28 april 2019

Quesadillas met witte bonen en spinazie


Ik heb twee quesadillas op dit blog staan (eentje met feta en koriander en eentje met kaas en olijven), maar ze zijn allebei niet zo vullend als dit recept. Wij aten er zelf een salade bij, maar het zou op zichzelf kunnen staan als hoofdgerecht. De vulling is stevig met witte bonen en spinazie, maar ook romig (want met creme fraiche – nee, niet ‘light’, wel lekker). Eet er bijvoorbeeld een tacosaus bij. Die kan je kopen, maar zelfgemaakt is ook een fluitje van een cent.

Quesadillas met witte bonen en spinazie
voor 8 tortilla’s – dit was voldoende voor ons gezin van 5

2 blikken witte bonen (bv cannellini) (uitlekgewicht is 250 gram per blik)
goede lik sambal oelek
1 tl komijnpoeder
1 teen knoflook, gesnipperd
zout
300 gr diepvries bladspinazie, ontdooid en uitgeknepen
200 gr pittige, geraspte kaas
200 gr crème fraiche
8 grote tortilla’s

Laat de bonen uitlekken en spoel ze af. Doe ze in een kom en voeg de andere ingrediënten toe. Meng dit door elkaar. Beleg de tortilla’s met een goede schep van de vulling, op 1 helft, en klap deze dan dubbel. Herhaal dat met alle tortilla’s.

Verhit 1 of 2 koekenpannen en leg de tortilla’s in de droge pan (zonder olie). In een grote koekenpan zou je twee tortilla’s in de pan moeten kunnen passen. Bak ze gedurende enkele minuten, maar houd in de gaten dat het niet te snel gaat. Als de onderkant mooi bruin is gebakken, keer je ze om en bak je de andere kant.

Lekker met tacosaus!
  

23 april 2019

Ottolenghi’s bietensalade met rabarber en gorgonzola


De rabarber staat hier in de tuin al hoog op de poten. Die jonge rabarber is nog heerlijk zacht en mals en ik maak er nu goed gebruik van. Deze salade is een van de weinige hartige toepassingen, maar Ottolenghi slaat de spijker op zijn kop. Het zoet van de dressing gaat mooi samen met de bietjes en de zurige rabarber.

De kinderen eten dit natuurlijk weer niet (Ieuw! Bieten! Ieuw! Rabarber!), dus ik heb iets minder gemaakt dan Ottolenghi voorschrijft. Ook poft hij zelf de bieten in de oven, maar ik ga voor kant-en-klare gare bieten. Wie het origineel wil volgen, kijkt in deze link.

Ottolenghi’s bietensalade met rabarber en gorgonzola
Recept voor 2 personen

500 gr kant-en-klare, gare bieten
200 gr rabarber, in schuine stukken van 2,5 cm
20 gr suiker
1 kleine, rode ui, in dunne, halve ringen
klein handje bladpeterselie
75 gr gorgonzola of een andere blauwe kaas, in stukjes gescheurd
zout en peper

voor de dressing:
1,5 tl (sherry)azijn
1/2 el granaatappelstroop (melasse)
1,5 el ahornsiroop (maple syrup) of honing
1,5 el olijfolie
½ tl gemalen allspice (niet in huis? Doe maar een snuf nootmuskaat)

Snijd de (gare) bieten in stukjes van 2 cm.
Verhit de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).

Schud de rabarber om met de suiker en verdeel over een bakplaat (op bakpapier). Bak ze 10 a 12 minuten. Het moet zacht zijn, maar nog niet tot moes gegaard. Bij mij was 12 minuten al bijna te veel trouwens! Zet het apart en laat afkoelen.

Meng de ingrediënten voor de dressing in een kom en leg de ui er een paar minuten in zodat deze wat milder en zachter wordt. Voeg daarna samen met peterselie en bieten in een schaal. Breng op smaak met zout en peper. Pas wanneer je het gaat eten, meng je ook de rabarber en gorgonzola erdoor.
Niet teveel mengen – die bieten kleuren alles roze!


13 april 2019

Vegetarische enchiladas


Nou, eindelijk eens een recept waar iedereen aan tafel blij mee was. De kinderen aten er goed van en wij, nou ja, zo moeilijk zijn we zelf eigenlijk niet… Maar ik gooi deze wel in het grote kookrepertoire. Het is een dankbaar recept voor de familie.

Die saus was een verrassing voor me. Het ziet eruit als een tomatensaus, maar het is een roux, op smaak gebracht met chilipoeder en een beetje tomatenpuree. En een roux gemaakt met olie in plaats van boter was ook even nieuw voor me.
Mexicaanse kazen hebben we hier eigenlijk niet, maar een milde Goudse is prima. Als je wilt kan er wat geraspte Parmezaan bij. Ik gebruikte uiteindelijk half belegen Goudse en half Parmezaan, omdat ik allebei had liggen.

