Escalivada is een Spaans gerecht, waarbij groente worden
geroosterd, waardoor ze een rokerig smaakje krijgen. De naam komt uit het
Catalaans waar ‘escalivar’ ‘koken in as’ betekent en vroeger werd het inderdaad
in een uitgebrand, maar nog heet houtvuurtje gemaakt. Je gebruikt in ieder
geval aubergine en paprika, maar uien en tomaat kunnen er ook bij.
Tegenwoordig kan je daarvoor een bijna uitgebrande BBQ voor
gebruiken, maar dat heb je ook niet altijd bij de hand, dus ik heb de groente
gegrild in een gietijzeren grillpan. De aubergine zou je zelfs kunnen branden
op een gasvlam op het fornuis. Ik heb daar eerder in dit blog over geschreven.
Je kunt er van alles mee; je eet het warm als groente-bijgerecht
of als salade en in Spanje wordt het ook met een bepaald platbrood (coca) gegeten,
als een soort pizza. In dit recept frituurde ik hartige 'oliebolletjes' bij, welke waren gevuld met kaas en paddenstoelen. Brood past er goed bij. Een rustiek
gerecht dat toch ook erg goed als chic hoofdgerecht door kan gaan. Ook als
voorgerecht past het goed, maar maak er dan kleinere balletjes erbij, zodat je
er toch nog steeds een stuk of drie per bord kan serveren.
Escalivada met ‘oliebolletjes’
van paddenstoel en kaas
bron: aangepast naar een recept van Peter Gordon
nb. Ik gebruik theelepels van 5 ml (maatschepjes)
vegetarisch recept voor 4 personen als onderdeel van een
menu – geef hier brood bij of maak meer van de escalivada
Voor de balletjes:
170 g bloem
1 tl zout
1 tl bakpoeder
1 tl suiker
1 krappe el gemalen korianderzaad
350 gr dikke Griekse yoghurt
2 el (=30 ml) olijfolie
4 el (=60 ml) water
1 ei (M of L)
3 tenen knoflook, gesnipperd
2 lente-uitjes, in fijne ringetjes
2 handen basilicum, gehakt
150 gr paddenstoelen (bv shiitake of kastanjechampignons),
in dunne plakjes, erg grote paddenstoelen ook gehalveerd
200 gr van een stevige kaas met smaak, bv Goudse oude
kaas, grof geraspt
Voor de escalivada:
2 grote, gewone rode paprika’s of 3 puntpaprika’s (de eerste
zijn wat vleziger!)
2 grote tomaten
1 aubergine, ingeprikt tegen het ontploffen!
250 gr rode ui, in ringen van een halve cm
6 lente-uitjes, heel
4 tenen knoflook, gesnipperd
citroenrasp van een halve citroen
2 el citroensap
4 el goede olijfolie
1 hand basilicumblad, grof gescheurd
zout en peper naar smaak
Voor erbij:
Rucola
De escalivada is goed van tevoren te maken. Zelfs een dag
van tevoren maken is een optie.
Ik gebruikte een gietijzeren grillpan en verhitte die tot gloeiend heet.
Maak de groente schoon: de paprika alleen doormidden snijden en zaadlijsten
eruit halen, de aubergine en tomaten houd je heel. Smeer ze in met wat olie en
rooster ze in de pan tot ze zacht zijn. Ze moeten daarbij wel wat zwarte
plekken en roosterplekken krijgen, want je pelt ze straks toch. Het vel moet
dus ook echt van die ‘blaren’ krijgen. Let er bij de aubergine op dat deze ook
goed gaar is. Eventueel gebruik je de roostermethode boven een gasvlam, zoals
ik die in deze link beschrijf. Zet de groente daarna weg om af te koelen.
Ga verder met de grillpan en rooster nu de plakken ui en hele
lente-uitjes tot deze ook mooie roosterstrepen hebben en gaar zijn.
Haal het vel van de tomaten, paprika’s en aubergine.
Snijd de paprika in doormidden, de aubergine in repen (knijp deze desnoods een
beetje uit als dat nodig is), en de tomaat in grote stukken. Snijd de uien in
flinke stukken en de lente-ui doormidden. Doe alles samen in een kom.
Meng de knoflook, citroenrasp en -sap en olijfolie en
voeg dat toe aan de kom, samen met de basilicum. Breng op smaak met zout en peper.
Zet dit nu afgedekt weg, eventueel in de koelkast, maar dien het op
kamertemperatuur op (of eventueel warm als je wilt).
Dan de balletjes:
Meng de droge en natte ingrediënten in aparte kommen en
meng daarna alles door elkaar, inclusief de lente-ui, basilicum, kaas en
paddenstoelen. Laat dit tien minuten staan.
Verhit in die tijd een frituurpan met olie tot 180 graden.
Bak nu kleine balletjes van een flink opgehoopte eetlepel
beslag en bak deze bruin in zo’n vier minuten. Draai ze halverwege. Laat ze
uitdruipen op keukentemperatuur. Houd ze eventueel warm in een lauwe oven van
100 graden.
Serveer de escalivada tenslotte met de balletjes en
strooi er wat rucola overheen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.