12 januari 2020

Zha Jiang Mian (noedels uit Beijing)



Dit hoort eigenlijk met varkensvlees te worden gemaakt en dat zal ongetwijfeld heel veel diepte geven aan de smaak van dit gerecht, maar ja… Ik vertrouw hier op de kracht van de sojabonen- en hoisinsaus en die is ook erg lekker, hoor! Zha Jiang Mian is een echte ‘signature dish’ van Beijing. Het zijn noedels met een zoutige saus, waarop allerlei rauwe groente wordt geserveerd.

Die sojabonensaus uit het recept moet je waarschijnlijk in de toko gaan zoeken. Het is een zoute saus met daarin gefermenteerde (hele) sojaboontjes. Ik gebruikte deze pot hieronder en die kan je eventueel ook in dit recept (zie link) gebruiken. Het origineel ging uit van een pot met een gladde puree, maar dat kon ik niet vinden.

Bovenop die zoutige noedels met saus komen dus allerlei rauwe groentes. Je kunt allerlei kanten uit. Hieronder gebruikte ik taugé, verse sojaboontjes (edamame), komkommer en radijs. Maar je kunt ook ragfijne (Chinese) kool gebruiken, fijne reepjes wortel, selderij of wat dan ook wat een beetje knapperig is.

Zha Jiang Mian (noedels uit Beijing)
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

voor de saus:
4 el sojabonensaus (zie foto boven)
1 el hoisinsaus (onmisbaar!)
1 el Shaoxing rijstwijn of eventueel droge sherry
150 ml water
2 el olie
optioneel: 1 steranijs
2 stengels lente-ui, gehakt – houd het groene en witte gedeelte apart. Ze worden allebei gebruikt
1 el verse gember, gehakt
500 gr kastanjechampignons, in kleine stukjes gehakt (gesnipperd)

Verder nodig:
150 gr taugé
150 gr verse sojaboontjes (edamame) – AH verkoopt ze gedopt en geblancheerd in de koeling
1 grote komkommer, in julienne
6 radijsjes, in plakjes
400 gr noedels (mie) naar keuze

Meng de sojabonensaus, hoisin, wijn of sherry, en water in een kom.
Bak de champignons in de olie in een hapjespan of wok tot ze enigszins bruin zijn. Heb geduld; je moet eerst het water eruit bakken en daarna zullen ze pas bruin bakken. Het is dan qua volume ook gehalveerd.
Voeg er dan aan toe: steranijs (als je dat gebruikt – ze houden hier aan tafel niet zo van de smaak, dus ik liet het weg), het groen van de lente-ui en de gember. Bak dit even en voeg daarna de saus toe. Breng aan de kook en laat het op middelhoog vuur iets inkoken tot de gewenste dikte (5 minuten).
Ondertussen de noedels gaar koken.
Voeg aan het einde het wit van de lente-ui toe aan de saus.
De taugé kan even heel kort geblancheerd worden, maar je kunt het ook rauw eten.
Meng de noedels met de saus. Serveer de noedels met de rauwe groente er los bij.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.