Dit is qua smaak een wat complexe lasagne. De volle 'umami-smaak' (onze 5e smaak, namelijk de ‘hartige
smaak’) is het eerste dat opvalt en dat komt vooral door die vijftien gram gedroogd
eekhoorntjesbrood; die doet hier echt wonderen. Maar er zijn andere ingrediënten die meewerken: gerookt paprikapoeder, venkelzaad, kastanjechampignons. Smaak heeft deze lasagne in ieder geval.
Er zijn een aantal ingrediënten nodig die je misschien niet op voorraad hebt, maar ze zijn wel erg nodig voor die hartige smaak. De verse salie bijvoorbeeld is mogelijk een lastige als je dat niet in de tuin hebt staan. Laat het desnoods maar weg, maar doe dat toch niet bij alles :) Dat venkelzaad bijvoorbeeld lijkt maar een klein beetje, maar het doet erg veel.
Er zijn een aantal ingrediënten nodig die je misschien niet op voorraad hebt, maar ze zijn wel erg nodig voor die hartige smaak. De verse salie bijvoorbeeld is mogelijk een lastige als je dat niet in de tuin hebt staan. Laat het desnoods maar weg, maar doe dat toch niet bij alles :) Dat venkelzaad bijvoorbeeld lijkt maar een klein beetje, maar het doet erg veel.
Een hele goede vegetarische lasagne
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
bron: Australische Delicious
bereidingstijd: 2 uur
voor de saus:
olijfolie
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 middelgrote wortel, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 aubergine, gesnipperd (jazeker:
gesnipperd)
15 gr gedroogde porcini paddenstoelen
(=eekhoorntjesbrood)
250 gr kastanjechampignons, gesnipperd
70 gr geconcentreerde tomatenpuree (zo’n klein blikje)
100 gr rode pesto of eventueel heel klein gesneden
gedroogde tomaten
1,5 tl venkelzaad
1 tl gerookte paprikapoeder
1 tl gemalen allspice (desnoods te vervangen met
nootmuskaat)
een paar eetlepels verse salie (zeg 5 grote blaadjes), fijngesneden
1,5 el gehakte rozemarijn
1,5 el verse tijmblaadjes of een krappe el gedroogd
500 ml passata (gezeefde tomaten)
1 (vers) laurierblad
zout naar smaak
verder nodig:
ongeveer 250 - 300 gr gedroogde lasagnebladen (hangt ook af van
je vorm en hoeveel lagen je kunt maken. Ik ga uit van 4 lagen pasta van elk 4
bladen)
eventueel verse basilicum voor erop
voor de kaassaus:
40 gr roomboter
40 gr bloem
550 ml melk
70 gr Parmezaanse kaas, geraspt
70 gr Gruyère, geraspt (of desnoods een oude geraspte
kaas)
250 gr geraspte mozzarella (uit een zakje) of je gebruikt
gewoon 2 bollen mozzarella, welke je klein snijdt
Week de gedroogde paddenstoelen in 250 ml kokend water
tot ze zacht zijn (zo’n tien minuten). Snijd ze daarna in kleine stukjes. Bewaar het water!
Verhit een goede scheut olijfolie in een grote hapjes- of
braadpan op middelhoog vuur. Bak daarin de ui en wortel tot ze zacht
zijn (zo’n tien minuten). Voeg dan de knoflook toe, roer nog even door en voeg
daarna de aubergine toe. Laat dat nog eens tien minuten bakken. Mogelijk moet
daar nog wat olie bij.
Doe de kastanjechampignons erbij en bak gedurende vijf
minuten. Daarna volgt de tomatenpuree, pesto, kruiden en specerijen, gedroogde paddenstoelen samen met het water, passata en laurierblad. Breng dit alles weer aan de
kook tot het pruttelt. Breng op smaak met zout en peper. Laat dit zonder deksel
op laag vuur pruttelen gedurende 45 minuten. Het is dan wat dikker geworden.
Voor de kaassaus smelt je de boter in een kleine kookpan.
Roer de bloem erdoor en laat dit 1 a 2 minuten zacht bakken. Het mag niet
kleuren. Voeg dan in een paar keer de melk toe en roer elke keer goed met een
garde tot de saus bindt. Voeg dan de Parmezaanse kaas, gruyère en de helft van
de mozzarella toe, laat het smelten en haal van het vuur af. Kijk of er wat
zout bij moet.
Verwarm de oven voor op 190 graden (of 175 graden hetelucht).
Pak er een ovenschaal bij; ik gebruik een schaal met een A4-formaat. Zet de
lasagne dan met de volgende lagen in elkaar:
1/4 deel groentesaus op de bodem
een laag pastabladen
1/4 deel kaassaus
1/4 deel groentesaus
een laag pastabladen
1/4 deel kaassaus
1/4 deel groentesaus
een laag pastabladen
1/4 deel kaassaus
1/4 deel groentesaus
een laag pastabladen
1/4 deel kaassaus
en tenslotte de mozzarella die je hebt overgehouden van de kaassaus
Bak de lasagne 45 minuten op 190 graden. Laat 10 minuten
rusten voor je hem aansnijdt. Wat basilicum erop is mooi, maar niet perse noodzakelijk.
Jouw nieuwsbrief is een soort van verrassingskadootje! En wat een fijne vandaag weer. We gaan 'm proberen!
BeantwoordenVerwijderenKijk, daar doen we het voor! :) dankjewel!
BeantwoordenVerwijderenLijkt me heerlijk!!! Waar haal jij de gedroogde eekhoorntjesbrood. Dat heb ik nog nooit gezien.
BeantwoordenVerwijderenNu in de herfst hebben veel supermarkten het wel. Deze bv bij de AH:
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.ah.nl/producten/product/wi164089/castellino-funghi-gedroogd-eekhoorntjesbrood
of bij de Jumbo:
https://www.jumbo.com/jumbo-gedroogd-eekhoorntjesbrood-30g/196052ZK/
Ook heerlijk in risotto trouwens!