Als je nog een bijgerecht voor de kerst moet hebben, zoek
niet verder! Dit recept van Yvette van Boven stond een tijdje geleden in de
Volkskrant en is meer dan geweldig. Niet light en niet snel, maar wel zo lekker
dat je dat pond bietjes met liefde in je eentje opeet.
Bietjes met
vermout
Bron: Yvette van Boven in de Volkskrant
500 gr rauwe, rode bieten
70 gr roomboter
2 a 3 sjalotten, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
2 tl verse tijm of een ruime tl gedroogde tijm
125 ml rode vermout
zout en peper
Schil de bieten en snijd ze met een mandoline of
keukenmachine in dunne plakken van zo’n 1,5 mm. Vet een ovenvorm licht in met
wat olie of boter en leg de plakjes biet overlappend en in mooie cirkels (als
een roos) in de vorm.
Verhit de oven op 200 graden (of 180 graden hetelucht,
maar conventioneel heeft hier wel de voorkeur).
Smelt de boter in een pannetje en voeg de sjalotten,
knoflook en tijm toe. Laat de ui op laag vuur zacht worden. Voeg dan de vermout
toe en breng het op smaak met zout en peper. Breng het aan de kook en schenk
het dan direct op de bieten, zodat alle plakjes bedekt zijn. Verdeel de uisnippers mooi over de
bietjes. Dek de vorm af met aluminiumfolie en zet hem in de oven. Bak het 45
minuten, haal het folie eraf en bak het nogmaals 30 minuten.
Ik verkruimelde er na het bakken ook nog wat stilton over en
dat was erg lekker. Ik denk dat je er ook goed (na het
bakken uiteraard) een grote pluk rucola op kan leggen.
Deze bewaar ik! Volgende week hebben we weer bieten.
BeantwoordenVerwijderen