Vegetarische enchiladas
recept voor 12 stuks, voor 4 personen

1 grote ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, gesnipperd
1 grote of 2 kleinere paprika’s (rood, geel, groen – maakt niet uit), in kleine stukjes
1 el olijfolie
1 blik maiskorrels (uitlekgewicht ongeveer 300 gram)
1 blik zwarte bonen, uitlekgewicht 240 gram
2 el roomkaas of creme fraiche
1 tl gerookte paprikapoeder
2 tl komijnpoeder
1/2 tl chilipoeder (of meer naar smaak)
sap van een limoen
200 gr geraspte kaas (zie boven)
zout en peper
12 grote tortilla’s
de enchilada saus van het recept hieronder
eventueel avocado voor erbij

Maak eerst de enchiladasaus waarvan het recept hieronder staat.

Ga dan door met de vulling van de tortilla’s: verhit wat olie in een braad- of hapjespan en doe daar de ui, knoflook en paprika in. Fruit gedurende een minuut of 6, op niet te hoog vuur, of tot de ui zacht is. Voeg dan de mais, bonen, roomkaas of creme fraiche, de helft van de kaas, specerijen en limoensap toe en breng het op smaak met zout en peper. Warm het kort door, verhit de oven alvast op 175 graden en maak dan de enchiladas:

Schep een twaalfde deel van de vulling (en dat is dus niet zoveel - twee eetlepels ofzo) als een streep in het midden van een tortilla en vouw/rol deze op. Ik klap hem eerst dubbel en rol het dan verder op. Leg de rol in een ovenschaal (iets van A4 formaat is zeker nodig!) Ga zo door met de rest.

Schenk de enchiladasaus erover, maar alleen in het midden, zodat de tortilla’s aan de randen knapperig kunnen worden. En bestrooi met de resterende kaas. Bak het gedurende 30 minuten. Als je wilt kan je aan het einde de temperatuur wat verhogen als je extra knapperige tortilla’s wilt.

Als je wilt kan je de enchiladas serveren met plakjes avocado.

Enchilada saus:
Voor ongeveer 500 ml saus
Nb. Ik gebruik maatschepjes waarbij een theelepel 5 ml is en 1 eetlepel is 15 ml

2 el olijfolie
2 el bloem
1 tl chilipoeder
1 tl gemalen komijn
1 miniblikje geconcentreerde tomatenpuree (70 gr)
350 ml groentebouillon (van een half blokje)
1 teen knoflook, gesnipperd
1/2 tl oregano
een snuf kaneel (een mespunt, niet meer! Wel een belangrijk ingredient!)
1 tl wijnazijn
zwarte peper

Deze saus maak je erg snel, dus zorg dat je alles klaar hebt staan: verhit de olie in een kleine kookpan/steelpan. Doe dan de bloem erbij (zorg dat de hoeveelheid hetzelfde is als van de olie) en laat dit in een minuut iets garen. Doe dan de chilipoeder + komijnpoeder erbij en roer de tomatenpuree erdoor. Voeg dan langzaam de bouillon toe en roer met een garde tot je een gladde saus krijgt. Voeg tenslotte de knoflook, kaneel en oregano toe. Breng het aan de kook en laat dan op laag vuur pruttelen. De saus zou nu snel dikker moeten worden. Wanneer je iets van ketchupdikte hebt bereikt voeg je de azijn toe. Proef dan; moet er nog zout bij? Haal het dan van het vuur en ga verder met de tortilla’s.


7 april 2019

Patate al forno con rucola


Slagroom. Ik zeg het meteen maar even, zodat jullie even bij de les blijven, want dit zijn dus niet ordinair gebakken aardappels op een bedje van rucola. Nee, deze nieuwe aardappeltjes worden gebakken in slagroom met knoflook. En kijk, toen ik dat in een oude Elle Eten tegenkwam, was dat precies het punt waarop ik de bladzijde eruit scheurde.
Het origineel suggereert dat je de aardappels warm eet, maar ik vraag me af hoe je dat dan met de warme en daarmee verlepte rucola doet. Ik maakte er dus een salade van en liet alles weer afkoelen. Met de ingedikte slagroom als een soort dressing. Lekker hoor. Een pondje aardappels voor acht man, dacht de Elle… Nou, dat lijkt me wat zuinigjes…. Dit eet je gewoon met twee man op. Nou, vooruit, vier zou nog wel kunnen als bijgerecht. Overigens eet je niet al die slagroom op, hoor. Het is vooral de bedoeling dat het een beetje romig aan die aardappels blijft hangen.

Patate al forno con rucola
Recept voor een salade voor 4 personen
Bron: gebaseerd op een oude Elle Eten

2 tenen knoflook, in plakjes
1 el olijfolie
500 gr kleine, nieuwe aardappels (vastkokend en met dunne schil, want die laat je eraan)
150 ml slagroom
zout en peper
75 gr rucola

Verhit de oven op 180 graden (170 graden hetelucht).

Doe de olie in een pannetje en fruit de knoflook daarin, heel zachtjes en heel kort, want kleuren mag het beslist niet. Giet de slagroom erbij en haal het van het vuur.
Boen de aardappels schoon en snijd ze in de lengte doormidden. Doe ze in een ovenschaal en giet de slagroom erbij. Bestrooi met zout en peper.

Zet het in de oven en bak het zo’n 50 tot 60 minuten. Kijk maar even. De aardappels moeten uiteraard gaar zijn. Schep ze wel af en toe even om. Laat dit tot lauw of kamertemperatuur afkoelen en serveer dan op een bedje van rucola. Schenk er wat van die slagroom op!