar smaak
verder nodig:
125 gr mozzarella (1 bol), in stukjes
100 gr belegen of oude geraspte Goudse kaas
400 gr pasta (bv spaghetti)
Fruit de uisnippers in wat olie op matig vuur tot ze zacht
worden, maar niet bruin. Voeg de knoflook toe, bak nog een minuut en haal dan
de helft van de uien uit de pan en doe dat in een mengkom.
In de pan voeg je toe: laurierblad, tomaatblokjes,
passata, tomatenpuree, bruine suiker en azijn en breng dit aan de kook. Laat
het daarna op laag vuur pruttelen gedurende 20 minuten, zodat het wat indikt.
Breng op smaak met zout en peper.
Als de uien in de mengkom voldoende zijn afgekoeld voeg
je het gehakt toe, samen met de andere ingrediƫnten. Meng het en vorm er
balletjes van. Dat kunnen kleine balletjes zijn, maar het mogen ook
golfballetjes worden. Verhit wat olie in een pan en bak de ballen rondom bruin
en gaar.
Verhit ondertussen de oven voor op 200 graden (180 graden
hetelucht).
Doe de tomatensaus in een ovenschaal, leg de gebakken gehaktballen
erop en bestrooi met mozzarella en geraspte kaas. Bak dit nog eens 20 minuten.
Kook ondertussen de pasta gaar. Schep op tafel pasta op het bord en daarop de
ballen met saus (heel on-Italiaans dus – die mengen pasta en saus het liefst al
op het fornuis).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.