Een
tijdje geleden sprak ik met mijn Schotse collega James en zoals die dingen gaan
hadden we het ook over favoriete recepten. Dat onderwerp komt vroeg of laat ter sprake als je met mij praat…
Nou,
James moest daar even over nadenken, maar e-mailde mij toen zijn recept voor
Cullen Skink. En nu mag de naam wat vreemd zijn, maar het is een bekende
Schotse vissoep, die is gemaakt voor koud weer, herfstige buien en koude, natte
winters, zoals de Schotten daar patent op hebben. Een soep als deze, daar word
je weer helemaal warm van. Niet alleen door de gerookte vis, die zo lekker knus
aandoet, maar ook door het glas whisky dat James erin doet.
Wat
betreft die naam; Cullen is simpelweg een plaatsnaam, maar dat ‘skink’ is
interessanter. Het is verwant aan ons woord ‘schenkel’, het Duitse ‘Schinken’
en het Engelse ‘shin’ en ‘shank’ als ingrediënt voor de bouillon. Dus dat valt
weer mee. Het klinkt lelijker dan het is. Overigens maak ik de soep met
visbouillon en niet met een schenkel.
En
dan de rest van de ingrediënten: de Schotten gebruiken ‘smoked haddock’ oftewel
gerookte schelvis, maar dat is hier moeilijk verkrijgbaar of erg duur. Ik kwam zelf
uit bij gerookte forel, wat acceptabel was. Desnoods gebruik je gerookte
makreel, hoewel dat een vette vis is en je wilt juist een magere witvis. Let er
trouwens ook op dat de hele makrelen die je overal koopt, gestoomd zijn
en niet gerookt! Mijn Plus supermarkt verkocht overigens wel echte gerookte
makreelfilets. Maar kijk liever uit naar een gerookte witvis.
Dat
glas drank haalde me eerlijk gezegd over de streep om dit te maken, maar bij nader inzien had
ik geen bruikbare whisky’s in huis. Alleen maar van die medicinale Islay whisky’s,
die misschien iets teveel van het goede waren. Maar ik had wel een rum staan die
qua smaak erg doet denken aan een warme, zoetige whisky of bourbon, en dat werkte
fantastisch. Eigenlijk was de rum weer te chic om door de soep te doen en op
zichzelf heerlijk als borrel, maar ja… Het was de Ron Abuelo 12 años, die het
waard is om eens mee te pakken bij de slijter. Hij staat niet bij de Gall en
Gall, maar wel bij de kleinere slijter of online winkels en ik kan hem zeer aanbevelen.
Cullen Skink
voor
2 a 3 personen (een klein pannetje soep dus, want de kinderen eten het niet, maar
verdubbel het recept gerust…!)
1 niet te kleine ui, gesnipperd
klontje
roomboter om te bakken
500
gr kruimige aardappels, geschild en in dobbelsteentjes gesneden
250
gr gerookte schelvis (haddock) of een andere gerookte witvis, in stukken
400
ml water met 1 visbouillontablet (goed voor een halve liter)
250 ml
melk
25
tot 40 ml whisky (of rum dus… zie boven)
zout
en peper
sap
van een halve citroen
eventueel
wat gehakte peterselie voor het oog
Bak
de uien in een kookpan op laag vuur gedurende een minuut of tien, zodat ze
zacht worden en enigszins bruin beginnen te kleuren. Voeg de blokjes aardappel
toe en warm door. Voeg de bouillon en melk toe en dan ook de vis (in niet te
kleine stukjes). Breng dit rustig aan de kook en kook de aardappels gaar. Voeg
aan het einde ook de drank toe. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
Voor
de kleur zou je er wat gehakte peterselie over kunnen strooien.
Dat is soep in een handomdraai! Het enige moeilijke aan dit recept is dus de juiste vis vinden.
BeantwoordenVerwijderennou, inderdaad! Het is echt geen moeite om te maken, maar ja, die vis....
BeantwoordenVerwijderenDit is fantastisch! :)
BeantwoordenVerwijderen